Connect with us

Fastighet

Hemarbete och hemnära arbete växande trender på arbetsmarknaden

Publicerad

den

Bostäder och kontor i Oceanhamnen i Helsingborg. Foto: News Øresund

En hybrid arbetsvärld där medarbetarna jobbar från olika platser kan påverka ledarskapet för att skapa en kultur där alla inkluderas och kan jobba på samma sätt oavsett plats. Digitala arbetssätt skapar behov av fler små mötesrum på kontoren och kanske behövs ett tredje alternativ till att jobba från kontoret eller hemifrån, hemnära. Det framgick i en paneldiskussion på fastighetskonferensen Business Arena under torsdagen.

Framtidens arbetssätt och kontorsmarknaden efter coronapandemin var en av diskussionspunkterna under fastighetskonferensen Business Arena Syd som arrangerades digitalt av Fastighetsnytt under torsdagen.

Se till att kan jobba på samma sätt oavsett plats

På Microsoft Sverige hade medarbetarna möjlighet att välja platsen de arbetar ifrån redan innan coronapandemin.

– Arbete är inte en plats man går till utan ett arbete man gör. Nu följer vi rekommendationerna om hemarbete, och efter pandemin kommer vi att återgå till vår policy att man får välja själv. Många längtar tillbaka till kontorsmiljön, men många uppskattar också möjligheten att jobba hemifrån när det passar. Hybriden är vägen framåt för de allra flesta, sade Henrik Byström, affärsområdeschef Modern Workspace & Microsoft 365, och fortsatte:

– Teknik, plats och människa ska vara i balans. Det måste finas tekniska förutsättningar att jobba varsomhelst. När man jobbar i kombination så får man se till att alla kan jobba på samma sätt. Det är en teknikfråga, om en diskussion fortsätter på kontoret efter ett möte ska det tas med i anteckningar eller i en chatt, och en kombination av ledarskap och kultur att inkludera alla.

Jobba hemnära ett alternativ

Utvecklingen mot att jobba mer flexibelt har funnits i tio år, men har gasats på under coronapandemin. Det framhöll Magnus Thure Nilsson, vd Media Evolution & Media Evolution City, som tycker att det är tydligt att vi inte kommer att jobba på samma sätt framöver. Att säga hur det kommer att se ut tror han är svårt eftersom det kommer att fortsätta utvecklas under flera år framöver.

– Co-working kommer att explodera, den trenden är inte ny men det är en topp nu. För vissa är det bara ett skrivbord någonstans, men den stora trenden nu som skiljer sig är att man vill jobba hemnära. Det är en ersättning för kontoret, men som gör att man slipper resa samtidigt som man inte behöver sitta hemma. Om det är co-working eller något annat får framtiden utvisa, sade han.

Behov av fler små mötesrum på kontoren

Arkitektbyrån Krook & Tjäder i Malmö tror att kontoret kommer att bli viktigare än någonsin för att inte tappa kreativitet och social dynamik. Bolaget kommer att göra sitt Malmökontor större till ytan efter pandemin.

– Det är för att vi blir några fler och för att vi vill kunna sitt glesare. Vi kommer att behöva bygga gipsväggar för att ordna fler små mötesrum, det kommer att vara många Teamsmöten även framöver, sade kontorschef Tobias Magnesjö.

Mattias Svensson, affärsområdeschef kontor på Vasakronan, upplever att många av deras kunder har samma behov.

– Vi får förfrågningar från kunder som vill bygga fler mindre möteslokaler, sade han.

Nyttja bostäderna bättre, om man vill

Många arbeten kan inte skötas hemifrån och bland de som har ett arbete som tillåter att jobba på distans kan det finnas fysiska begränsningar i hemmet. Det framhöll Peter Palm, universitetslektor på Malmö universitet. Den genomsnittliga bostadsytan i Sverige är relativt stor, sett i ett europeiskt jämförelseperspektiv, och det kan därför finnas outnyttjade möjligheter, tror han.

– Det kanske handlar om hur vi utnyttjar våra bostäder idag. Vi ser många kreativa lösningar, men frågan är också om man vill upplåta delar av sitt hem som kontor i stället för bostad. Och det kanske inte är hållbart om många ska ha sina bostäder som kontor och ha möjlighet att jobba från en arbetsplats hos arbetsgivaren. Vi kanske behöver tänka på hur vi kan använda våra byggnader på bästa vis, sade han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.