Connect with us

Näringsliv

Ingvar Kamprads kärlek till Öresundsregionen resulterade i tusentals jobb i Köpenhamn, Malmö och Helsingborg

Publicerad

den

IKEA Group, Inter IKEA Group och familjen Kamprads koncern Ikano hade förra året mer än 10 000 anställda i Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och Älmhult. Bilden är tagen från den globala mötesplatsen Hubhult i Malmö med möbelvaruhuset i bakgrunden. Foto: News Øresund

Öresundsregionen var viktig för möbelentreprenören Ingvar Kamprad som avled i början av året. Mellan 1973 och 1978 bodde familjen Kamprad i Vedbæk norr om Köpenhamn i samband med att IKEA:s huvudkontor fanns i Humlebæk. I Skåne har Ingvar Kamprad varit med om att bygga forskarparken Ideon och höghuset Ideon Gateway, finansiera Ingvar Kamprad Designcentrum vid Lunds Tekniska Högskola och att skapa den globala mötesplatsen Hubhult i Malmö. När Øresundsinstituttet förra året kartlade IKEA och Ikanobolagen visade det sig att Ingvar Kamprad skapat mer än 10 000 jobb i Älmhult, Helsingborg, Malmö och Köpenhamn.

Ingvar Kamprads hjärta klappade för Danmark. Medan svenska möbeltillverkare inte ville hjälpa den då nya uppstickaren IKEA med att tillverka billiga möbler så ställde dansk industri upp och var under många år stor leverantör åt det småländska företaget. 1973 flyttades IKEA:s huvudkontor från Älmhult till Humlebæk strax söder om Helsingör. Fram till 1978, då huvudkontoret flyttade vidare till holländska Leiden, bodde familjen Kamprad i Vedbæk.
– Jag älskar Danmark. Vi bodde i ett villaområde med ett dussin villor där vi kände varandra allihop och hjälptes åt. När något pajade i vår villa ringde jag Wilhelm som var mariningenjör. Som morgontidig köpte jag bröd och hängde på grannarnas handtag.

Så berättade Ingvar Kamprad om sin tid i Danmark vid en intervju* med News Øresunds chefredaktör Johan Wessman i december 2008. Möbelentreprenören hämtades vid Köpenhamns flygplats i Kastrup och kördes via Lund till det årliga jultalet för IKEA:s personal i Älmhult.

Ännu idag har IKEA starka band till Danmark. När IKEA ska utveckla sitt nya koncept med cityvaruhus byggs ett av de första varuhusen vid Kalvebod Brygge i Köpenhamn med grön takterass samt gång- och cykelbroar till omgivande delar av staden. Från början var avsikten att varuhuset skulle stå klar till 2020. Men tidigare i år meddelade IKEA att planerna sätts på paus tills IKEA:s nya plan för hur man ska möta kunder i storstäderna är klar. Till Politiken uppger IKEA:s expansionschef Anders Lyhne Nordtorp att varuhuset blir mindre än man tidigare planerat och att det är en följd av att allt fler kunder väljer att få varorna levererade hem.

När Space10 future living lab i november 2015 invigdes i Kødbyen i Köpenhamn var det med Inter IKEA Group som finansiär av det unga och innovativa teamet. Likaså är det det danska entreprenörshuset Rainmaking som anlitas när IKEA hösten 2017 samlar tio unga europeiska entreprenörsföretag i Älmhult för acceleratorprogrammet Bootcamp.

Lund fyllde också en plats i Ingvar Kamprads hjärta. Hans far Feodor Kamprad studerade på latinlinjen vid Lunds privata elementarskola (idag Spyken). Mamma Berta Kamprad vårdades för cancer vid Lunds lasarett där hon avled 1956. Trettio år senare bildades Fru Berta Kamprads stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar. Stiftelsen har bland annat delfinansierat bygget av Kampradhuset på Skånes universitetssjukhus i Lund. I januari 1984 lovar Ingvar Kamprad att bygga forskarparken Ideons första permanenta fastighet, Alfa. Fram till 2013 ägde familjen Kamprads företag Ikano ungefär hälften av fastigheterna som då utgjorde Ideon Science Park. Ikanos sista bygge på Ideon var höghuset Ideon Gateway. 1989 donerar Stichting IKEA Foundation 250 miljoner kronor till bildandet av Ingvar Kamprad Designcentrum vid Lunds Tekniska Högskola och som invigs 2002.

Vid tidpunkten för intervjun 2008 hade Ingvar Kamprad och IKEA börjat titta mer mot Malmö.
– Titta där, bredvid varuhuset vi håller på att bygga i Svågertorp, har vi reserverat en tomt för vårt nya kontor, sade Ingvar Kamprad när vi i samband med intervjun körde över Öresundsbron och passerade Svågertorp i utkanten av Malmö.

Idag finns IKEA:s globala mötesplats Hubhult på tomten som Ingvar Kamprad med stor entusiasm pekade ut medan han förklarar hur viktigt det är att kontoret byggs bredvid varuhuset. Känslan för kunderna är viktig och cheferna ska kunna hantera även en butikskassa.
– Vi överlåter i modern tid alltför mycket till skrivborden och glömmer bort verkligheten. Jag tillhör golvets människor. Det är där det händer, berättade Kamprad.

I Malmö planeras nu för en fortsatt expansion bredvid varuhuset i Svågertorp. Förra året ändrades  Malmö stads detaljplan så att det är möjligt att bygga ytterligare en kontorsbyggnad samt ett hotell bredvid Hubhult. I april 2018 godkände tekniska nämnden i Malmö stad ett markanvisningsavtal för IKEA:s planerade logistik- och lagerverksamhet. IKEA planerar att uppföra en 100 000 kvadratmeter stor byggnad för logistik och e-handelslösningar i norra hamnen i Malmö.

IKEA har idag en stor verksamhet i Öresundsregionen och Älmhult. En kartläggning gjord av Øresundsinstituttet i mars 2017 visade att IKEA Group, Inter IKEA Group och familjen Kamprads företagsgrupp Ikano då tillsammans hade drygt 10 000 anställda i Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och Älmhult. Närmare 2 900 anställda fanns då i Malmö och ytterligare 1 400 i Helsingborg och 1400 i Köpenhamn. I Älmhult arbetade då cirka 4 500 personer.

I Malmö finns förutom det stora möbelvaruhuset även IKEA:s globala mötesplats Hubhult samt Inter IKEA Groups kontor Centralen vid Anna Lindhs plats där bland annat huvudkontoret för IKEA Food Service finns. I fastigheten Klipporna i Hyllie finns Ikano Fastigheter (som äger Klipporna), Ikano Bank samt huvudkontoret för trämöbeltillverkaren IKEA Industry. (News Øresund)

  • Intervjun gjordes under Johan Wessmans sista månad som ekonomireporter vid Sydsvenskan innan han började sitt arbete på Øresundsinstituttet.
Continue Reading

Få vårt nyhetsbrev


Aktuella nyheter

Näringsliv23 augusti, 2019

Svenska ESS Group ska driva Marienlyst i Helsingör – bolagets första hotell i Danmark

Strandhotellet Marienlyst i Helsingör får svenska ägare. Det stod klart i veckan när ESS Group förvärvade driften och Midstar Hotels...

Danmark23 augusti, 2019

Olika regler och affärsmodeller gör det svårt att harmonisera biljettsystemen över sundet

Bättre överföring av trafikinformation mellan Skånetrafiken och DSB är troligen att vänta, men att fullt ut skapa ett sammanhängande biljettsystem...

Danmark23 augusti, 2019

Två länder med starkt intresse av att behålla goda relationer

Både Danmark och USA kommer att vilja behålla sina goda relationer, trots att Donald Trump ställt in sitt statsbesök efter...

Danmark23 augusti, 2019

Norden vill bli världens första koldioxidneutrala region

De nordiska ländernas statsministrar enades i veckan om att tala med gemensam röst vid den globala klimatkonferensen i New York...

Samhälle22 augusti, 2019

Sveriges befolkning ökar trots minskad invandring

Sverige har fått 51 000 fler invånare under det första halvåret 2019. Detta trots att invandringen till Sverige är på den...

Danmark22 augusti, 2019

Nya farleder och stora naturresurser drar stormakterna till Grönland

Danmark och Grönland har hamnat i världens blickfång. Då Donald Trumps försök att köpa Grönland avvisades av den danska regeringen...

Arbetsmarknad22 augusti, 2019

Den svenska arbetsmarknaden mattas av

Arbetslösheten har stigit med 0,9 procentenheter mellan juli 2018 och samma månad 2019. Det visar SCB:s Arbetskraftsundersökning. Andelen arbetslösa är...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.