Arbetsmarknad
De nordiska samarbetsministrarna informeras om gränsproblem under coronakrisen

Inte bara i Öresundsregionen – utan i alla de nordiska gränsregionerna hamnar gränspendlare i kläm mellan de olika ländernas nya lagar och regler för att hantera coronapandemin. Därför har de nordiska samarbetsministrarna begärt att få löpande information om hur situationen utvecklas, från informationstjänsterna Øresunddirekt, Grensetjänsten Norge-Sverige och Nordkalottens gränstjänst, via Nordiska ministerrådet.
Øresunddirekt var, genom Länsstyrelsen Skåne, snabba med att informera regeringen om den problematik som uppstått för Öresundspendlarna på grund av Sveriges och Danmarks skilda coronastrategier. Men liknande problem har också uppstått i de övriga gränsregionerna, mellan exempelvis Norge och Sverige, Norge och Finland, samt Finland och Sverige. Nordiska ministerrådet gjorde tidigt en sammanställning av frågeställningarna, som presenterades för de nordiska samarbetsministrarna för ett par veckor sedan.
– Jag sammanställde all input från gränstjänsterna och så hade samarbetsministrarna ett extra insatt möte. De tyckte att det var värdefullt utifrån både medborgarperspektivet och företagarperspektivet och önskade att bli löpande informerande, säger Claes Håkansson, seniorrådgivare på Nordiska ministerrådet och teamledare för Gränshinderrådet, till News Øresund.
Nordiska ministerrådet har tagit på sig rollen att hålla kontakt med gränstjänsterna för att föra informationen vidare till beslutsfattare och tjänstemän. Utöver de nordiska samarbetsministrarna informerar Claes Håkansson även det nordiska Gränshinderrådet, som arbetar för att lösa just gränshinder.
– Det här handlar om nationella angelägenheter för länderna, men vi tycker att det är viktigt att kunna förmedla vad konsekvenserna blir för folk som lever och verkar i en gränsregion och som ska förhålla sig till två länders nationella restriktioner. Men vi uppmärksammar inte enbart ministrarna på gränshindersproblem utan föreslår också lösningar på dem, via arbetet i Gränshindersrådet. Ambitionen om att Norden skall vara världens mest integrerade region år 2030 ligger fast, säger han och menar att det nu gäller att dra lärdom av coronapandemin.
Claes Håkansson tycker också att det är viktigt att föra fram det arbete som sker för att minska påverkan på gränspendlarna, både på exempelvis departement och hos gränstjänsterna som Øresunddirekt.
– Betydelsen av det regionala och nationella nordiska samarbetet är av stor vikt när det gäller det här och att man ser båda delarna. Våra regionala informationstjänster betyder mycket i arbetet, säger han.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen