Samhälle
Det går bra för Danmarks sysselsättning – men den ekonomiska tillväxten är trögare
Tillväxten i Danmarks sysselsättning är den nästbästa på över 50 år, men det betyder inte att den ekonomiska tillväxten går lika bra. Nu menar Jyske Bank att man bör mäta ekonomins uppsving i sysselsättning och inte i ekonomiska termer i form av tillväxten i BNP, men andra ekonomer är oeniga. Det uppger Berlingske.
Sysselsättningen i Danmark har växt med fyra procent sedan 2013, en ökning som är den näst högsta på över 50 år. Endast åren av högkonjunktur som ledde fram till finanskrisen, med start 2004, hade högre tillväxt i sysselsättningen. Däremot är den ekonomiska tillväxten mätt som ökningen i bruttonationalprodukten, BNP, under den nuvarande högkonjunkturen, med start 2012, den lägsta på över 50 år. Den ekonomiska tillväxten de senaste fyra åren har varit fem procent, vilket kan jämföras med ekonomiska uppsving under 70, 80- och 90-talet, som haft ekonomisk tillväxt runt 15 procent på fyra år.
Jyske Bank, som tagit fram uppgifterna om sysselsättning och BNP-tillväxt på uppdrag av Berlingske Business, anser att det går bra för dansk ekonomi och att sysselsättningen bör väga tyngre än BNP-tillväxten för att avgöra hur det går för ekonomin.
– Utvecklingen i sysselsättning är ett bättre måttsätt för tempot och styrkan i ekonomins uppgång, än utvecklingen av BNP. Dels för att BNP-siffrorna är mycket osäkra. Det såg vi förra året med uppjusteringarna av BNP. Dessutom är det önsketänkande att vi kan nå en BNP-tillväxt som vi hade för 20 eller 30 år sedan. Vi måste acceptera att ekonomin nu är i ett stadium där välståndsutvecklingen är lägre än tidigare, säger Jyske Banks chefsekonom Niels Rønholt till Berlingske.
Han menar att de stora tillväxtsiffrorna i BNP under 70 och 80-talet till stor del berodde på stora framgångar inom industrin, något som gav en stor ökning i den danska produktiviteten, och därmed alltså en högre tillväxt i BNP. Men de flesta nya jobb är inom den lågproduktiva tjänstesektorn idag, vilket inte påverkar BNP i samma grad. Dessutom så innebär Danmarks välstånd och höga tekniska utveckling att man inte kan låna teknologi från andra länder, något som annars är en starkt påverkande faktor för en högre tillväxt.
Danske Bank håller med om att det är relevant att mäta sysselsättningen för att se hur det går för dansk ekonomi idag, men att BNP-måttet är viktigare på lång sikt.
– Den här tillväxten betyder att vi inte kan se fram emot stigande inkomster på samma sätt som vi hittills varit vana vid, säger Las Olsen, chefsekonom i Danske Bank.
Chefsekonomen på Dansk Erhverv, Steen Bocian, menar dock att BNP-tillväxten bör väga tungt för att avgöra hur det går för den danska ekonomin.
– Utifrån Jyske Banks definition hade Sovjetunionen varit den ideala ekonomin eftersom alla hade jobb, strunt samma att värdeskapandet var lågt. BNP är ett viktigt riktmärke tillsammans med sysselsättning, inflation, bostadspriser och mycket annat. Men BNP bör väga tungt, säger han till Berlingske. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen