Arbetsmarknad
Sony Mobile nästan halverar personalen i Lund


Varslet vid Sony Mobile i Lund blir större än väntat. Nästan vartannat jobb försvinner. Omkring 1 000 av de totalt 2 200 anställda och konsulterna kommer att varslas meddelade företaget vid ett stormöte på måndagsmorgonen. Foto: News Øresund
Vid måndagens stormöte i Malmö meddelade Sony Mobile att omkring 1 000 anställda och konsulter vid utvecklingsavdelningen i Lund kommer att varslas. I dagsläget arbetar 1 800 anställda och 400 konsulter vid enheten i Lund. Det uppger flera svenska medier. En presskonferens kommer att hållas efter lunch.
Hela Sony Mobile Communications har närmare 8 500 anställda runt om i världen och det har tidigare varit känt att bolaget skulle minska antalet anställda med 2 100 personer. Vid måndagens stormöte i Malmö kom chockbeskedet att personalstyrkan i Lund nästan halveras.
Tidigare har det talats om att mellan 500 och 600 anställda i Lund skulle mista jobben. I fredags uppgav Sydsvenskans nyhetstjänst 8till5 att interna källor meddelat att det handlade om att 800 personer skulle varslas. Verkligheten blev ännu dystrare.
Sony Corporation köpte ut svenska Ericssons hälftenägande i dåvarande Sony Ericsson 2012. Företaget bytte då namn till Sony Mobile, huvudkontoret flyttade till Japan och 2013 minskades bemanningen i Lund med 400.
För sju år sedan hade mobiljätten 3 600 medarbetare i Lund när huvudkontoret fortfarande fanns i hemstaden.
– Ett varsel av denna storlek påverkar Lund som stad, men också Öresund som region, säger Christer Wallin (M), kommunstyrelsens andre ordförande. Lund har fortfarande många starka företag inom IKT-branscherna. Det är nu viktigt att vi fortsatt stärker dessa. Lunds kommun kan göra mycket, och erfarenheten visar att det finns god bärkraftighet här, men nu förväntar vi oss att övriga Sverige sluter upp kring Lund.
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne (FIRS) samordnar nu insatserna för de som drabbas av varslet. Rådet leds av Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S) och består av representanter även från de skånska kommunerna, kommunförbundet, Lunds universitet, Malmö högskola samt näringslivet.
Henrik Fritzon understryker att det i detta läge handlar om att lyssna in idéer.
— Vår ambition är att underlätta övergången för de som nu blir utan jobb, och samtidigt förstärka möjligheterna för entreprenörer och företag att ta tillvara den kompetens som samlats i Lund. Vi har flera idéer och några arbetar vi redan operativt med. Men vi kommer också att lyssna till och föra samtal med fler aktörer, säger Henrik Fritzon. (News Øresund)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan