Connect with us

Forskning

Invigning av ESS nya datacenter en milstolpe för materialforskning i Danmark och Sverige

Publicerad

den

Flera av de fem talarna beskrev öppningen av datacentret DMSC som en milstolpe i ESS-projektet. Foto: News Øresund

Även om världens största neutronforskningsanläggning i Lund först står klar 2023 är datacentret i Köpenhamn nu invigt. Datacentret ska analysera experimenten i Lund och ge forskare från hela världen snabbare resultat, något som bland annat kommer gynna life science-branschen.

Mellan 7 och 11 petabyte kommer årligen att processas i datacentret. Foto: News Øresund

Det nya dataentret på COBIS (Copenhagen Bio Science Park) invigdes i tisdags med lyckönskningar och en lamptändning, som ska symbolisera förbindelsen mellan Lund och Köpenhamn.

Datacentret i Köpenhamn, med namnet Data Management and Software Center (DMSC), kommer användas för att bearbeta data från European Spallation Source (ESS) i Lund, som blir världens största och ledande neutronforskningsanläggning.

– Den data som genereras av forskare i Lund kommer lagras här på DMSC, säger professor John Womersley, General Director för European Spallation Source (ESS).

John Womersley förklarar att det på sikt stora datamängderna på DMSC kommer betraktas som ”open data”, så det är inte bara forskarna själva, utan också intressenter från näringslivet som kan få tillgång till datan.

En annan fördel med datacentret är att forskarna får möjlighet för att snabbare förstå experimenten i Lund, när de därefter kommer till Köpenhamn för att analysera datan.

DMSC sysselsätter 32 medarbetare, men under kommande år kommer medarbetarstaben att växa till 60-70 personer i takt med att ESS i Lund färdigställs. Foto: News Øresund

– Tanken är att när man använder stora resurser på vetenskaplig databehandling gör man processen med att genomföra försök och få vetenskaplig insikt snabbare, säger Jonathan Taylor, som leder DMSC.

De kommande försöken med neutroner i Lund väntas ge ny kunskap om material på molekylär- och atomnivå. Därmed är förhoppningen att bland annat nya läkemedel, bättre bränsle och mer effektiva klimatlösningar ska födas och utvecklas mellan Lund och Köpenhamn.

ESS räknar med att 3 000 forskare årligen kommer besöka forskningsfaciliteterna när anläggningen är fullt funktionell, och att de första neutronexperimenten inleds samma år som anläggningen står klar. (News Øresund – Kristoffer Dahl och Camilla Neve)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Politik2 veckor sedan

Helsingborg står värd för Sveriges första Natomöte

I maj nästa år gästas Helsingborg av Natoländernas utrikesministrar för ett informellt utrikesministermöte. – Det är med stolthet som Sverige...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.