Connect with us

Politik

Konkurrenskraft, säkerhet och en fungerande gränsregion viktiga frågor för Sveriges EU- och Nordenminister

Publicerad

den

Sveriges EU- och Nordenminister Jessika Roswall hoppas att Öresundsregionen kan bli ännu mera integrerad än den är idag. "Att vi kan öka attraktiviteten som en region, inte som delar av två länder. Foto: News Øresund

Långsiktigt stärkt konkurrenskraft, hållbarhet, säkerhet och krisberedskap samt en återgång till en fungerande gemensam region över Öresund och i Norden. Det var några av frågorna som Sveriges EU- och Nordenminister Jessika Roswall (M) lyfte när hon mötte företag och organisationer vid ett möte på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn.

Det är bråda dagar för Jessika Roswall (M). Med drygt 100 ministerdagar bakom sig och ett pågående svenskt ordförandeskap i EU är kalendern välfylld. Den sista dagen i januari, mellan två besök i Bryssel, gästade Jessika Roswall Köpenhamn där hon varvade möten med sin danska kollega Louise Schack Elholm med en träff med företagare och regionala aktörer samt ett möte och presskonferens med Greater Copenhagen Task Force.
– Jag är oerhört glad över att vara EU-minister under ett svenskt ordförandeskap. Senast var det 2009, så det händer inte så ofta, säger Jessika Roswall inför en grupp med representanter från svenska och danska företag samt Öresundsorganisationer som samlats på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn.
– Det är svåra tider med Rysslands aggressiva krig mot Ukraina,  energikris och ekonomisk kris. Det är många parallella kriser som ett ordförandeskap ska hantera. En av de viktigaste frågorna för det svenska ordförandeskapet är säkerheten.

Hon betonar att den svenska regeringen även vill prioritera arbetet med den långsiktiga konkurrenskraften i EU. Något som hamnat i fokus bland annat efter USA:s klimatsatsning på Inflation Reduction Act, IRA, och som innebär stora statliga subventioner inom en rad områden.
– EU har talat för lite om konkurrenskraft under senare år. Vi har bara haft svar på andra regioner och länders agerande. Vi behöver nu få svar på vad som är EU-ländernas långsiktiga konkurrenskraft med vår inre marknad. Här har vi en möjlighet. I detta ligger också vårt arbete med den gröna omställningen och frågan hur vi samtidigt kan öka tillväxt och produktion.

När Jessika Roswall en stund senare “byter hatt” till sitt Nordiska ministeruppdrag får hon en fråga om vad hon “som en i raden av Nordenministrar” kan förväntas åstadkomma. Vänta ett år och se blir svaret.

Att regeringen i enlighet med Tidöavtalet planerar att utreda en stärkt gränskontroll och eventuellt återinförande av id-kontroller menar hon ska ses som att man vill ha denna möjlighet om det behövs.
– Det finns saker som kan bli bättre. Pandemin visade verkligen på brister och det har skapat en del sår i Norden. Men nu känner jag att det finns ett momentum för att kunna återgå till det som varit tidigare och fördjupa den gemensamma regionen.
– Jag tror att vi måste fokusera på problematiken kring gränshinder. Andra frågor vi ska arbeta mer med är krisberedskap, forskning och utveckling.

Hennes möte med Louise Schack Elholm (V), Danmarks minister för kyrka, landsbygd och nordiska frågor, tycker hon gick bra.
– Det är viktigt att träffas. Jag känner att vi har en gemensam målbild och vision. Den är inte ny utan har tagits fram av de tidigare regeringarna. En viktig fråga jag lyfte med henne var den pågående omförhandlingen av Öresundsavtalet (det dansk-svenska skatteavtalet). Nu finns nya regeringar på plats i både Danmark och Sverige och det finns en ambition att nå framåt från båda sidor.
(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Fastighet4 oktober, 2023

Bettina Lange blir ny vd för KLP Ejendomme

Det danska fastighetsbolaget KLP Ejendomme, som har norska ägare och en inriktning mot kontorsfastigheter och hotell i Köpenhamn och Aarhus,...

Forskning4 oktober, 2023

Lunds universitet får sin första nobelpristagare – pris till Köpenhamns universitet i fjor

Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet, är en av tre forskare som får nobelpris i fysik för sitt...

Arbetsmarknad4 oktober, 2023

Danmarks transportminister deltar i nästa möte med Greater Copenhagen Task Force

I nästa vecka, den 10 oktober, träffas deltagarna i Greater Copenhagen Task Force för fjärde gången. Temat för mötet är...

Hållbarhet4 oktober, 2023

Lund utsedd till Sveriges miljöbästa kommun – skånska kommuner toppar tre av fyra kommungrupper

Tre skånska kommuner är bland de tio främsta miljökommunerna i Sverige enligt Aktuell Hållbarhets årliga ranking av kommunernas miljöarbete. Högst...

Danmark4 oktober, 2023

Hyresgästföreningen: flera svenska bostadspolitiska förslag redan verklighet i Danmark

Hyresgästföreningen menar att den danska bostadspolitiken är särskilt intressant för svenskt vidkommande, då flera policyförslag som lyfts i Sverige redan...

Samhälle3 oktober, 2023

Syrebrist råder i danska vatten – miljöministern lovar förbättring

Syreförbrukningen i den danska havsmiljön ökar och en försämring kan få allvarliga konsekvenser för livet i danska och närliggande vatten....

Arbetsmarknad30 september, 2023

Svenska ministrar: vi är nära ett nytt skatteavtal för Öresund

Sedan ett och ett halvt år pågår förhandlingar om det svensk-danska skatteavtalet, Öresundsavtalet, mellan Danmark och Sverige. Förhandlingarna handlar bland...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.