Connect with us

Politik

En dansk-svensk task force ska titta på gränsproblematiken – ministrar vill se gemensam handlingsplan och säkra transittrafiken

Publicerad

den

Det politiska samarbetet Greater Copenhagen arrangerade på onsdagen ett möte mellan den danska och svenska ministern för nordiskt samarbete. På mötet deltog också flera politiker och representanter från näringslivet i Greater Copenhagen. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Bättre koordinering mellan ländernas krishantering, säkra transittrafiken från Sverige till Köpenhamns flygplats och från Danmark till Bornholm, samt ett löfte om att se över förutsättningarna för den gemensamma arbetsmarknaden, inklusive Öresundsavtalet. Det är några av de punkter som blev resultatet av Greater Copenhagens ministermöte på onsdagen. Dialogen ska följas upp på ett nytt möte om sex månader.

Solen skiner på takterrassen på Scandic-hotellet i Kastrup denna onsdagseftermiddag, då den danska och svenska ministern för nordiskt samarbete har träffat politiker och representanter från näringslivet i Greater Copenhagen. På agendan har varit omstarten av den tvärregionala regionen och ett av resultaten från mötet är inrättandet av en dansk-svensk task force som kommer att titta på utmaningar och möjligheter i Greater Copenhagen.

– Vi har sagt från båda ministrarna, att vi är här idag för att vi gärna vill vara med och åstadkomma denna nyöppning, som Greater Copenhagen talar mycket för. Och vi har enats om att vi ska skapa en task force som tittar på de här utmaningarna. Vi har beslutat att träffas igen om sex månader. Det betyder att vi förbinder oss till att ta steg framåt och att göra förtydliganden på vissa områden som kräver förtydliganden, säger Flemming Møller Mortensen (S), Danmarks minister för nordiskt samarbete, till News Øresund.

 

Flemming Møller Mortensen: Viktigt att säkra transittrafiken

Flemming Møller Mortensen (S), Danmarks minister för nordiskt samarbete. Foto: News Øresund – Thea WIborg

Coronapandemin har synliggjort några utmaningar, som måste kunna undvikas i framtiden, menar han. Däribland en blockering av transittrafiken.
– Vi har mycket konkret diskuterat bland annat transit idag. Transit från Sverige till Köpenhamns flygplats, den är fullständigt avgörande infrastrukturellt och säkerhetsmässigt för Skåne. Och så är det transiten från Danmark till Bornholm via Skåne.

Men även mer generella erfarenheter från samarbetet under pandemin ska tas till vara:

– Vi ska i varje fall försöka se på, vad är det man gör ifall det kommer en ny kris som kan leda till restriktioner. Det är vi fast beslutna om att vi ska få ordning på. Det har tillsatts en arbetsgrupp som tittar på det nu, säger Flemming Møller Mortensen (S) och fortsätter:
– Något av det vi har pratat mycket om idag är vad vi ska lära oss av pandemin. För det har varit svårt på många sätt. Det har väckts osäkerhet om hur man tar sig över gränsen mellan de två länderna. Här är Anna Hallberg och jag eniga om att det är dumt att inte lära av andras misstag, men det är galet att inte lära sig av de egna felen. Så vi ska verkligen undersöka vad vi kan göra annorlunda.

 

En handlingsplan som ska säkra dansk-svensk koordination vid kriser

Och det är viktigt att säkra att det finns en handlingsplan framöver för hur länderna kan vara bättre koordinerade vid kriser.
– Jag har föreslagit att den dag som Anna Hallberg och jag inte är ministrar längre, så ska det finnas ett action card till dem som sitter på den stolen vid det tillfället, så att man helt enkelt tvingas koordinera med varandra. Det kan mycket väl vara så att det ena landet tar beslut som det andra landet tycker kunde och borde varit annorlunda. Men det man åtminstone ska göra är att se till att koordinera med varandra så bra som möjligt, säger Flemming Møller Mortensen.

Anna Hallberg (S), Sveriges minister för nordiskt samarbete. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Hans svenska ministerkollega håller med.
– Det viktigaste är att det finns en hög ambition från både svenska och danska regeringen på ett konkret sätt att underlätta för att hela den här fantastiska regionen ska utvecklas på ett ännu mer framgångsrikt sätt. Vi har kommit överens om konkreta åtgärder idag, säger Anna Hallberg (S) till News Øresund och fortsätter:

– Greater Copenhagen är tillsammans med flera andra organisationer otroligt viktiga för att vi ska få utmaningarna på bordet och förstå vad det är vi måste lösa och sedan kan prioritera. Många av möjligheterna, men också utmaningarna, landar ju på våra regeringars bord. Därför är det så viktigt för mig att vara här idag tillsammans med den danska ministern.

 

Svenska ministern vill modernisera Öresundsavtalet, danska ministern lovar diskutera med sina ministerkollegor

En annan av de konkreta frågor som diskuterades var reglerna för Öresundspendlarnas skatt. Här framhåller Flemming Møller Mortensen att han kommer att samla de danska ministrar med ansvar för arbetsmarknaden för att diskutera hur potentialen i Öresundsregionens gemensamma arbetsmarknad kan förverkligas.
– Vi har också diskuterat Öresundsavtalet och det är flera som säger att det behöver förnyas. Och det ska vi titta på. Jag har sagt att jag kommer att försöka prata med mina ministerkollegor om det. Detsamma kommer att ske från svensk sida, säger Flemming Møller Mortensen vilket Anna Hallberg bekräftar:

– Vi behöver se över Öresundsavtalet som är grunden för det hela. Det är från 2003, det är 18 år gammalt. Så det är självklart att det inte motsvarar dagens moderna arbetsmarknad. Så det ligger definitivt i planen, säger hon.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Hållbarhet21 september, 2021

Stena Line satsar på fossilfria färjor på dansk-svensk sträcka år 2030

Stena Line har, tillsammans med Frederikshavns kommun och Frederikshavns havn, tecknat ett avtal om att sätta två batteridrivna fartyg i...

Samhälle20 september, 2021

Städerna är fortsatt attraktiva trots pandemin visar ny studie

Distansarbete, tomma kontor, stängda krogar och inställda evenemang har varit konsekvenser under coronapandemin som har lett till farhågor kring städernas...

Politik20 september, 2021

74 miljarder kronor läggs på nya satsningar i den svenska budgeten

Under måndagen presenterade Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens budget för 2022. Budgeten innehåller satsningar på 74 miljarder kronor och...

Turism/kultur17 september, 2021

Efter pandemitider är det återigen kulturnätter i Malmö, Köpenhamn, Lund och Helsingör

Med släppta restriktioner på båda sidor sundet står en öppning av kulturlivet för dörren. I Malmö är det Gallerihelg den...

Veckobrev20 september, 2021

News Øresunds veckobrev v. 37

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 37 Klicka här för att läsa det danska veckobrevet v. 37...

Turism/kultur17 september, 2021

Tivoli ordnar svensk kräftskiva på söndag

Som en del i en pågående Mat, öl och vinfestival på Tivoli i Köpenhamn utmanar nöjesparken nu svenskarnas kräftskivor genom...

Life Science17 september, 2021

Medtechbolag i Köpenhamn reste 22,3 miljoner DKK på svensk börs: Aktiebeskattningen i Danmark är för hög

I tisdags hade det Köpenhamnsbaserade medtechbolaget CS Medica A/S sin första handelsdag på den svenska börsen Spotlight Stock Market. Bolaget...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.