Connect with us

Infrastruktur

De gröna argumenten blir viktigare i diskussionen kring Öresundsmetron

Publicerad

den

Katrin Stjernfeldt Jammeh föredrog om Öresundsmetron för första gången för danska folketingspolitiker. Foto: News Øresund - Johan Wessman

En Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn syftar inte bara till att skapa en större sammanhängande arbetsmarknad. Även klimataspekten av en av en tunnelbana mellan städerna lyfts fram som ett argument av Malmö stad, som tillsammans med Köpenhamns kommun utreder möjligheten att bygga ytterligare en fast förbindelse mellan städerna.

– Ur ett svenskt perspektiv handlar det mycket om att ta tillvara på den investering som Fehmarn Bält-förbindelsen är och se till att svensk basindustri får möjlighet att öka den gröna transporten, säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, till News Øresund.

– Om man lyfter bort en del av den lokala och regionala trafiken från Öresundsbron, så möjliggör det en ökning för två och upp till fyra godståg per timme och riktning. Det ger en potential att minska koldioxidutsläppen med ungefär 1 700 lastbilar per dygn. Så här är en potential för en grön omställning samtidigt som en Öresundsmetro förstorar arbetsmarknadsregionen med en miljon människor, som kan pendla under en timme till jobbet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Malmös kommunstyrelseordförande och Helsingborgs dito Peter Danielsson föredrog om Öresundsmetron respektive HH-förbindelsen för första gången för danska politiker i Folketinget, i samband med måndagens möte mellan trafikutskotten i Danmark och Sverige. Politikerna från utskotten gjorde en rundresa i regionen och informerades bland annat om bornholmsk transittrafik vid Ystads hamn och om den framtida kapaciteten på Öresundsbron, som enligt olika gjorda beräkningar har kapacitet att ta emot gods- och persontrafik över Öresund fram till 2050.

– Vi har under lång tid tryckt på att när man planerar svensk infrastruktur så måste man tänka bortom landsgränserna, och det samma gäller i Danmark. Att man nu gör den här typen av träff och rundresa tycker jag är jättevärdefullt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Denna intervju gjordes inför mötet mellan de danska och svenska parlamentarikerna och danska transportudvalgets inbjudan till sin svenska motsvarighet är ett tecken på ökat danskt intresse för Öresundsregionala infrastrukturfrågor, menar hon. Den aktuella arbetskraftsbristen på dansk sida har lett till ett ökat intresse för att kunna arbetspendla över sundet, medan på svenska sidan är det viktigt att kunna sända fler miljövänliga godstransporter via tåg istället för lastbil på vägarna, i och med öppnandet av Fehmarn Bält-förbindelsen 2029.

– För dansk sida som har en huvudstad som är väldigt kort på folk när det handlar om kompetensförsörjning, så handlar det om att förstora arbetsmarknadsregionen för att danskt näringsliv inte ska tappa växtkraft, och detta är påtagligt. Det har ökat de senaste åren att det danska näringslivet bjuder in till dialog kring att förstora arbetsmarknadsregionen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Öresundsmetron innebär att det ska kunna gå att resa mellan Malmö C och Köpenhamn H på 23 minuter och den därmed kommer att utöka arbetsmarknaden från där man kan pendla inom på under en timme med cirka en miljon människor. Metroförbindelsen är tänkt att ansluta till metrosystemet på Amager i Köpenhamn och i Malmö via Västra Hamnen. Nyligen presenterade Malmö stad förslag på hur metroförbindelsen kan byggas vidare i Malmö, till Malmö C och eventuellt fler stationslägen längre in i staden.

Nästa steg som Malmö stad och Köpenhamns kommun tillsammans vill se för sitt infrastrukturprojekt är att länderna beslutar om en strategisk analys av Öresundsmetron.

– När Fehmarn-Bält står klar 2029 så kommer ett successivt tryck öka på den infrastruktur som finns. Bedömningen är att någon gång runt 2035 och därefter, så kommer vi ha ett behov av och behöver en metro på plats. Vi behöver växla upp diskussionen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

 

(News Øresund – Erik Ottosson)

 

Fakta Öresundsmetro
Sträckning: Malmö-Köpenhamn
Förbindelsen utreds som en metrotunnel för persontrafik mellan stadskärnorna
Status: Den fjärde fasen av städernas gemensamma utredningsarbete med Interregstöd presenterades i våras.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv1 vecka sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark1 vecka sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark1 vecka sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle1 vecka sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark1 vecka sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark1 vecka sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Politik2 veckor sedan

Helsingborg står värd för Sveriges första Natomöte

I maj nästa år gästas Helsingborg av Natoländernas utrikesministrar för ett informellt utrikesministermöte. – Det är med stolthet som Sverige...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.