Forskning
Forskningsfinansiering efterlyses i ny dansk handlingsplan för ESS


Sveriges ESS-samordnare Lena Ek arbetar med att utarbeta den svenska ESS-strategin, som ska presenteras för riksdagen före nästa sommar. Hans Müller (höger), direktör för Styrelsen for Forskning og Uddannelse i Danmark, lyfte fram att nyligen uppdaterade den danska strategin används som ett konkret arbetsverktyg. Foto: News Øresund – Anna Palmehag
Danmark är redo att realisera satsningen på tre-fem särskilt framstående forskningsmiljöer, med anknytning till anläggningarna ESS och Max IV. Det framgår i en ny och uppdaterad dansk handlingsplan för de båda anläggningarna som diskuterades under den dansk-svenska konferensen The Bridge under tisdagen. Men finansiering av satsningen saknas fortfarande.
Handlingsplanen, som lanserades i slutet av förra veckan, utgör en statuscheck och uppdatering av den nationella ESS-strategin som antogs 2015. Den har utarbetats av den danska ESS-rådgivningsgruppen, som för att lösa problemet med finansieringen föreslagit att spjutspetsområdena skulle få en central placering i katalogen för den nya danska forskningsplanen FORSK2025, något som också skett. Den innebär dock inget bindande beslut om finansiering, utan ska ses som en grund för kommande beslut inom området.
Exempel på andra förslag som justerats från den ursprungliga ESS-strategin är att man vill skapa ett HR-samarbete mellan ESS och regionala och lokala aktörer i Danmark, ta fram en analys och ett förslag om en framtida utbildningsinsats på neutron- och synkrotronområdet, samt bygga upp ett europeiskt materialforskningsprogram.
Danmarks och Sveriges respektive nationella strategier för ESS och Max IV var också en av punkterna vid ett rundabordssamtal under den svensk-danska konferensen The Bridge i Köpenhamn på tisdagen. Till skillnad från Danmark håller Sverige fortfarande på att utarbeta sin strategi.
Sveriges ESS-samordnare Lena Ek lyfte fram vikten av att skapa en gemensam och större berättelse om forskningsanläggningarna.
– Att projektet är ”on time, on budget” är jätteviktigt, men också hur man säljer in projektet, till ungdomar, forskare, industrin och finansiärerna. Vi måste berätta för medborgarna att det här är värt det, sade hon och föreslog meningen ”New materials for global challenges”.
Flera danska deltagare ville dock hellre prata om konkreta åtgärder, som att bygga upp så kallade portaler där industri och forskare möts.
– Vi ska ha den stora berättelsen, men det får inte bara vara varm luft. Om vi säljer in ESS och Max IV till industrin nu blir de lite besvikna, för det är för tidigt. Nu ska vi bygga upp forskningsmiljöerna, så kommer företagen själva att banka på och vilja komma in. Vi ska inte riskera att bygga upp en bubbla av begeistring som kan spricka, sade exempelvis Jane Hvolbæk Nielsen, institutsdirektör för fysik vid Danmarks Tekniske Universitet (DTU). (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen