Danmark
Danska Socialdemokratiet och det röda blocket leder stort i opinionsmätningarna – sämsta opinionsläget för det borgerliga blocket på 20 år
Om det var val i Danmark idag skulle statsminister Mette Frederiksen (S) sannolikt få sitta kvar. Det röda blocket får närmare 58 procent av rösterna och det är regeringspartiet som står för största ökningen, från 26 procent i valet juni 2019 till 35 procent i en sammanvägning av opinionsundersökningarna under juni. Däremot tappar de två största borgerliga partierna, Venstre och Dansk Folkeparti, röster och det blåa blocket befinner sig i sämsta opinionsläget i 20 år, enligt en sammanställning Berlingske har gjort.
Det borgerliga blocket i Danmark är splittrat och väljarstödet för de två största borgerliga partierna minskar. Enligt Berlingske Barometer, som väger samman aktuella opinionsmätningar, skulle de borgerliga partierna få 41 procent av rösterna om det var val idag. Det största partiet Venstre går tillbaka från valets 23,4 procent till 20 procent. Samtidigt backar även Dansk Folkeparti från ett rekordlågt valresultat juni 2019 på 8,7 procent till 6,1 procent. Därmed har partiet, som vid valet 2015 var det största borgerliga partiet, krympt till det tredje största. Samtidigt har Konservative ökat lite och det nya partiet Nye Borgerlige, som precis klarade sig över tvåprocentsspärren vid förre valet, har dubblat sitt väljarstöd.
Det är det sämsta opinionsläget för det borgerliga blocket på knappt 20 år, enligt en genomgång som Berlingske har gjort. Det finns flera anledningar till detta. Under senare år har en spricka i det borgerliga blocket växt fram. Den var synlig även under den förra treparti-regeringen bestående Venstre, Liberal Alliance och Konservative, där det bland annat var oenighet kring skatt och invandringspolitik. Vid förra valet ställde fler partier som kan räknas till det borgerliga blocket upp. I Folketinget finns det nu fem borgerliga partier och dessa har svårt att prata med en samlad röst. Samtidigt har Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen, som tillträdde i september förra året, haft svårt att samla sitt parti efter den interna maktkampen som den tidigare partiledaren Lars Løkke Rasmussen lämnade efter sig.
Dessutom kan Socialdemokratiet sägas att ha tagit över en del av den blåa politiken, särskilt vad gäller invandringspolitiken, och under coronakrisen har statsminister Mette Frederiksen fått ökat uppbackning. (News Øresund)
Opinionsundersökning Berlingske Barometer juni 2020
(i parantes valresultatet från juni 2019)
Socialdemokratiet: 34,7% (25,6%)
Socialistisk Folkeparti: 7,2% (7,7%)
Radikale Venstre: 7,6% (8,6%)
Enhedslisten: 7,6% (6,9%)
Alternativet: 0,7% (3,0%)
Venstre: 20,0% (23,4%)
Dansk Folkeparti: 6,1% (8,7%)
Det Konservative Folkeparti: 7,2% (6,6%)
Liberal Alliance: 2,2% (2,3%)
Nye Borgerlige: 4,8% (2,4%)
Källa: Berlingske Barometer (sammanvägning av olika opinionsundersökningar)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen