Danmark
Danska och svenska kommuner emot sandsugning
Tretton kommuner i Skåne och på Själland är emot sandsugningen på den danska sidan av Öresund. Det framgår av en undersökning gjord av danska lokalavisen.dk.
Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær (Konservative) vill att Danmark i likhet med Sverige sätter stopp för sandsugningen i Öresund. Frågan nådde nyligen Folketinget där miljöminister Kristen Brosbøl (S) besvarade en fråga om sandsugningen med att den har en obetydlig påverkan och större delen av förändringar längs kusten och havsbotten beror stormar och vattenströmmar. Ett svar som Benedikte Kiær inte är nöjd med. Enligt Lokalavisen.dk kräver hon att fler politiker i Folketinget ställer frågor till miljöministern om sandsugningens effekter på miljön.
Benedikte Kiærs önskan om att förbjuda sandsugningen i Öresund får brett stöd från kommuner på båda sidor sundet. En rundringning gjord av Lokalavisen.dk visar att fem danska och åtta svenska kommuner längs kusten stöder en fredning av den danska sidan av Öresund. Ytterligare elva danska kommuner har inte tagit ställning.
De danska kommunerna som stöder kravet är Helsingör, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Ishøj och Stevns. På den svenska sidan är det Helsingborg, Landskrona, Kävlinge, Lomma, Burlöv, Malmö och Vellinge som stöder en fredning. Höganäs stöder en fredning där lokala behov kräver det.
– Sandsugning i det här enorma omfånget hör inte hemma någonstans. Det förstör havsbotten och därmed växt- och djurlivet och det kommer att ta åratal att återskapa havsmiljön. Jag förstår överhuvudtaget inte at Naturstyrelsen har gett tillåtelse till denna miljöförstöring och jag hoppas verkligen att miljöministern tänker sig noga för, säger Benedikte Kiær till Lokalavisen.dk.
På den svenska sidan av Öresund är det förbjudet att muddra eller suga upp sand, medan de danska myndigheterna tillåter utvinning av sand som används i stora mängder till byggen och anläggningsarbeten på land. Ett generellt förbud mot trålfiske har sidan 1932 skyddat farvattnen mot ödeläggelse av havsbotten.
Även svenska politiker har protesterat mot den danska sandsugningen. Miljöpartisten och europaparlamentarikern Isabella Lövin har tidigare i år skrivit till de danska och svenska regeringarna och begärt att Öresund fredas som en gemensam marin nationalpark. (News Øresund – Peter Mulvany)
Fakta: Sand till byggen
Från området Disken i norra Öresund har den danska Naturstyrelsen gett tillåtelse att ta upp 190 000 kubikmeter sand. Efter att det svenska bygg- och entreprenadföretaget NCC fick tillåtelse att ta stora mänger sand förra året uppges vattendjupet på några ställen i den danska delen av området Disken ha ökat från sju till 15 meter.
LÄS ÄVEN: Öresundsfiskare i protest mot sandsugning
-
Danmark1 månad sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna