Connect with us

Politik

Demokrati i kölvattnet av statsministerattacken, välfärd och hållbarhet – tre teman återkom i danska partiledartal

Publicerad

den

Efter förra veckans attack var Socialdemokratiets ledare och Danmarks statsminister Mette Frederiksen på fredagen tillbaka i offentligen och valde då att utforma sitt partiledaretal på Folkemødet som en intervju. Foto: News Øresund

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) gjorde sitt första framträdande på Folkemødet när hon höll sitt stora tal i form av en intervju på fredagen – efter knytnävsattacken i förra veckan förkortade hon sitt besök. Vikten av det demokratiska samtalet och respekt för varandras åsikter var ett ämne som både hon och flera andra partiledare tog upp under sina stunder på Stora scenen i Allinge. Även välfärdssamhället diskuterades ur olika infallsvinklar, och ett tredje genomgående tema var hållbarhet.

Såväl Mette Frederiksen som Moderaternes partiledare och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Frederiksen valde att utnyttja sin tid på huvudscenen för en intervju i stället för ett tal. Bland de övriga partiledarna hade många valt ett specifikt ämne att tala om, så som exempelvis samhällets hantering av de äldre, klimatfrågor kring havet eller attacker mot demokratin.

Söndagens EU-val gav i allmänhet inget stort genomslag i partiledartalen, utom hos Enhedslisten som uppmanade statsministern att utlysa folketingsval eftersom samtliga regeringspartier backade i EU-valet. Även om Mette Frederiksen menade att Socialdemokratiets valresultat kräver att partiet på allvar ser över vad som gått fel, sade hon ett bestämt nej till val i nuläget.

– Jag kommer inte att utskriva val och jag kommer inte att sluta som statsminister förrän ett valresultat sagt att nu är det inte du som ska vara det längre, sade hon.

Socialdemokratiets ledare och Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid sitt partiledartal på Folkemødet. Foto: News Øresund

Trots ett dåligt resultat i EU-valet försvarade Mette Frederiksen regeringssamarbetet över mitten, när hon som Socialdemokratiets partiledare talade till den stora publiken som värmts upp av Fangkoret (Fångkören).

– Jag vill ha samarbete på Christiansborg. I många andra länder är det större polarisering än någonsin förr, medan vi samarbetar. Betyder det kompromisser? Ja. Men vi är dem vi alltid varit och anser detsamma som vi alltid gjort, sade hon och betonade vikten av att värna demokratin.

Det var tydligt att en mer personlig statsminister stod på Folkemødets scen i år.

– Jag har det okej, jag är inte helt mig själv ännu. Men jag är på väg, sade Mette Frederiksen till radioprofilen Søren Dahl som intervjuade henne i stället för att hon höll ett eget tal.

En publikfråga kring hur hon ser på jämställdhet och sin egen roll fick henne att reflektera än mer:

– Jag har varit mer ärlig de senaste dagarna om hur jag mår än under de senaste fem åren som statsminister. Jag har koncentrerat mig på att ta hand om er och vårt land och inte så mycket på mig själv, och det gäller också jämställdhet. Men jag tror att en del kritik jag och Helle (Thorning Schmidt – tidigare dansk statsminister, reds anm) har fått har att göra med att vi är kvinnor. Vi har svårare för kvinnor och makt än för män och makt, sade Mette Frederiksen och fick bifall från publiken.

Spontant lyfte statsministern också tre drömmar inför framtiden: att barn ska växa upp utan skärmar, att fler ska engagera sig i samhället som Louise Adrian som drivit Fangkoret i 30 år, och ett hållbart Danmark – såväl klimatmässigt som socialt.

 

Socialistisk Folkepartis ledare Pia Olsen Dyhr. Foto: News Øresund – Finn Möller

— Kanske kan vi göra det annorlunda. För om Sverige och Norge kan, så är det ingen naturlag att lyckan måste gå utför (i Danmark, reds anm.) när man skaffar barn.

Så löd det från Socialistisk Folkepartis partiledare Pia Olsen Dyhr, som under fredagseftermiddagen valde att fokusera hela sitt partiledartal på välfärdsområdet. Hon föreslog bland annat att Danmark borde titta på Sverige när det gäller att ta hand om sjuka barn eftersom de har mycket bättre lagstiftning på det området, menade hon.

Mer fokus på barn och unga var ett centralt tema. Vi måste prioritera de framtida barnen och ungdomarna i vårt samhälle när vi utformar vår politik, löd det från huvudscenen. Enligt Olsen Dyhr krävs ett så kallat “Apollo-projekt” – med hänvisning till USA:s månprojekt på 1960-talet – som ska inriktas mot att säkerställa välbefinnandet för kommande generationer av danska barn.

– Vi har inte råd att ge upp om de unga, varken moraliskt eller ekonomiskt, sade hon.

 

 

Lars Løkke Rasmussen, Moderaternes partiledare och Danmarks utrikesminister och tidigare partiledare för Venstre samt Danmarks statsminister. Foto: News Øresund – Finn Möller

EU-valet, hälsoområdet och ”lite om FN”. Det var tre områden som Moderaternes partiledare och landets utrikesminister Lars Løkke Rasmussen fick svara på under en, enligt honom själv, oförberedd intervju i stället för det sedvanliga partiledartalet på Folkemødets huvudscen. — Jag har inte haft tid att förberedda något tal, inledde utrikesministern.

På frågan om det mot bakgrund av Moderaternes valresultat i EU-valet har varit omöjligt att bilda regering med Socialdemokratiet och Venstre, menar utrikesministern bestämt nej. Däremot menar han att man inte kan ”dölja sanningen” och konstaterar att regeringen som helhet ”inte har gjort särskilt bra ifrån sig”.

I veckan presenterade den danska strukturkommissionen för hälso- och sjukvården tre alternativa modeller för Danmarks framtida hälso- och sjukvårdssystem. Lars Løkke Rasmussen framhävde vikten av att sträva efter en jämlik vård i Danmark.

— Vi har platser i landet där invånarna tjänar mindre än genomsnittet och som har de sämsta vårdmöjligheterna. Det måste vi ändra på, säger han.

Att Danmark både valts in i FN:s säkerhetsråd och kommer att ha ordförandeskapet i EU nästa år innebär att Danmark politiskt hamnar mer i centrum, påpekade utrikesministern.

— Det kände jag när jag var i New York förra veckan och avslutade valrörelsen. Jag märkte att när man kom ut och fick frågor om Gaza och Israel och den här typen av ämnen, så ville de höra om vad vi hade att säga om det på ett helt annat sätt än tidigare. Så detta innebär naturligtvis att Danmark hamnar i centrum för uppmärksamheten.

Inger Støjberg, partiledare och stiftare av Danmarksdemokrterne och tidigare vice partiledre för Venstre och dömd till fängelse i en riksrätt för brott begånget under hennes tid som minister för Venstre. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

– Det Mette Frederiksen varit med om bör på inget sätt bagatelliseras. En alarmklocka borde ringa hos oss alla när vår statsminister blir fysiskt angripen.

I sitt tal på Folkemødet markerade Danmarksdemokraternes partiledare Inger Støjberg kraftigt mot det våldsdåd som Danmarks statsminister blivit utsatt för, och mot de reaktioner i sociala medier som hyllat angreppet som något positivt. Hon lyfte att hon själv blivit utsatt för offentliga angrepp, något hon tidigare inte talat om för att inte ge uppmärksamhet åt gärningspersonerna.

– Men det här är ett steg i danskt samhälle som vi inte ska acceptera. Man kan vara enig eller ej rent politiskt, men våldsmannen korsade en röd linje, sade hon.

 

Liberal Alliances ledare Alex Vanopslaugh. Foto: News Øresund – Finn Möller

Framtidens välfärdssamhälle kan skapas med mer trygghet, bättre välfärd och mer värdighet för alla danskar genom att låta den privata sektorn lösa fler välfärdsuppgifter. Det var budskapet i Alex Vanopslaugh (LA) partiledartal under årets Folkemøde i Allinge på Bornholm. Budskapet framfördes genom en dröm – eller enligt honom själv, en mardröm – som han nyligen hade där kommunen hade monopol på att driva restauranger med ”grå, tråkig mat och långa väntetider”.

— Men sedan drömde jag att några galningar från Liberal Alliance föreslog att om privata aktörer kunde leverera så mycket mer, så borde de också få prova på att driva restauranger i konkurrens med kommunala restauranger?, sade han och återgick därefter till välfärdsområdet.

Enligt Vanopslagh saknas viljan att förnya sig och bryta upp detta monopol på välfärdsområdet i dagens Danmark. Han valde samtidigt att lyfta fram Tyskland som ett föregångsland på detta område.

Pelle Dragsted, politisk ordförande för Enhedslisten. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

De svenska invandrarna i Pelle Erövraren var utgångspunkten för Enhedslistens tal på Folkemødet. Partiets politiska ordförande Pelle Dragsted lyfte betydelsen av välfärdssamhället genom boken av Martin Andersen Nexø, som skildrar klassamhället vid förra sekelskiftet och hur den fiktive Pelle växer upp till en fackföreningsman. Med råg i ryggen efter en uppgång i EU-valet och inför en relativt stor publik argumenterade Pelle Dragsted för att välfärdssamhället innebär frihet, till exempel till semester eller att kunna studera oavsett bakgrund.

 

Radikale Venstres partiledare Martin Lidegaard. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Mindre övergödning av havet genom skärpta krav på lantbrukare, omställning till ett hållbart fiske inom fem år och skydd av en tredjedel av Danmarks havsområden. Det lovade Radikale Venstres partiledare Martin Lidegaard att jobba för, i ett Folkemødestal som helt fokuserade på havet. Han argumenterade bland annat för ett stopp för bottentrålning, som förstör känsliga bottnar. Dessutom föreslog han att gröna rättigheter, som ren luft, vatten och mat, ska skrivas in i grundlagen.

– I dag är Östersjön det femte mest förorenade havet i världen och fiskeriföreningen på Bornholm har lagts ner. Ansvaret är vårt, min generations. Men det är viktigt för mig att säga att det inte är enskilda lantbrukares eller fiskares fel, utan politikerna som inte visat vägen, sade han.

 

Dansk Folkepartis partiledare Morten Messerschmidt. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Äldre danskar måste få en värdigare tillvaro, argumenterade Dansk Folkepartis partiledare Morten Messerschmidt i sitt tal på Folkemødet. Han kritiserade regeringens äldrereform som är tänkt att öka valfriheten för de äldre och menade att den i stället minskar deras rättigheter.

– De äldre blir parkerade på perrongen, och de säger inte så mycket, de klagar inte så högt. Det är enkelt att spara där. Men det är fel att de inte ska kunna känna sig som en del av gemenskapen, sade han.

Danmark borde ta efter Sverige och Norge och hålla kvar den äldre befolkningen på arbetsmarknaden längre, menade Morten Messerschmidt, som då menade att behovet av importerad arbetskraft skulle minska.

News Øresund – Finn Möller och Anna Palmehag

 

Fotnot: Övriga partier – Venstre, Konservative och Alternativet – har sina tal på lördagen, efter News Øresunds bevakning av Folkemødet avslutats.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.