Connect with us

Samhälle

Frustrerade gränspendlare och bekymrad arbetsgivare hoppas på lösning för skattefrågan under coronakrisen

Publicerad

den

På bilden syns Trine Grönlund (moderator), Tue David Bak (vd Greater Copenhagen Committee), Pia Jacobsen och Ines Hallum-Hansen (från Facebookgruppen ”Øresundspendlere i klemme mellem to lande), Helena Truedsson (Head of HR, Mercedes Bendz Malmö-Köpenhamn) samt Carsten Beck, (forskare långsiktiga effekter, Director/Futurist, Copenhagen Institute for Futures Studies). Foto: News Øresund.

För både gränspendlare och företag råder det osäkerhet kring reglerna för beskattning under coronakrisen där många har arbetat hemifrån. Hos Mercedes Benz i Malmö upplever HR chefen Helena Truedsson att det är svårt att ge råd till de anställda som pendlar från Danmark och hon har därför skrivit brev till ministrar och regionstyrelse. Gränspendlaren Pia Jacobsen som driver en Facebookgrupp för pendlare som kommit i kläm möter många frustrerade gränspendlare. Båda deltog på Øresundsinstituttet och Øresunddirekts gränshinderseminarium som arrangerades under tisdagen.

180 personer tittade med när Øresundsinstituttet och Øresunddirekt livesände sitt gränshinderseminarium under tisdagsförmiddagen. Huvudtema var de gränshinder som har uppstått under coronakrisen.

– Från mitten på mars har vi gjort 10 rapporter om störningar i den fria rörligheten vid hjälp av de nordiska informationstjänsterna. Och vi har identifierat 38 störningar, varav 24 är lösta och 14 återstår, berättade Sandra Forsén, senior rådgivare på Nordisk Ministerråd.

Alla rapporter har levererats till samarbetsministrana och det har skapat stor uppmärksamhet bland beslutsfattarna enligt Sandra Forsén.

Att det finns risk för gränspendlarna som jobbat hemifrån ska skatta i två länder är en av de frågor som varit mest omdiskuterat. Öresundspendlarna Pia Jacobsen och Ines Hallum-Hansen berättade om hur de upplever att det blir fler och fler problem kring gränspendlingen.

– Lige netop skatteproblematikken er der mange som spekulerer over. De er meget frustrerede over, at man ikke kunne lave en force majaure, som der blev lavet med socialforsikringen. Det bliver utroligt kostbart for alle parter, både tidsmæssigt og økonomisk, sa Pia Jacobsen som startat en Facebookgrupp för Öresundspendlare som har kommit kläm mellan reglerna.

Det handlar dels om mer administration kring deklarationen om denna ska ske i två länder, men även oro över skatteavdrag och för danska pendlares del högre beskattning.
– De er tvunget til hjemmearbejde og er så kommet i klemme. De har jo ikke haft nogen valgmulighed, sa hon.

Den oro delar HR chefen Helena Truedsson på Mercedes Benz som har 300 anställda i Sverige och Danmark, huvudsakligen i Malmö dit ungefär femton pendlar från Danmark.
– Just nu är det som arbetsgivare väldigt svårt att ge råd till våra medarbetare. Ska vi uppmana dem att arbeta hemma, men då ta en privatekonomisk risk på grund av beskattningen?
– Vi vill vara en svensk-dansk arbetsgivare och är ju beroende av Öresundsregionen och ser den som en stor möjlighet. Vi har aldrig kunnat drömma om att det skulle uppstå sådana gränshinder, sa Helena Truedsson som skrivit brev till arbetsmarknadsministern, finansministern och regionstyrelsens ordförande i Skåne för att uppmärksamma de problem som uppstått under coronakrisen.

Effekterna för hela Öresundsregionen blev också diskuterat under paneldebatten.

– Det er måske nogle små grænsehindringer, men de er vigtige for dem der pendler, og de er dæleme vigtige for det billede det tegner sig af den her region.
– Vi vil også hæve os op i helikopteren og se på hvordan får vi skabt strukturer, som er optimale for at Mercedes Benz ikke bare har femten danske medarbejdere i fremtiden, men også kan beholde dem og få endnu flere, sa Tue David Bak, VD för Greater Copenhagen Committee.

Frågan kring hemarbete är inte bara är relevant under coronakrisen. I framtiden tror gränspendlaren Pia Jacobsen att det blir allt mer vanligt att medarbetare jobbar hemifrån. Hon får medhåll av framtidsforskaren Carsten Beck.

– Det er en tendens, som vi ser alle mulige steder. Systemerne og regulativerne halter efter virkeligheden. Vi har hjemmearbejde, vi har digitalisering af samfundet og det globale perspektiv. Og det er som om reglerne og systemerne er en banelængde eller to bagefter hele tiden, og det er ikke sundt på den lange bane, sa Carsten Beck, director og futurist på Copenhagen Institute for Futures Studies.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Danmark23 november, 2020

Hundratals personer står utan jobb i kommuner med många minkfarmar

I Danmark har massavlivningen av landets minkar inneburit att hundratals personer i flera danska kommuner på Västjylland nu står utan...

Politik23 november, 2020

Grön skattereform presenteras i Danmark med mer pengar till investeringar i näringslivet

Den danska skatteminister Morten Bødskov (S) och klimatminister Dan Jørgensen (S) presenterade regeringens förslag till grön skattereform under måndagen. Enligt...

Samhälle23 november, 2020

Publiktak på åtta personer för evenemang i Skåne med sittande publik

Under måndagen presenterade Länsstyrelsen i Skåne nya riktlinjer, som innebär att även evenemang med sittande publik omfattas av publiktaket på...

Näringsliv23 november, 2020

Försäkringsbolaget Codan permanentar hemarbete och lämnar sitt ikoniska höghus i Köpenhamn

Hemarbetsplatser blir en integrerad del av det framtida kontoret hos försäkringsbolaget Codan som vid årsskiftet lämnar sitt ikoniska höghus i...

Näringsliv23 november, 2020

James Bond-dataspel utvecklas av IO Interactive i Köpenhamn och Malmö

När danska dataspelsföretaget IO Interactive i samarbete med MGM, EON Productions och Delphi ska utveckla ett nytt videospel under namnet...

Samhälle23 november, 2020

Arkeologiskt fynd i Lund – lämningar från danska ärkebiskopens residens från 1100-talet

När en hiss och handikapptoalett skulle installeras i ett hus från 1580-talet i Lund upptäckte arkeologerna lämningarna av en ännu...

Life Science20 november, 2020

Ny rapport: 1 500 nya life science-jobb har skapats i Skåne på fem år – Malmö har vuxit förbi Lund

Omkring 7 500 anställda arbetar i över 400 life science-företag i Skåne och sysselsätter lokalt 25 procent fler medarbetare idag jämfört...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.