Danmark
Integration är en av Folkemötets hetaste frågor
I fjol tog Danmark emot 20 940 flyktingar, en ökning med över 40 procent jämfört med 2014. Det avspeglar sig tydligt på den danska politikerfestivalen Folkemötet på Bornholm, där integration och flyktingfrågor är ämnet för hundratals debatter och samtal.
– Vi är för bra på att lyfta fram alla barriärer för de asylsökande, att räkna upp allt som de måste ta sig förbi. Jag kan sakna en lite mer opportun inställning: att självklart finns det plats för dig, sade Anette Christoffersson, integrationschef för organisationen Dansk Flygtningehjælp, vid en debatt som anordnades på torsdagen av statliga Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
Tillsammans med bland andra Khaterah Pawani, vice ordförande för organisationen Exitcirklen, och Mads Lundby, chefekonom för den liberala tankesmedjan Cepos, diskuterade hon dilemman som nyanlända ställs inför när de ska försöka ta sig in i det danska samhället. Det handlar bland annat om upprepade praktikperioder som aldrig leder till en verklig anställning, svårigheten att få utländska utbildningar godkända och språkförbistringar.
Khaterah Pawani kritiserade att man ofta utgår från det danska samhällets behov i stället för flyktingarnas personliga ramar och prioriteringar när de ska integreras, medan Mads Lundby argumenterade för att lägre ingångslöner skulle skapa fler jobb för nyanlända flyktingar.
– Danmark är fjärde sämst på integration i OECD. Om vi utvidgade au pair-ordningen kunde vi se till att flyktingkvinnor som vill får hjälpa danska familjer i vardagen, sade han.
Debatten var ett av de 188 arrangemang under Folkemötet, som har med ordet flykting i programbeskrivningen. En klar majoritet handlar om integration, andra om flyktingfrågor i en vidare bemärkelse.
Tidigare under torsdagen diskuterades hur Europa och Danmark bör hantera flyktingfrågan, i Europabevægelsens tält. Enligt Karen Roiy, Europapolitisk chef för transportbranschföreningen ITD, räknar många transportföretag med att kunna lösa en befarad brist på arbetskraft genom att anställa nyanlända personer.
Andra debatter handlar exempelvis om bostadsbyggande i förhållande till flyktingar, hur skolan ska hantera nyanlända barn och vilken roll kyrkan kan spela för integrationen.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen