Connect with us

Samhälle

Frustrerade gränspendlare och bekymrad arbetsgivare hoppas på lösning för skattefrågan under coronakrisen

Publicerad

den

På bilden syns Trine Grönlund (moderator), Tue David Bak (vd Greater Copenhagen Committee), Pia Jacobsen och Ines Hallum-Hansen (från Facebookgruppen ”Øresundspendlere i klemme mellem to lande), Helena Truedsson (Head of HR, Mercedes Bendz Malmö-Köpenhamn) samt Carsten Beck, (forskare långsiktiga effekter, Director/Futurist, Copenhagen Institute for Futures Studies). Foto: News Øresund.

För både gränspendlare och företag råder det osäkerhet kring reglerna för beskattning under coronakrisen där många har arbetat hemifrån. Hos Mercedes Benz i Malmö upplever HR chefen Helena Truedsson att det är svårt att ge råd till de anställda som pendlar från Danmark och hon har därför skrivit brev till ministrar och regionstyrelse. Gränspendlaren Pia Jacobsen som driver en Facebookgrupp för pendlare som kommit i kläm möter många frustrerade gränspendlare. Båda deltog på Øresundsinstituttet och Øresunddirekts gränshinderseminarium som arrangerades under tisdagen.

180 personer tittade med när Øresundsinstituttet och Øresunddirekt livesände sitt gränshinderseminarium under tisdagsförmiddagen. Huvudtema var de gränshinder som har uppstått under coronakrisen.

– Från mitten på mars har vi gjort 10 rapporter om störningar i den fria rörligheten vid hjälp av de nordiska informationstjänsterna. Och vi har identifierat 38 störningar, varav 24 är lösta och 14 återstår, berättade Sandra Forsén, senior rådgivare på Nordisk Ministerråd.

Alla rapporter har levererats till samarbetsministrana och det har skapat stor uppmärksamhet bland beslutsfattarna enligt Sandra Forsén.

Att det finns risk för gränspendlarna som jobbat hemifrån ska skatta i två länder är en av de frågor som varit mest omdiskuterat. Öresundspendlarna Pia Jacobsen och Ines Hallum-Hansen berättade om hur de upplever att det blir fler och fler problem kring gränspendlingen.

– Lige netop skatteproblematikken er der mange som spekulerer over. De er meget frustrerede over, at man ikke kunne lave en force majaure, som der blev lavet med socialforsikringen. Det bliver utroligt kostbart for alle parter, både tidsmæssigt og økonomisk, sa Pia Jacobsen som startat en Facebookgrupp för Öresundspendlare som har kommit kläm mellan reglerna.

Det handlar dels om mer administration kring deklarationen om denna ska ske i två länder, men även oro över skatteavdrag och för danska pendlares del högre beskattning.
– De er tvunget til hjemmearbejde og er så kommet i klemme. De har jo ikke haft nogen valgmulighed, sa hon.

Den oro delar HR chefen Helena Truedsson på Mercedes Benz som har 300 anställda i Sverige och Danmark, huvudsakligen i Malmö dit ungefär femton pendlar från Danmark.
– Just nu är det som arbetsgivare väldigt svårt att ge råd till våra medarbetare. Ska vi uppmana dem att arbeta hemma, men då ta en privatekonomisk risk på grund av beskattningen?
– Vi vill vara en svensk-dansk arbetsgivare och är ju beroende av Öresundsregionen och ser den som en stor möjlighet. Vi har aldrig kunnat drömma om att det skulle uppstå sådana gränshinder, sa Helena Truedsson som skrivit brev till arbetsmarknadsministern, finansministern och regionstyrelsens ordförande i Skåne för att uppmärksamma de problem som uppstått under coronakrisen.

Effekterna för hela Öresundsregionen blev också diskuterat under paneldebatten.

– Det er måske nogle små grænsehindringer, men de er vigtige for dem der pendler, og de er dæleme vigtige for det billede det tegner sig af den her region.
– Vi vil også hæve os op i helikopteren og se på hvordan får vi skabt strukturer, som er optimale for at Mercedes Benz ikke bare har femten danske medarbejdere i fremtiden, men også kan beholde dem og få endnu flere, sa Tue David Bak, VD för Greater Copenhagen Committee.

Frågan kring hemarbete är inte bara är relevant under coronakrisen. I framtiden tror gränspendlaren Pia Jacobsen att det blir allt mer vanligt att medarbetare jobbar hemifrån. Hon får medhåll av framtidsforskaren Carsten Beck.

– Det er en tendens, som vi ser alle mulige steder. Systemerne og regulativerne halter efter virkeligheden. Vi har hjemmearbejde, vi har digitalisering af samfundet og det globale perspektiv. Og det er som om reglerne og systemerne er en banelængde eller to bagefter hele tiden, og det er ikke sundt på den lange bane, sa Carsten Beck, director og futurist på Copenhagen Institute for Futures Studies.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Intervjuer3 mars, 2021

McNeil-toppchef prioriterar synlighet: ”Om folk i din hemstad inte vet att du existerar så finns det ett gap”

Synlighet och interaktion med lokalsamhället och utbildningsinstitutioner är viktiga verktyg för att rekrytera kompetens på lång sikt. Det berättar Jody...

Fastighet3 mars, 2021

Svenska fastighetsrådgivaren Croisette startar danskt bolag

Från Malmö till Köpenhamn. Med bolag i både Sverige och Danmark följer Croisette Real Estate Partner de kunder som vill...

Life Science3 mars, 2021

Danmark och Sverige satsar på lokal vaccinproduktion

Nya nationella vaccinfabriker kan bli lösningen för Danmark och Sverige, för att säkra en mer stabil leverans av coronavaccin. En...

Samhälle3 mars, 2021

Maxtak på 500 personer föreslås införas i butiker och varuhus i Sverige

Folkhälsomyndigheten vill införa ett krav på att max 500 personer får släppas in i varuhus och butiker. Det meddelades på...

Life Science3 mars, 2021

Tidigare forskningschef för Leo Pharma blir styrelseordförande i ny dansk klusterorganisation för life science

Den nya nationella klusterorganisationen Danish Life Science Cluster har utnämnt sin nya styrelseordförande. Det blir Kim Kjøller, som har lång...

Näringsliv3 mars, 2021

Fler bilfartyg anlöper återigen Malmö hamn

På grund av coronapandemin blev bilfartygen som kommer till Malmö hamn markant färre under förra våren. Enligt Sydsvenskan minskade dem...

Samhälle3 mars, 2021

Ny regiondirektör i Region Huvudstaden

Region Huvudstaden får ny regiondirektör. Jens Gordon Clausen kommer från tjänsten som koncerndirektör i regionen med ansvar för bland annat...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.