Forskning
ESS invigdes – för andra gången
I början av september tog de svenska och danska forskningsministrarna varsitt första spadtag till den stora neutronforskningsanläggningen ESS utanför Lund. På torsdagen var det forskarnas tur att lägga en symbolisk grund till bygget, i form av en sten för varje partnerland.
Över 600 forskare från hela Europa samlades för invigningen av European Spallation Source, som uppförs med stöd av – än så länge – 17 partnerländer. Om ceremonin för en månad sedan kan sägas vara politikernas tillhörde denna forskarna.
– Det är en stor prestation att vi har kommit så här långt och vi hade inte nått hit om inte alla hade samarbetat mot ett gemensamt mål. Därför är stenceremonin en symbolisk handling, säger ESS vd James Yeck till News Øresund.
Iklädda gula gummistövlar lade varje lands representant en sten till mosaiken. Gladast av dem alla var Lars Börjesson, professor i fysik vid Chalmers och en av initiativtagarna till ESS-Scandinavia. Redan år 2000 ingick han i en liten grupp som kämpade för att ESS skulle placeras i Skandinavien.
– Idag känner jag att det äntligen börjar. Det har varit så mycket planer, så många skrifter, så många power point-presentationer. Nu har det gått från dröm till realitet, säger han till News Øresund.
Även Sven Landelius, styrelseordförande för ESS, deltog i ceremonin. Han betonade att byggstarten betyder att arbetet går in i nästa fas:
– Det här är en milstolpe. Idag är det fest, men imorgon kavlar vi upp ärmarna och fortsätter jobba. Det är ett stort arbete som återstår.
Bland talarna på invigningen fanns chefen för den franska neutronforskningsanläggningen Laboratoire Léon Brillouin: professor Christiane Alba-Simionesco och hennes tyska kollega och chef för ”German Engineering Materials Science Centre”: professor Andreas Schreyer.
Bygget väntas kosta över 1,8 miljarder euro och de första delarna av anläggningen planeras att tas i drift år 2019. (News Øresund – Emilia Söelund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen