Life Science
Krig, inflation och räntehöjningar skjuter upp danska life science-företags börsintroduktioner i Sverige

I åtta år har danska life science-företag dragit in miljontals kronor genom att börsnotera sig på den svenska sidan av Öresund. Hittills under 2022 har inga life science-företag från Danmark sökt sig till de mer lukrativa svenska aktiemarknaderna på grund av inflationen, de höga räntorna och den geopolitiska instabiliteten, men enligt experternas bedömning är avmattningen endast tillfällig.
Varje år sedan 2014 har ett eller flera life science-företag från Danmark ringt i börsklockorna i Sverige. Men 2022 kan bli året då inga danska life science-företag noteras i Sverige. Den geopolitiska osäkerheten i och med Rysslands krig i Ukraina, stigande räntor och historiskt hög inflation har gjort marknaden för börsintroduktioner osäker på både global och regional nivå.
– Efter flera år med många börsintroduktioner har vi nu ett världsläge som påverkar ekonomin på många sätt, varav en aspekt är ett tuffare börsklimat, säger Fredrik Rahl, direktör för Sales and Capital Markets på den finansiella rådgivningsfirman Sedermera, som från sitt huvudkontor i Malmö genom åren har hjälpt 19 danska företag att börsnoteras i Sverige och Danmark, varav 12 life science-företag.
– Just nu innebär det en utmaning för både börsnoterade och onoterade tillväxtföretag att dra in kapital enligt de villkor som vi alla har vant oss vid under de senaste åren. Med tanke på det rådande klimatet i kombination med normala handläggningstider för börsintroduktioner är det nog rimligt att ha en balanserad förväntan på antalet börsintroduktioner generellt i år, oavsett vilket land bolagen kommer ifrån, säger Fredrik Rahl.
Intresse trots låg aktivitet
Trenden med danska börsintroduktioner inom life science i Sverige började för åtta år sedan, då bioteknikföretaget Saniona drog in 17 miljoner svenska kronor på själva dagen för börsintroduktionen. Det Köpenhamnsbaserade medicintekniska företaget CS Medica stod för den senaste börsnoteringen, förra året, och drog då in 30 miljoner svenska kronor.
Mellan 2014 och 2021 drog 14 life science-företag från Danmark in nästan 700 miljoner svenska kronor på Spotlight Stock Markets eller Nasdaq i Stockholm. Om man räknar in bolagens pågående aktieemissioner blir siffran snarare omkring två miljarder svenska kronor, enligt en branschrapport från i år som publicerades av Øresundsinstituttet.
Även om det hittills under 2022 inte gjorts några danska börsintroduktioner inom life science betyder det inte att intresset från den danska sidan av Öresund helt har upphört på grund av världsläget, säger Markus Neuding, vice vd för Spotlight Group, med huvudkontor i Malmö och kontor i Köpenhamn och Stockholm.
– Vår koncern för en dialog med flera danska life science-företag som vill börsnotera sig i Sverige. Dessutom är flera företag som för närvarande är noterade i Köpenhamn intresserade av att flytta sin börsnotering till Sverige. Det osäkra marknadsklimatet innebär dock att det är osäkert om företagen kommer att kunna lista sig i år eller om det blir nästa år i stället, säger Markus Neuding och bedömer att avmattningen för danska listningar inom life science i Sverige endast är tillfällig.
– Eftersom många danska life science-företag i Sverige har utvecklats positivt är intresset för danska företag hos svenska investerare mycket stort. På samma sätt är en notering i Sverige mycket intressant för danska företag. Framför allt är möjligheterna att ta in kapital mycket bättre i Sverige, men den svenska marknaden är också mycket mer utvecklad, med till exempel bättre likviditet, säger Markus Neuding.
Fredrik Rahl från Sedermera tror också att situationen kommer att vända.
– Jag tycker att man måste komma ihåg att vi har ett fantastiskt ekosystem för att notera tillväxtföretag i Sverige, och marknadsmässigt har det hittills alltid kommit solsken efter regn. Tiotusenkronorsfrågan är naturligtvis när molnen lättar den här gången, säger Fredrik Rahl.
News Øresund – Kristoffer Dahl
Danska life science-företag som är börsnoterade i Sverige
- Saniona, noterades 2014
- Allarity Therapeutics (tidigare Oncology Venture), noterades 2015
- Neuvolution, noterades 2015 (såldes till Amgen 2019)
- RhoVac, noterades 2016
- Expres2ion Biotech, noterades 2016
- Acarix, noterades 2016
- SynAct Pharma, noterades 2016
- 2curex, noterades 2017
- Initiator Pharma, noterades 2017
- Scandion Oncology, noterades 2018
- FluoGuide, noterades 2019
- Qlife, noterades 2020
- DanCann Pharma, noterades 2020
- CS Medica, noterades 2021
Källa: Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen