Connect with us

Fastighet

Flexibilitet genomsyrade debatt om framtidens arbetsplats efter corona

Publicerad

den

Distansarbetet ökar vilket kräver mer flexiblitet. Det var slutsatsen i en debatt om framtidens arbetsplats i Köpenhamn under onsdagen: Foto: News Øresund

Tidigare kunde fina kontor locka talangerna till företagen. Nu är det flexibilitet mellan arbete i hemmet, på kontoret eller hos en tredje part som en coffe shop. På samma sätt kan nyttjandet av kontoren bli mera flexibel och även ge utrymme för en privat högtid. Tendenser som funnits redan tidigare, men som nu förstärks och går snabbare. Det var några av slutsatserna i en debatt om framtidens arbetsplatser och hur kontorsbyggnaderna utmanas av coronapandemin och klimatkrisen. Debatten arrangerades på onsdagen i Köpenhamn i samarbete mellan Bloxhub och Øresundsinstituttet.

Coronapandemin har fått fler att arbeta på distans vilket skapar ett behov av att se närmare på framtiden för arbete och städer. Det sade Carsten Beck, direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, på en debatt om framtidens arbetsplats i veckan. Han menar att det finns tre sätt att närma sig frågan: med rädsla, genom att blunda och tro att det snart ska gå över eller att se det som en möjlighet.

– Frågan till oss alla är vilken av positionerna vi kommer att ta. Min farhåga är att position två är lite för dominant, att det ska försvinna och vi snart kan återgå till det normala. Min förhoppning är att vi adresserar rädslorna med bra lösningar och nya idéer, sade han.

Göran Nilsson, vd på Ingka Services som driver Ikeavaruhusen, ser ett paradigmskifte.

– För några år sedan byggdes fina kontor för att attrahera talanger. Imorgon måste vi glömma det. Jag tror på att kunna spara tid på resan till kontoret, vara flexibel, jobba hemifrån om möjligt och definiera arbetsplats på olika sätt. Att du har en arbetsplats med värdskap av Ikea i detta fallet, kan arbeta hemifrån eller via en tredje part. Flexibiliteten kommer att vara attraktionen. Det nästa generation kan påverka oss ännu mer om är att reducera våra CO2-utsläpp, det är att inte resa till kontoret, sade Göran Nilsson.

Ikea kommer absolut att ha kontor, men de kommer att se annorlunda ut, menar han.

– Innan corona trodde vi att det fanns en lösning, nu behövs många lösningar. Det tar inte bort den tidigare lösningen, men adderar komplement till den, sade han.

För Ikea påverkar mer distansarbete även företagskulturen.

– Mycket har byggts in när medarbetare jobbar många år i företaget. Kulturen utmanas nu, generellt finns den i vårt DNA och behöver matas genom möten. Samtidigt när vi nu är i det nya normala kan jag se att jag aldrig tidigare har fått kontakt med så många nya kollegor i Ikea som nu, innan fanns fysiska begränsningar som tagits bort med videomöten. Samtidigt måste de oplanerade mötena byggas in, men jag vet inte hur än, sade han.

Det är dags att omdefiniera kontorsbyggnader och bryta barriären kring dem. Det menade Paulette Christophersen, partner på PLH architects. Byggnaderna kan ha flera funktioner, kulturellt, användas för undervisning eller uthyrning av till exempel matsalen för konfirmationsfester.

– Vi behöver aktivera, flytta runt och använda varandras utrymme. Den här regionen har en chans när vi är så bra på samarbete, sade hon.

Att flexibilitet har varit en trend under flera år och att den trenden kommer att fortsätta är självklart, menade Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs fastigheter. Hon tror att det kommer att ändra hur vi arbetar, men att det inte är hållbart att arbeta 100 procent hemifrån.

­– Jag är imponerad och glad för att när något måste förändras så kan vi göra det. Vi kan jobba hemifrån, flytta mötena till det digitala och vi får det att fungera. Om någon hade satt ett tidschema för den förändringen innan hade vi kanske gissat att det skulle ta två, tre eller fem år. Nu har vi gjort det på några månader, men vi har också lärt oss att vi behöver mötas. Det är inte samma när vi har en skärm mellan oss, man bekräftar inte varandra på samma sätt och man gör inte de bästa innovationerna i inkorgen. Något händer när vi möts, sade hon.

Karsten Deppert, medgrundare av coworkingkonceptet Mindpark, framhöll att många fortsatt är i ett läge där de testar sig fram.

– Det vi ser är trender som redan har funnits, men som har accelererat. Hur snabbt det kommer att gå och vilka detaljer som är viktiga vet vi inte, det är ett testläge.

Han tror inte att det finns en fullständig lösning.

– Vi ser en stor ökning i flexibilitet. Kanske kan man jobba hemifrån när man vill eller ses två dagar i veckan på kontoret. Men att arbeta hemifrån passar inte för alla, man kanske bor trångt eller har små barn. Det är inte heller en komplett lösning, sade Karsten Deppert.

Han tror att utvecklingen kan leda till att företag behöver mindre kontorsutrymme framöver, men flera olika lösningar. Då blir den totala kostnaden kanske ändå densamma, resonerade han.

Mötet arrangerades i Köpenhamn under onsdagseftermiddagen av Bloxhub och Øresundsinstituttet.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Fastighet24 november, 2020

Hyllieprojektet Embassy of Sharing utmanar Midroc som fastighetsutvecklare

Tre frågor till Carl von Strokirch, verksamhetsområdeschef för fastighetsutveckling på Midroc Property Development, som utvecklar Embassy of Sharing i Hyllie...

Danmark23 november, 2020

Hundratals personer står utan jobb i kommuner med många minkfarmar

I Danmark har massavlivningen av landets minkar inneburit att hundratals personer i flera danska kommuner på Västjylland nu står utan...

Politik23 november, 2020

Grön skattereform presenteras i Danmark med mer pengar till investeringar i näringslivet

Den danska skatteminister Morten Bødskov (S) och klimatminister Dan Jørgensen (S) presenterade regeringens förslag till grön skattereform under måndagen. Enligt...

Samhälle23 november, 2020

Publiktak på åtta personer för evenemang i Skåne med sittande publik

Under måndagen presenterade Länsstyrelsen i Skåne nya riktlinjer, som innebär att även evenemang med sittande publik omfattas av publiktaket på...

Näringsliv23 november, 2020

Försäkringsbolaget Codan permanentar hemarbete och lämnar sitt ikoniska höghus i Köpenhamn

Hemarbetsplatser blir en integrerad del av det framtida kontoret hos försäkringsbolaget Codan som vid årsskiftet lämnar sitt ikoniska höghus i...

Näringsliv23 november, 2020

James Bond-dataspel utvecklas av IO Interactive i Köpenhamn och Malmö

När danska dataspelsföretaget IO Interactive i samarbete med MGM, EON Productions och Delphi ska utveckla ett nytt videospel under namnet...

Samhälle23 november, 2020

Arkeologiskt fynd i Lund – lämningar från danska ärkebiskopens residens från 1100-talet

När en hiss och handikapptoalett skulle installeras i ett hus från 1580-talet i Lund upptäckte arkeologerna lämningarna av en ännu...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.