Connect with us

Samhälle

Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år

Publicerad

den

Kungsgatan i Göteborg. Inte ett av stadens utsatta områden. Foto: Jenny Andersson/News Øresund

2020 fanns det sex, i dag finns det fyra och 2030 kan det bara finnas ett ”särskilt utsatt område” kvar i hela Göteborg. Det menar Göteborgs allmännyttas moderbolag AB Framtiden som förvaltar 75 000 lägenheter i staden. Men skolresultaten spökar och hotar utvecklingen.

För fyra år sedan hade Göteborg sex så kallat ”särskilt utsatta områden.” Det är en beskrivning polisen använder om områden ”som kännetecknas av en allmän ovilja att delta i rättsprocessen.” Bland annat områden där det finns många kriminella och där det är svårt för polisen att utföra sitt uppdrag.

I dagsläget finns det fyra områden, och 2030 kan det var nere på ett område. Det menar Göteborgs allmännyttas moderbolag AB Framtiden i en lägesrapport inom det som kallas ”strategi för utvecklingsområden”, skriver Dagens Nyheter. Bolaget äger och förvaltar 75 000 lägenheter i staden.

Hälften så många göteborgare bor i ett ”särskilt utsatt område”

Bedömningen av utvecklingen baseras bland annat på hyresgästernas upplevelse, dialogmöten och den socioekonomiska utvecklingen. Vidare tar bedömningarna också hänsyn till polisens uppdaterade lägesbild över utsatta områden förra året.

Räknat utifrån den bor i dag hälften så många, 41 000 personer, i ett ”särskilt utsatt område” jämfört med för fyra år sedan.

Av de sex utsatta områdena Hammarkullen, Bergsjön, Biskopsgården, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered/Frölunda torg, är det bara det förstnämnda som till 2030 anses ha ”svåra förutsättningar” att nå målen. Resten har ”goda förutsättningar”, enligt DN.

Till strategin har det öronmärkts 11 miljarder kronor. 3,5 miljarder går till vad som kallas ”superförvaltning”: bättre belysning, tryggare källare, bytta lås, ambitiös städning, bort med klotter med mera. Resten av budgeten är tänkt för renoveringar och nyproduktion.

Skolresultaten oroar

Även om mycket går åt rätt håll är skolresultaten något oroande, enligt lägesrapporten. Den visar att många elever i vissa utsatta stadsdelar som inte får betyg nog för gymnasiebehörighet.

”Frågan är extra viktig eftersom ungdomar som inte klarar skolan löper större risk att hamna i kriminella miljöer”, står det i lägesrapporten, enligt DN. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.