Connect with us

Intervjuer

Fler kliniska studier i life science-branschen gagnar mjukvaruföretaget Capish i Malmö

Publicerad

den

Eva Kelty är vd för Capish, som arbetar med IT-lösningar för primärt life science-industrin. Foto: News Øresund

Det ökande erkännandet för att intelligent analys av data kan påskynda läkemedelsutvecklingen, försöker mjukvaruföretaget Capish i Malmö dra nytta av. Men life science-företag kunde vara mer öppna för att använda ny databaserad teknik från mjukvarubranschen. Det menar Eva Kelty, som är vd för Capish. Fler kliniska studier i Öresundsregionen är viktigt för dem som mjukvaruföretag, menar hon.

Betydelsen av Big Data-användning inom life science-branschen har blivit mer uttalad de senaste åren.

Att använda avancerad dataprogrammering kan vara en konkurrensfördel, på så sätt att ett smart användande av data kan påskynda den kliniska utvecklingen, så att medicin och medicintekniska produkter snabbare kan hamna på marknaden.

Ett av de företag i Skåne som arbetar med data-programvara i relation till life science-branschen är Capish. Ett företag med drygt 20 heltidsanställda i Malmö, nära centralstationen.

– Det handlar mycket om att ge tillgång till data, skulle jag säga, och att ha möjlighet att arbeta med det på ett lätt och intiutivt sätt, säger Capish vd Eva Kelty, om företagets mjukvaru-plattform Capish Reflect, som bland annat kan hjälpa forskare med att undersöka data, generera hypoteser eller planera nya studier som ska göras.

Företaget Capish startades i början av 2000-talet av Staffan Gestrelius, som på 90-talet i Lund grundade en annan IT-verksamhet, QlikTech, som idag är en global dataanalytisk verksamhet. Sedan Capishs etablering har företaget arbetat med olika prototyper och produkten Capish Reflect håller på att introduceras i både Europa och USA.

Under det senaste årets utvecklingsarbete har Capish samarbetat och testat mjukvarans användarvänlighet på sjukhuskliniker i Skåne och på apoteksföretag i Sverige och i utlandet.

Även om Capish har life science som sitt fokusområde, kan deras programvara i princip vara till användning i många andra branscher, menar Eva Kelty, eftersom ”data är data”, som hon säger.

Ändå har det varit upplagt för att börja inom life science-branschen. Dels för att de ville kunna främja ett mer konceptuellt och patientorienterat sätt att använda data på i branschen, istället för att bara se på data som något relationellt i en databas. Dels har flera av de anställda, inklusive Eva Kelty, en bakgrund inom läkemedelsbranschen.

– Life Science är intressant för oss för att vi har möjligheten att påverka samhället och hjälpa folk med att få en bättre och snabbare behandling. Vi ser att det är mycket vi kan göra, som kommer att hjälpa många verksamheter, säger Eva Kelty, och tillägger att om programvaran kan användas i life science-branschen, som är hårt reglerad, så kan den också anpassas till andra branscher.

Grundaren av Capish, Staffan Gestrelius, startade på 90-talet IT-företaget QlikTech i Lund. I dag har QlikTech över 2 000 anställda globalt med huvudkontor i USA samt en avdelning i Lund med 400 anställda. Foto: News Øresund

Fler kliniska studier stärker ekosystemet
På ett globalt plan har en rad stora läkemedelsföretag redan gått samman med programvaruföretag för att främja dataanalys och artificiell intelligens i läkemedelsutvecklingen. Det gäller exempelvis Janssen, Novartis, Pfizer, Sanofi, Gilead och Astra Zeneca, som 2019 ingick samarbeten med Google och Microsoft samt mindre företag såsom ProteinQure och Iktos.

Capish håller också utkik efter fler strategiska samarbeten – gärna även på den danska sidan – och deras programvara kan fungera i alla avkrokar av branschen, konstaterar Eva Kelty. Både biotech, medtech och pharma är relevant – så länge företagen de samarbetar med har tillräckligt med data.

– Ju mer data du har, desto större värde kommer du att få ut av vår mjukvara. Det är mängden data och variationen av data som är en avgörande faktor, säger Eva Kelty, och tillägger att Skåne på den punkten har en strukturell svaghet jämfört med Själland och Köpenhamnsområdet, där det finns fler större life science-företag som har mer data eftersom de har större kapacitet att utföra fler kliniska studier.

En miljö med många kliniska studier är således också användbar för mjukvaruföretagen runt den ’traditionella’ life science-industrin, vilket i högre grad var realiteten fram till 2011 då Astra Zeneca hade aktiviteter i Lund, poängterar Eva Kelty.

Det är en av anledningarna till att Capish också hoppas på partnerskap på Själland. En satsning som skulle ha startat i 2020, men som blev försenad på grund av coronapandemin.

Mjukvaruföretaget Capish ligger några få minuters promenad från Malmö centralstation. Omkring 20 anställda arbetar på kontoret. Foto: News Øresund

Goda tillväxtförutsättningar i Skåne – men vissa faktorer begränsar
Eva Kelty ser dock även flera goda utvecklingsmöjligheter i Skåne, med många Research & development-företag som ska accelerera sin utveckling under de kommande åren och i samband med det får användning för mjukvaruanalys.

– Data är makt. Alla aktiviteter i R&D-företagen leder till generering av data, eftersom du har användning av data för att stödja din ansökan (till hälso- och sjukvårdsmyndigheterna, reds. anm.). Jag tror att företagen kommer att vara mer fokuserade på att återanvända data, för varje datapunkt är mycket dyr att generera och om du bara lägger det på en fil och glömmer bort det så går du miste om allt du kan göra med den, säger Eva Kelty.

I Skåne finns många konsulter och programvarufirmor, berättar Eva Kelty, och Region Skåne stödjer utvecklingen och har pekat ut ICT (Information Communication Technologies) som en av sju regionala styrkepositioner, där omkring 23 000 människor – märk väl att det är över en variation av delbranscher – arbetar.

En av branschens utmaningar är att rekrytera människor med erfarenhet inom dataprogrammering, menar Eva Kelty. En annan begränsande faktor är knuten till en generellt avvaktande inställning till ökat användande av data hos företagen i life science-branschen, berättar hon.

– Företagen är långsamma på att ändra det sättet de arbetar på och på att anpassa ny teknik och andra processer. Ur mitt perspektiv har det varit den största utmaningen, säger Eva Kelty, vilket är synd påpekar hon:

– Det är lätt att gå vilse genom att tänka i ett område. När du vidgar din horisont kan du förhoppningsvis lära utav andra branscher, säger hon.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.