Connect with us

Samhälle

Frustrerade gränspendlare och bekymrad arbetsgivare hoppas på lösning för skattefrågan under coronakrisen

Publicerad

den

På bilden syns Trine Grönlund (moderator), Tue David Bak (vd Greater Copenhagen Committee), Pia Jacobsen och Ines Hallum-Hansen (från Facebookgruppen ”Øresundspendlere i klemme mellem to lande), Helena Truedsson (Head of HR, Mercedes Bendz Malmö-Köpenhamn) samt Carsten Beck, (forskare långsiktiga effekter, Director/Futurist, Copenhagen Institute for Futures Studies). Foto: News Øresund.

För både gränspendlare och företag råder det osäkerhet kring reglerna för beskattning under coronakrisen där många har arbetat hemifrån. Hos Mercedes Benz i Malmö upplever HR chefen Helena Truedsson att det är svårt att ge råd till de anställda som pendlar från Danmark och hon har därför skrivit brev till ministrar och regionstyrelse. Gränspendlaren Pia Jacobsen som driver en Facebookgrupp för pendlare som kommit i kläm möter många frustrerade gränspendlare. Båda deltog på Øresundsinstituttet och Øresunddirekts gränshinderseminarium som arrangerades under tisdagen.

180 personer tittade med när Øresundsinstituttet och Øresunddirekt livesände sitt gränshinderseminarium under tisdagsförmiddagen. Huvudtema var de gränshinder som har uppstått under coronakrisen.

– Från mitten på mars har vi gjort 10 rapporter om störningar i den fria rörligheten vid hjälp av de nordiska informationstjänsterna. Och vi har identifierat 38 störningar, varav 24 är lösta och 14 återstår, berättade Sandra Forsén, senior rådgivare på Nordisk Ministerråd.

Alla rapporter har levererats till samarbetsministrana och det har skapat stor uppmärksamhet bland beslutsfattarna enligt Sandra Forsén.

Att det finns risk för gränspendlarna som jobbat hemifrån ska skatta i två länder är en av de frågor som varit mest omdiskuterat. Öresundspendlarna Pia Jacobsen och Ines Hallum-Hansen berättade om hur de upplever att det blir fler och fler problem kring gränspendlingen.

– Lige netop skatteproblematikken er der mange som spekulerer over. De er meget frustrerede over, at man ikke kunne lave en force majaure, som der blev lavet med socialforsikringen. Det bliver utroligt kostbart for alle parter, både tidsmæssigt og økonomisk, sa Pia Jacobsen som startat en Facebookgrupp för Öresundspendlare som har kommit kläm mellan reglerna.

Det handlar dels om mer administration kring deklarationen om denna ska ske i två länder, men även oro över skatteavdrag och för danska pendlares del högre beskattning.
– De er tvunget til hjemmearbejde og er så kommet i klemme. De har jo ikke haft nogen valgmulighed, sa hon.

Den oro delar HR chefen Helena Truedsson på Mercedes Benz som har 300 anställda i Sverige och Danmark, huvudsakligen i Malmö dit ungefär femton pendlar från Danmark.
– Just nu är det som arbetsgivare väldigt svårt att ge råd till våra medarbetare. Ska vi uppmana dem att arbeta hemma, men då ta en privatekonomisk risk på grund av beskattningen?
– Vi vill vara en svensk-dansk arbetsgivare och är ju beroende av Öresundsregionen och ser den som en stor möjlighet. Vi har aldrig kunnat drömma om att det skulle uppstå sådana gränshinder, sa Helena Truedsson som skrivit brev till arbetsmarknadsministern, finansministern och regionstyrelsens ordförande i Skåne för att uppmärksamma de problem som uppstått under coronakrisen.

Effekterna för hela Öresundsregionen blev också diskuterat under paneldebatten.

– Det er måske nogle små grænsehindringer, men de er vigtige for dem der pendler, og de er dæleme vigtige for det billede det tegner sig af den her region.
– Vi vil også hæve os op i helikopteren og se på hvordan får vi skabt strukturer, som er optimale for at Mercedes Benz ikke bare har femten danske medarbejdere i fremtiden, men også kan beholde dem og få endnu flere, sa Tue David Bak, VD för Greater Copenhagen Committee.

Frågan kring hemarbete är inte bara är relevant under coronakrisen. I framtiden tror gränspendlaren Pia Jacobsen att det blir allt mer vanligt att medarbetare jobbar hemifrån. Hon får medhåll av framtidsforskaren Carsten Beck.

– Det er en tendens, som vi ser alle mulige steder. Systemerne og regulativerne halter efter virkeligheden. Vi har hjemmearbejde, vi har digitalisering af samfundet og det globale perspektiv. Og det er som om reglerne og systemerne er en banelængde eller to bagefter hele tiden, og det er ikke sundt på den lange bane, sa Carsten Beck, director og futurist på Copenhagen Institute for Futures Studies.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle10 september, 2021

Idag tas de sista danska restriktionerna bort – men resereglerna består

10 september blev dagen som markerar slutet på 18 månader med coronarestriktioner i Danmark – idag tas de sista restriktionerna...

Turism/kultur10 september, 2021

Digitalt samarbete mellan Sveriges Radio och danska kungliga biblioteket

Ett av eventen på årets upplaga av musikfestivalen Östersjöfestivalen, som pågår under 9–18 september, blev till i ett samarbete mellan...

Life Science10 september, 2021

Bra start för japanskägd läkemedelsfabrik i Hillerød som bygger ut för sex miljarder

Fujifilms läkemedelsfabrik i Hillerød har fått en bra start, efter att det japanskägda företaget köpte fabriken från Biogen för 6...

Arbetsmarknad10 september, 2021

Strejkande sjuksköterskor i Danmark tvingas återgå till jobbet efter dom i Arbejdsretten

De sjuksköterskor som de senaste veckorna har strejkat en timme per dag från sitt arbete på danska sjukhus tvingas nu...

Fastighet10 september, 2021

Percy Nilsson säljer Malmö Arenas fastigheter men behåller driftsbolagen för arenan och hotellet

Dental- och fastighetsbolaget Doxa avser att köpa fastigheterna i Malmö Arena-kvarteret av Percy Nilsson till en underliggande värdering på 1,9...

Samhälle10 september, 2021

5 000 p-platser i Köpenhamn byggs om till laddplatser för elbilar och hastigheten sänks med 10 km/h på flera gator

Sent på torsdagen nåddes politisk enighet om Köpenhamns budget för 2022 och som innebär fortsatta klimatsatsningar. CO2-utsläppen ska minskas genom...

Turism/kultur10 september, 2021

Mindre fartyg gav i sommar 6 000 färre passagerare och fler utsålda avgångar mellan Ystad och Bornholm

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti reste 697 739 passagerare med snabbfärjorna mellan Rønne och Ystad. Det är nästan 6...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.