Danmark
Det kommunala utjämningssystemet vållar debatt i både Danmark och Sverige

Den danska social- och inrikesministern vill reformera det kommunala utjämningssystemet efter att det uppmärksammats att rika huvudstadskommuner tjänar stort på det. I Sverige protesterar många skånska kommuner och regionen mot att de förlorar mångmiljonbelopp, just på grund av en reformering av utjämningssystemet. Det skriver DR Nyheder och Sydsvenskan.
De förhållandevis välbärgade kommunerna Frederiksberg och Gentofte, i Köpenhamnsområdet, väntas få 117 respektive 68 miljoner danska kronor genom det danska utjämningssystemet eftersom en genomgång av deras folkbokföringsregister visat att deras befolkningsmängd minskat. Samtidigt förlorar en rad landsbygdskommuner tillsammans cirka 270 miljoner danska kronor.
Nu utlovar social- och inrikesminister Astrid Krag (Socialdemokratiet) en reform av systemet.
– Det är uppenbart att något gått fel när kriterier kan ge så våldsamma och skeva svängningar i utjämningen beroende på hur registreringarna fungerar i de enskilda kommunerna, säger hon till DR Nyheder.
I Sverige kommer den svenska regeringen vid årsskiftet att ändra reglerna för den kommunala kostnadsutjämningen, med syftet att gynna glesbygdskommuner och -regioner. I Skåne går alla kommuner plus på systemet, men många står inför minskade tillskott redan nästa år. Exempelvis väntas Region Skåne tappa 290 miljoner svenska kronor i årligt utjämningsbidrag, Malmö kommun 90-100 miljoner och Lund 25 miljoner.
Samtidigt väntas vissa kommuner tjäna på förändringen, bland annat Kristianstad och Landskrona.
De minskade anslagen i kombinationen med att beskeden kommer så sent, när kommunerna och regionen redan antagit sina budgetar för nästa år, har väckt kritik. Det borgerliga styret i Region Skåne har fått med sig Socialdemokraterna på en protest mot skatteutjämningen, skriver Sydsvenskan. I stället för att pengarna ska tas från dem vill de att staten skjuter till mer pengar till de glesbygdskommuner man vill gynna. Även Lunds kommun har skrivit till finansministern för att protestera.
– Den största förändringen är att kommuner och regioner med hög tillväxt drabbas negativt, samtidigt som vi vet hur stor betydelse tillväxten har för utvecklingen i hela vårt land, säger Philip Sandberg (Liberalerna), kommunstyrelsens ordförande i Lund, till Sydsvenskan. (News Øresund)
Fakta: Skatteöverföring över Öresund
I det kommunala utjämningssystemet för Sverige ingår bland annat de skattepengar för Öresundspendlare som Danmark skickar tillbaka till Sverige, enligt överenskommelse i det svensk-danska skatteavtalet.
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan