Infrastruktur
KTH bildar infrastrukturkommission


På initiativ från en grupp stora byggföretag bildar Kungliga Tekniska Högskolan en infrastrukturkommission med forskare och politiker som ska ha en rapport klar i mitten av september i år. Från vänster: Allan Larsson (S), Pia Kinhult (M), Björn Hasselgren (KTH), Maria Wetterstrand (MP) och Stefan Attefall (KD). Foto: KTH – Håkan Lindgren.
Alternativa finansieringsformer och organiseringen av Sveriges infrastruktur är huvudfrågorna för den infrastrukturkommission som Kungliga Tekniska högskolan, KTH, bildat i samarbete med näringsliv och tidigare toppolitiker.
Kommissionen kommer att ledas av KTH-forskaren Björn Hasselgren tillsammans med den tidigare finansministern Allan Larsson (S), Region Skånes tidigare ordförande och nuvarande ESS-rådgivaren Pia Kinhult (M), Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand och den tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD). Initiativtagare till kommissionen är företagen Skanska, NCC, Peab, MTR, Ramböll, Veidekke och WSP.
– Jag hoppas det kan flytta diskussionen framåt. Det behövs nya sätt att lösa frågorna på. Bevisligen kan vi inte göra som vi alltid har gjort, säger Pia Kinhult till News Øresund.
Infrastrukturkommissionen bildas i ett skede där Sverige förbereder sig för stora investeringar i höghastighetsjärnvägar från Stockholm till Göteborg och Malmö. Den slutgiltiga sträckningen av de nya snabba järnvägarna och finansieringen av dessa hanteras av ett kansli döpt till Sverigeförhandlingen som på regeringens uppdrag förhandlar med berörda regioner, kommuner och näringslivet.
Vid ett möte i Malmö i slutet av februari öppnade infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att regeringen är beredd att pröva offentlig-privat-samverkan, OPS, i utvalda mindre projekt. Något som den nya infrastrukturkommissionen nu tar fasta på.
– Kommissionen vill bredda diskussionen om ägande och organisering av infrastruktur i Sverige. Landet behöver alternativ till traditionell anslagsfinansiering, och effektivare modeller för samhällsbyggnad, berättar Björn Hasselgren, forskare vid avdelningen för Samhällsplanering och miljö på KTH.
Infrastrukturkommissionen kommer att anordna hearings i Göteborg och Malmö om alternativ finansiering och näringslivets behov av infrastruktur. Målet är sedan att presentera en slutrapport i mitten av september 2015. (News Øresund)
Läs mer:
Köpenhamn går med i svenskt samarbete om höghastighetståg
Infrastrukturministern öppnar för privat samverkan om infrastruktur
Fast HH-förbindelse inte ”överst i högen” hos infrastrukturministern
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen