Connect with us

Forskning

Gränshinder högt på dagordningen för Greater Copenhagen & Skåne Committee

Publicerad

den

granshinderkonferens-foto-news-oresund-thea-wiborg

Interregprojektet ESS och Max IV Cross Border Science for Society, med projektledaren Matilda Sommelius, har undersökt vilka gränshinder anställda vid ESS kan komma att stöta på. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

I nästa vecka beslutar Folketinget om att ändra reglerna för forskarskatteordningen så att  den även omfattar personer som delvis arbetar vid ESS i Lund. Dessutom ska arbete vid anläggningen i Lund kunna ge uppehållstillstånd även i Danmark. Det är två av de gränshinder som interreg-projektet ESS och Max IV Cross Border Science for Society har jobbat för att lösa. Sju viktiga gränshinder för ESS och Max IV-anställda har identifierats och ytterligare tre för medföljande familjemedlemmar.

Ett delprojekt under Interreg projektet ESS och Max IV Cross Border Science for Society har under drygt ett år tittat närmare på vilka problem som uppstår för anställda, främst forskare, vid ESS-anläggningen som är under uppbyggnad utanför Lund, dess datacenter som redan öppnat i Köpenhamn, samt forskningsanläggningen Max IV.

Sju av dem presenterades på en avslutningskonferens i Örestad på torsdagen. Det handlar till exempel om regler för forskarskatt, arbetsgivaravgifter vid jobb i två länder och gränskontroller. Ytterligare tre gränshinder för medföljande barn och partners finns med på listan över de prioriterade problemen.

Det är särskilt för tredjelandsmedborgare som problemen uppstår. Redan i dag kommer 60 procent av ESS Erics anställda från andra länder än Sverige, och forskningsanläggningen har anställda från cirka 40 olika länder. Det förväntas finnas 650 anställda vid Max IV och ESS och uppemot 5 000 gästforskare per år när båda anläggningarna är i drift.

– Nu kommer vi på Greater Copenhagen & Skåne Committee-sekretariatet att fortsätta arbetet med att lösa gränshindren genom att använda våra kanaler. Det är viktigt att det inte bara hämnar i skrivbordslådan, säger Matilda Sommelius, projektledare för delprojektet om gränshinder, till News Øresund.

Region Skåne som tar över ordförandeskapet i Greater Copenhagen & Skåne Committee i januari har gränshinder som ett av sina prioriterade områden. Även kommitténs nuvarande ordförande, Steen Christiansen, tycker det är viktigt.

– De två- till tretusen forskare som kommer hit varje år blir viktiga ambassadörer för regionen. De berättar om sin upplevelse av Greater Copenhagen när de reser tillbaka eller vidare till ett annat ställe. Det är viktigt att lösa de problem som kan upplevas som besvärande under deras vistelse här, sade Steen Christiansen, ordförande för The Greater Copenhagen & Skåne Committee och borgmästare i Albertslunds kommun, vid konferensen.

Pendlaren, forskaren och fransmannen Nico Bovet såg inga större problem med sin pendlande tillvaro. Han bor i Sverige och har tidigare jobbat på Max Lab, men är nu anställd vid Köpenhamns universitet.

– De administrativa problem som kan uppstå på en dålig dag här motsvarar en bra dag för administrationen i Frankrike, sa han.

För EU-medborgare är det inga större problem att gränspendla, menar Nico Bovet. Dock pekar han på att det kan finnas problem när man ska dokumentera sin utbildning och yrkeserfarenhet för att kunna få ett kvalificerat jobb i Sverige. Det är just ett av de listade hinder som berör medföljande barn eller partners. För tredjelandsmedborgare är det särskilt svårt att få ett erkännande av sina yrkeskvalifikationer i både Danmark och Sverige om personen ska kunna utnyttja hela regionen som sin arbetsmarknad.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Prioriterade gränshinder för att underlätta för internationella ESS och Max IV medarbetare

  • Svårigheter för medborgare utanför EU/ESS att gränspendla eftersom uppehållstillstånd inte ges för jobb på andra sidan gränsen. Dansk lagändring på väg som ska undanta tredjelandsmedborgare som är knutna till eller anställda vid ESS.
  • Dansk forskarskatt kan inte användas av anställda vid DMSC i Köpenhamn – om de bor i Danmark och jobbar vid ESS i Lund ibland, eftersom arbetsdagar i Sverige ska beskattas efter svenska regler. Dansk lagändring på väg som ska undanta anställda vid ett ERIC (ett europeiskt konsortium for forskningsinfrastruktur).
  • Gränspendlingen påverkas negativt av gränskontrollerna eftersom det tar längre tid att ta sig med tåg från danska till svenska sidan.
  • Svårt att få svensk expertbeskattning bland annat för att arbetskraft med motsvarande kompetens ska saknas i Sverige.
  • Dubbelbeskattning av CERN-anställda – det förväntas att många forskare kommer att jobba både vid partikelfysikanläggningen CERN, ESS och Max IV och dessa kommer att bli dubbelbeskattade eftersom Sverige inte undertecknat ett särskilt CERN-skatteavtal.
  • Svårigheter att arbeta både i Danmark och Sverige med två olika arbetsgivare eftersom det finns en regel som säger om man arbetar mer än 25 procent i bosättningslandet gäller det landets regler för arbetsgivaravgifter för samtliga arbetsgivare.
  • Ersättning riskeras vid glapp i arbetslöshetsförsäkringen om man vid byte av arbetsland inte också byter a-kassa samma dag. Det kan leda till ett lägre ersättningsbelopp.

Källa: Hinder och möjligheter, katalog från Interreg projektet ESS & Max IV Cross Border Science and Society

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle14 april, 2021

Danmark öppnar gränserna för färdigvaccinerade den 1 maj

Partierna i Folketinget har tagit fram en plan för resor in och ut ur Danmark för danskar och för utländska...

Politik14 april, 2021

Högsta väljarstödet till De Konservative i Danmark sedan 1995

En ny opinionsmätning som Kantar Gallup gjort för Berlingske visar att det danska borgerliga partiet Det Konservative Folkeparti får högsta...

Cleantech14 april, 2021

Amager Resource Center ett steg närmre en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning

Amager Resource Centers projekt, att bygga en anläggning för koldioxidinfångning på avfallsanläggningen Amager Bakke i Köpenhamn, har utsetts som ett...

Infrastruktur13 april, 2021

Danska DSB köper minst 100 eldrivna tågset i miljardaffär med franska Alstom

Statliga danska DSB har beslutat sig för att köpa in minst 100 och troligen 150 nya eldrivna tågsätt som under...

Arbetsmarknad13 april, 2021

Långtidsarbetslösheten ökar i Sverige – regeringen skjuter till mer pengar till matchning

Långtidsarbetslösheten i Sverige har ökat under coronakrisen. Nu satsar regeringen 448 miljoner kronor extra under 2021 på att få ner...

Infrastruktur13 april, 2021

Självkörande bussar testas på campusområde

På DTU, Danmarks tekniska universitet, i Lyngby börjar tre självkörande bussar under april att köra på campusområdet. De ska transportera...

Danmark8 april, 2021

Danska regeringen vill bygga ut tågstationen vid Köpenhamns flygplats och göra vändspår för tåg från Sverige – föreslår utredning av S-tåg på Kystbanen till Helsingör

Bygg ut tågstationen vi Köpenhamns flygplats och gör ett vändspår där så att tåg från Sverige kan få Kastrup som...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.