Connect with us

Samhälle

DI:s politiske redaktör: tre frågor som gör höghastighetståg till ett svårt beslut i Sverige

Publicerad

den

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, talade om frågor som han anser avgör beslutet om höghastighetståg i Sverige på en infrastrukturkonferens i Malmö. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

Ekonomiska framgångar i form av låg statsskuld, intressen kring Arlanda samt en stark fordonsindustri. De tre anledningarna ser PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, som avgörande för att satsningen på höghastighetsbanor i Sverige blivit ett långdraget beslut. Det framkom på ett infrastrukturseminarium i Malmö i veckan.

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, inledde med det argument som han anser är starkast för höghastighetståg.
– Tåg bygger en viss typ av stad. Järnvägsstäder är täta städer och de städerna växer snabbast. Det är ett slags vägval vi gör nu, sade han.
Han tog exempel från städer som han nyligen besökt under en resa mellan Dallas och New York.
– För mig var det en visuell aha-upplevelse hur sårbar den traditionella glesa amerikanska staden är för ekonomisk omvandling och hur stark den mer täta staden är. Det viktigaste svaret på varför det är så verkar vara att den typen av ekonomi vi rör oss in i, den sofistikerade tjänsteindustrin, är i behov av effektiva möten.

Det är främst tre anledningar till att det tar tid att få till stånd ett beslut om höghastighetståg i Sverige, menar PM Nilsson. Det första gäller det han kallar för svensk patriotism kopplat till ekonomiska framgångar.
– Sedan 20 år tillbaka är man i Stockholm stolt över den låga statsskulden. Man kan numera ekonomiskt inte skryta om så mycket annat. Vi har ganska hög arbetslöshet, vi har minustillväxt nästan, per capita. Men vi har en snabbt sjunkande och låg statsskuld, vi är nästan bäst i EU näst efter Luxemburg. Det är man mycket förtjust i och de politiska konkurrenterna slåss om att vara bäst på det. Det bröstar man upp sig om, sade PM Nilsson.

Det andra rör intressen kring Arlanda.
– Höghastighetsbanan uppfattas som ett hot mot Arlanda. Arlanda står inför en 30 miljardersinvestering, de vill fördubbla antalet avgångar och är jätterädda för den bild som nu byggs upp i södra Sverige. Om man rör sig här nere står det Kastrup på varenda perrong. Erfarenheten i Stockholm av att ha byggt upp tågsystemet i södra Sverige är att resenärerna sugs ner till Kastrup, sade PM Nilsson.
Han refererade även till en intervju med Göran Persson i Aftonbladet där han formulerat det som att han inte förstod varför ”Sverige ska lägga 250 miljarder på att göra Köpenhamn till Nordens centrum”. Det finns många intressen, däribland inom näringslivet, som är beroende av direktflyg från Stockholm till Europa och USA och är rädda för att Kastrup ska ta det greppet, menade PM Nilsson.

Det tredje argumentet är kopplat till den svenska bilindustrin.
– Bilindustrin har en helt annan vision om hur man ska röra sig under de närmaste decennierna. Om man bygger ut pendeltågssystemet i södra Sverige så kommer folk att välja det och när man träffar folk från fordonsindustrin i Sverige är de inte aktivt emot höghastighetsbanan, men det är absolut inget de har lust med för det konkurrerar med deras framtida marknad. De vill att svenskarna ska röra sig ungefär som amerikanarna gör i sitt inland, sade PM Nilsson.

Han upplever ibland medhåll när det framhålls att höghastighetsbanan är en ljus och positiv fråga för politikerna jämfört med många utmaningar i samhället idag, men att det samtidigt finns starka intressenter som är negativa.
– Det är segt i Stockholm och ni har ett jättestort och viktigt arbete här nere. Det är viktigt att ni har med er industrin. Det finns lite pengar bakom tåglobbyn, det finns mycket pengar bakom Arlandalobbyn och mycket pengar och intressen bakom fordonslobbyn. Alla de här krafterna spelar stor roll, sade PM Nilsson.

Region Skåne har siktet inställt på Stockholm, berättade Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden, i en efterföljande paneldebatt.
– Tillsammans med Handelskammaren har vi lagt en tydlig plan för hur vi ska påverka lobbyarbetet i Stockholm. Jag blir nästan lite rädd när jag hör dig nu, vi har en liten uppförsbacke. Men vi har en tydlig plan för hur vi vill träffa riksdagsledamöter och andra i Stockholm. Vi har även en person som är lokaliserad i Stockholm, sade hon.

Bland talarna fanns även SJ som berättade om sina planer för att utöka trafiken i framtiden där höghastighetståg kan innebära ett tåg var sjätte minut från Stockholm till Göteborg och Malmö/Köpenhamn. Bolaget arbetar även för att uppmärksamma danska politiker om möjligheterna med Köpenhamn som knutpunkt för trafiken mot Hamburg och Berlin. Konferensen ”Skåne som hub för internationell tågtrafik” arrangerades av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Region Skåne i Malmö under tisdagen.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur3 oktober, 2024

Sveriges regering vill låta Öresundsbrons vinster stanna i regionen

Likt trängselavgifterna i Göteborg och Stockholm vill den svenska regeringen använda framtida vinster från Öresundsbron till infrastruktursatsningar i regionen. Ytterligare...

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.