Danmark
Danskt trepartsavtal om CO2-avgift för lantbruket klart – visar att 2030-målet för utsläppen nås
På måndagen meddelade den danska regeringen att ett så kallat grönt trepartsavtal för lantbruket är klart och att det bland annat omfattar CO2-avgifter på 300 danska kronor per ton utsläppt CO2 under 2030 och som stiger till 750 kronor till 2035. Ett grundavdrag på 60 procent minskar dock nettokostnaden för det danska lantbruket. Avtalet omfattar även bildandet av en lantbruksfond på 40 miljarder danska kronor som primärt ska användas till uppköp och omläggning av 250 000 hektar låglänt mark till skog för att skydda vattendrag och fjordar från lantbrukets kväveutsläpp. Samtidigt inleder regeringen och Novo Nordisk Fonden ett samarbete där fonden under de kommande tio åren ska ”prioritera 10 miljarder danska kronor för att ställa om danska arealer för att ge plats åt mer natur, biologisk mångfald och jordbruksproduktion baserad på moderna teknologier”.
Bakom ”Avtalet om ett grönt Danmark” står den danska regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbunde NNF, Dansk Metal, Dansk Industri och Kommunernes Landsforening. Avtalet följer inte någon av de tre modeller för CO2-avgift som en expertgrupp presenterade förra året. Oron för förlorade jobb i danskt lantbruk och livsmedelsindustri och höjda konsumentpriser har skapat en omfattande politisk debatt.
Den fjärde modell som trepartsavtalet omfattar är till för att mildra dessa konsekvenser: ”Detta kommer oundvikligen att innebära att vissa traditionella jobb inom jordbrukssektorn kommer att försvinna. Å andra sidan kommer nya jobb att skapas till följd av att industrin blir grönare och att mark omvandlas”, står det i avtalstexten. Enligt Danmarks ekonomiminister Stephanie Lose (V) innebär avtalet att butikspriset för ett paket oxfärs på 500 gram kommer att stiga med en krona fram till 2030.
Enligt avtalet kommer Danmark att nå sina utsläppamål till 2030: ”CO2e-avgiften på husdjur, kalkning och fluorerade gaser, subventioner för minskad gödsling och användning av metanreducerande fodertillsatser, skogsplantering, uttag av låglänt mark och poolen för negativa utsläpp från lagring av biokol beräknas leda till CO2e-minskningar på 1,8 miljoner ton 2030, vilket ökar till 3,3 miljoner ton 2035. Det bedöms att ovanstående åtgärder och övriga delar av avtalet visar vägen för att nå 70-procentsmålet och det bindande reduktionsmålet för jord- och skogsbrukssektorn på 55-65 procent 2030 jämfört med 1990, beräknat som andel av de totala utsläppen i förhållande till Klimatstatus och prognos 2024”.
(News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen