Connect with us

Politik

Konkurrenskraft, säkerhet och en fungerande gränsregion viktiga frågor för Sveriges EU- och Nordenminister

Publicerad

den

Sveriges EU- och Nordenminister Jessika Roswall hoppas att Öresundsregionen kan bli ännu mera integrerad än den är idag. "Att vi kan öka attraktiviteten som en region, inte som delar av två länder. Foto: News Øresund

Långsiktigt stärkt konkurrenskraft, hållbarhet, säkerhet och krisberedskap samt en återgång till en fungerande gemensam region över Öresund och i Norden. Det var några av frågorna som Sveriges EU- och Nordenminister Jessika Roswall (M) lyfte när hon mötte företag och organisationer vid ett möte på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn.

Det är bråda dagar för Jessika Roswall (M). Med drygt 100 ministerdagar bakom sig och ett pågående svenskt ordförandeskap i EU är kalendern välfylld. Den sista dagen i januari, mellan två besök i Bryssel, gästade Jessika Roswall Köpenhamn där hon varvade möten med sin danska kollega Louise Schack Elholm med en träff med företagare och regionala aktörer samt ett möte och presskonferens med Greater Copenhagen Task Force.
– Jag är oerhört glad över att vara EU-minister under ett svenskt ordförandeskap. Senast var det 2009, så det händer inte så ofta, säger Jessika Roswall inför en grupp med representanter från svenska och danska företag samt Öresundsorganisationer som samlats på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn.
– Det är svåra tider med Rysslands aggressiva krig mot Ukraina,  energikris och ekonomisk kris. Det är många parallella kriser som ett ordförandeskap ska hantera. En av de viktigaste frågorna för det svenska ordförandeskapet är säkerheten.

Hon betonar att den svenska regeringen även vill prioritera arbetet med den långsiktiga konkurrenskraften i EU. Något som hamnat i fokus bland annat efter USA:s klimatsatsning på Inflation Reduction Act, IRA, och som innebär stora statliga subventioner inom en rad områden.
– EU har talat för lite om konkurrenskraft under senare år. Vi har bara haft svar på andra regioner och länders agerande. Vi behöver nu få svar på vad som är EU-ländernas långsiktiga konkurrenskraft med vår inre marknad. Här har vi en möjlighet. I detta ligger också vårt arbete med den gröna omställningen och frågan hur vi samtidigt kan öka tillväxt och produktion.

När Jessika Roswall en stund senare “byter hatt” till sitt Nordiska ministeruppdrag får hon en fråga om vad hon “som en i raden av Nordenministrar” kan förväntas åstadkomma. Vänta ett år och se blir svaret.

Att regeringen i enlighet med Tidöavtalet planerar att utreda en stärkt gränskontroll och eventuellt återinförande av id-kontroller menar hon ska ses som att man vill ha denna möjlighet om det behövs.
– Det finns saker som kan bli bättre. Pandemin visade verkligen på brister och det har skapat en del sår i Norden. Men nu känner jag att det finns ett momentum för att kunna återgå till det som varit tidigare och fördjupa den gemensamma regionen.
– Jag tror att vi måste fokusera på problematiken kring gränshinder. Andra frågor vi ska arbeta mer med är krisberedskap, forskning och utveckling.

Hennes möte med Louise Schack Elholm (V), Danmarks minister för kyrka, landsbygd och nordiska frågor, tycker hon gick bra.
– Det är viktigt att träffas. Jag känner att vi har en gemensam målbild och vision. Den är inte ny utan har tagits fram av de tidigare regeringarna. En viktig fråga jag lyfte med henne var den pågående omförhandlingen av Öresundsavtalet (det dansk-svenska skatteavtalet). Nu finns nya regeringar på plats i både Danmark och Sverige och det finns en ambition att nå framåt från båda sidor.
(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi22 februari, 2024

Svenska brister i el-beredskap strider mot EU-förordning

Sverige bryter mot en EU-förordning från 2017 som bestämmer hur tillförlitligt och säkert ett lands elsystem ska vara i kriser,...

Fastighet22 februari, 2024

Svenska fastighetsinvesteringar i Danmark: två nya försäljningar och ett förvärv

Det svenska fastighetsbolaget Corem har sålt en fastighet på Frederiksberg för 890 miljoner svenska kronor. Fastigheten Porcelænshaven, som är uthyrd...

Hållbarhet22 februari, 2024

Historisk ökning av laddstolpar i både Sverige och Danmark under 2023

Aldrig tidigare har antalet publika laddstolpar ökat så mycket i både Sverige och Danmark som under 2023. Men inget av...

Samhälle21 februari, 2024

Trafikrekord med nästan 100 000 dagliga personresor med bil, tåg och färja över Öresund under 2023 – trendbrott för tågtrafiken

Tågresandet över Öresundsbron ökade med 15,6 procent under 2023, till drygt 13 miljoner passagerare ­– en betydligt högre nivå än...

Norden21 februari, 2024

Nordiska museet tar dig på en resa genom Nordens liv och kultur på Nordbor-utställningen

Nordbor är är Nordiska museets största utställning någonsin. Utställningen öppnade 10 februari och handlar om människor och livet i Norden...

Samhälle21 februari, 2024

Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år

2020 fanns det sex, i dag finns det fyra och 2030 kan det bara finnas ett ”särskilt utsatt område” kvar...

Energi21 februari, 2024

Lene Skole föreslås bli ny styrelseordförande i danska vindkraftsföretaget Ørsted

Danmarks största energibolag Ørsted föreslår att Lundbeckfondens vd Lene Skole blir ny styrelseordförande. Hon har varit vice ordförande i Ørsted...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.