Connect with us

Fastighet

Flexibilitet genomsyrade debatt om framtidens arbetsplats efter corona

Publicerad

den

Distansarbetet ökar vilket kräver mer flexiblitet. Det var slutsatsen i en debatt om framtidens arbetsplats i Köpenhamn under onsdagen: Foto: News Øresund

Tidigare kunde fina kontor locka talangerna till företagen. Nu är det flexibilitet mellan arbete i hemmet, på kontoret eller hos en tredje part som en coffe shop. På samma sätt kan nyttjandet av kontoren bli mera flexibel och även ge utrymme för en privat högtid. Tendenser som funnits redan tidigare, men som nu förstärks och går snabbare. Det var några av slutsatserna i en debatt om framtidens arbetsplatser och hur kontorsbyggnaderna utmanas av coronapandemin och klimatkrisen. Debatten arrangerades på onsdagen i Köpenhamn i samarbete mellan Bloxhub och Øresundsinstituttet.

Coronapandemin har fått fler att arbeta på distans vilket skapar ett behov av att se närmare på framtiden för arbete och städer. Det sade Carsten Beck, direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, på en debatt om framtidens arbetsplats i veckan. Han menar att det finns tre sätt att närma sig frågan: med rädsla, genom att blunda och tro att det snart ska gå över eller att se det som en möjlighet.

– Frågan till oss alla är vilken av positionerna vi kommer att ta. Min farhåga är att position två är lite för dominant, att det ska försvinna och vi snart kan återgå till det normala. Min förhoppning är att vi adresserar rädslorna med bra lösningar och nya idéer, sade han.

Göran Nilsson, vd på Ingka Services som driver Ikeavaruhusen, ser ett paradigmskifte.

– För några år sedan byggdes fina kontor för att attrahera talanger. Imorgon måste vi glömma det. Jag tror på att kunna spara tid på resan till kontoret, vara flexibel, jobba hemifrån om möjligt och definiera arbetsplats på olika sätt. Att du har en arbetsplats med värdskap av Ikea i detta fallet, kan arbeta hemifrån eller via en tredje part. Flexibiliteten kommer att vara attraktionen. Det nästa generation kan påverka oss ännu mer om är att reducera våra CO2-utsläpp, det är att inte resa till kontoret, sade Göran Nilsson.

Ikea kommer absolut att ha kontor, men de kommer att se annorlunda ut, menar han.

– Innan corona trodde vi att det fanns en lösning, nu behövs många lösningar. Det tar inte bort den tidigare lösningen, men adderar komplement till den, sade han.

För Ikea påverkar mer distansarbete även företagskulturen.

– Mycket har byggts in när medarbetare jobbar många år i företaget. Kulturen utmanas nu, generellt finns den i vårt DNA och behöver matas genom möten. Samtidigt när vi nu är i det nya normala kan jag se att jag aldrig tidigare har fått kontakt med så många nya kollegor i Ikea som nu, innan fanns fysiska begränsningar som tagits bort med videomöten. Samtidigt måste de oplanerade mötena byggas in, men jag vet inte hur än, sade han.

Det är dags att omdefiniera kontorsbyggnader och bryta barriären kring dem. Det menade Paulette Christophersen, partner på PLH architects. Byggnaderna kan ha flera funktioner, kulturellt, användas för undervisning eller uthyrning av till exempel matsalen för konfirmationsfester.

– Vi behöver aktivera, flytta runt och använda varandras utrymme. Den här regionen har en chans när vi är så bra på samarbete, sade hon.

Att flexibilitet har varit en trend under flera år och att den trenden kommer att fortsätta är självklart, menade Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs fastigheter. Hon tror att det kommer att ändra hur vi arbetar, men att det inte är hållbart att arbeta 100 procent hemifrån.

­– Jag är imponerad och glad för att när något måste förändras så kan vi göra det. Vi kan jobba hemifrån, flytta mötena till det digitala och vi får det att fungera. Om någon hade satt ett tidschema för den förändringen innan hade vi kanske gissat att det skulle ta två, tre eller fem år. Nu har vi gjort det på några månader, men vi har också lärt oss att vi behöver mötas. Det är inte samma när vi har en skärm mellan oss, man bekräftar inte varandra på samma sätt och man gör inte de bästa innovationerna i inkorgen. Något händer när vi möts, sade hon.

Karsten Deppert, medgrundare av coworkingkonceptet Mindpark, framhöll att många fortsatt är i ett läge där de testar sig fram.

– Det vi ser är trender som redan har funnits, men som har accelererat. Hur snabbt det kommer att gå och vilka detaljer som är viktiga vet vi inte, det är ett testläge.

Han tror inte att det finns en fullständig lösning.

– Vi ser en stor ökning i flexibilitet. Kanske kan man jobba hemifrån när man vill eller ses två dagar i veckan på kontoret. Men att arbeta hemifrån passar inte för alla, man kanske bor trångt eller har små barn. Det är inte heller en komplett lösning, sade Karsten Deppert.

Han tror att utvecklingen kan leda till att företag behöver mindre kontorsutrymme framöver, men flera olika lösningar. Då blir den totala kostnaden kanske ändå densamma, resonerade han.

Mötet arrangerades i Köpenhamn under onsdagseftermiddagen av Bloxhub och Øresundsinstituttet.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle24 februari, 2021

Danmark öppnar delvis upp – klartecken för butiker att öppna och för föreningsaktiviteter utomhus

På onsdagen kom den danska regeringen överens med Socialistisk Folkeparti, De Radikale och Enhedslisten om att från och med måndag...

Samhälle24 februari, 2021

Ny kartläggning av gränspendling i Norden klar – senaste uppgifterna är från 2017 på grund av stopp i statistikutbyte mellan länder

Sverige är det land i Norden som har flest invånare som gränspendlar till ett annat nordiskt land och vanligast är...

Näringsliv24 februari, 2021

Europas största Power-to-X anläggning kan öppna i Esbjerg

År 2026 kan Europas största Power-to-X anläggning öppna i Esbjerg. Det är fondförvaltningsföretaget Copenhagen Infrastructure Partners som har tagit initiativet...

Samhälle23 februari, 2021

Tyska borgmästare vill ha gränskontroll mot Danmark

Borgmästare i flera av de tyska kommunerna vid den tysk-danska gränsen uppmanar de tyska myndigheterna till att införa stärkt inresekontroll...

Samhälle23 februari, 2021

Innebandy-VM 2024 ska spelas i Malmö

Malmö blir värd för VM i innebandy för herrar 2024 efter en kamp mot utmanaren Singapore om att få arrangera...

Samhälle22 februari, 2021

Danmark stänger fler gränsövergångar till Tyskland

Ökad smittspridning i tyska Flensborg gör att Danmark nu stänger fler övergångar vid den dansk-tyska gränsen och intensifierar gränskontrollen. – Gränskontrollen...

Forskning22 februari, 2021

Helsingborg vill bilda en science park

Helsingborgs stad har tagit initiativ till en förstudie om att etablera en science park i staden. Etableringen skulle göras i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.