Infrastruktur
Danska regeringspartiet tveksam till statliga pengar till en Öresundsmetro
Det saknas pengar i tågfonden som ska finansiera nya infrastruktursatsningar i Danmark. Det innebär att en Öresundsmetro mellan Köpenhamn och Malmö hamnar långt ner på listan uppger Venstres trafikpolitiska ordförande till Berlingske idag.
Låga oljepriser gör att den danska tågfonden minskar i värde. Det innebär att politikerna behöver välja bland de investeringar som ska göras och att en metroförbindelse mellan Köpenhamn och Malmö kan få svårt att konkurrera med andra projekt.
– Det är inte ett projekt som Venstre kommer att prioritera för statliga pengar. De kommande åren kommer vi att koncentrera oss på att städa upp i högen av startklara och nödvändiga vägprojekt, säger Kristian Pihl Lortenzen, trafikpolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre till Berlingske idag. Dessutom räknar han upp elektrifieringen av järnvägen och en östlig ringväg i Köpenhamn som projekt som ligger före i planeringen.
Köpenhamns kommun och Malmö stad gör sedan 2012 en egen förstudie om en Öresundsmetro och där undersöks flera möjliga finansieringslösningar för den del av kostnaden som inte skulle täckas av passagerarintäkter.
– Det är ingen som har drömt om att den svenska och danska statskassan ska betala resten. Frågan vi driver är att man ska fortsätta ha avgifter på bron som hjälper till att finansiera en metro. Man kan se det som att Öresundsmetron är en våning till på bron där man lägger extra spår. Det är en viktig bit i det hela. Sen nämns också EU-stöd i sammanhanget, säger Klas Nydahl, seniorrådgivare Malmö stad som arbetar med kommunernas gemensamma utredning.
Den 31 mars nästa år kommer kommunernas förstudie att avslutas.
– Vi kommer senare att behöva göra ytterligare fördjupningar och analyser innan det är dags för beslut. Det är förundersökningar som görs nu. Vi förstår att dominerande frågor i Danmark är att få Fehmarn Bält-förbindelsen på plats och metrons utbyggnad i Köpenhamn. Det är ingen som förväntar sig snabba beslut. Vi vet att det är ett långsiktigt projekt och jobbar för att ligga ett steg framme i planeringen så att vi har verktygen klara när de behövs, säger Klas Nydahl till News Øresund.
Just nu pågår ett arbete för att ta fram gemensamma trafikprognoser på svensk och dansk sida sundet som ska användas för att beräkna hur långt kapaciteten på Öresundsbron kommer att räcka. I mitten av 2020 kommer även erfarenheter från Fehmarn Bält-förbindelsen att visa hur mycket godstrafiken ökar och beslut om höghastighetstågens dragning i Sverige vara klara vilket också kan påverka projektet.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Läs mer: Det saknas 15,5 miljarder till dansk tågsatsning
Faktaruta: Öresundsmetron och utredningen
Kostnad för en Öresundsmetro beräknades i förstudiens första fas till ca 15 mia. DKK kust till kust (siffran är exklusive de 50 procent tillägg för oförutsedda kostnader som danska staten använder för projekt i tidiga skeden). I nuvarande utredningsfas görs en reviderad kostnadsberäkning.
Köpenhamn kommun och Malmö stads arbete med en förstudie kring Öresundsmetron började i januari 2012. 2013 började fas två med fokus på bland annat effekter på samhällsutvecklingen och finansieringsmöjligheter. I september 2015 påbörjades fas tre som inriktats mot kommunikation, koppling till höghastighetståg, sammanvägning av funktionalitet, anläggningskostnader och miljöpåverkan samt kartläggning och analys av sammankoppling av olika delar i Köpenhamn och Malmö. Fas tre avslutas den 31 mars 2017.
Källa: Malmö stad
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen