Danmark
Danska och svenska kommuner emot sandsugning
Tretton kommuner i Skåne och på Själland är emot sandsugningen på den danska sidan av Öresund. Det framgår av en undersökning gjord av danska lokalavisen.dk.
Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær (Konservative) vill att Danmark i likhet med Sverige sätter stopp för sandsugningen i Öresund. Frågan nådde nyligen Folketinget där miljöminister Kristen Brosbøl (S) besvarade en fråga om sandsugningen med att den har en obetydlig påverkan och större delen av förändringar längs kusten och havsbotten beror stormar och vattenströmmar. Ett svar som Benedikte Kiær inte är nöjd med. Enligt Lokalavisen.dk kräver hon att fler politiker i Folketinget ställer frågor till miljöministern om sandsugningens effekter på miljön.
Benedikte Kiærs önskan om att förbjuda sandsugningen i Öresund får brett stöd från kommuner på båda sidor sundet. En rundringning gjord av Lokalavisen.dk visar att fem danska och åtta svenska kommuner längs kusten stöder en fredning av den danska sidan av Öresund. Ytterligare elva danska kommuner har inte tagit ställning.
De danska kommunerna som stöder kravet är Helsingör, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Ishøj och Stevns. På den svenska sidan är det Helsingborg, Landskrona, Kävlinge, Lomma, Burlöv, Malmö och Vellinge som stöder en fredning. Höganäs stöder en fredning där lokala behov kräver det.
– Sandsugning i det här enorma omfånget hör inte hemma någonstans. Det förstör havsbotten och därmed växt- och djurlivet och det kommer att ta åratal att återskapa havsmiljön. Jag förstår överhuvudtaget inte at Naturstyrelsen har gett tillåtelse till denna miljöförstöring och jag hoppas verkligen att miljöministern tänker sig noga för, säger Benedikte Kiær till Lokalavisen.dk.
På den svenska sidan av Öresund är det förbjudet att muddra eller suga upp sand, medan de danska myndigheterna tillåter utvinning av sand som används i stora mängder till byggen och anläggningsarbeten på land. Ett generellt förbud mot trålfiske har sidan 1932 skyddat farvattnen mot ödeläggelse av havsbotten.
Även svenska politiker har protesterat mot den danska sandsugningen. Miljöpartisten och europaparlamentarikern Isabella Lövin har tidigare i år skrivit till de danska och svenska regeringarna och begärt att Öresund fredas som en gemensam marin nationalpark. (News Øresund – Peter Mulvany)
Fakta: Sand till byggen
Från området Disken i norra Öresund har den danska Naturstyrelsen gett tillåtelse att ta upp 190 000 kubikmeter sand. Efter att det svenska bygg- och entreprenadföretaget NCC fick tillåtelse att ta stora mänger sand förra året uppges vattendjupet på några ställen i den danska delen av området Disken ha ökat från sju till 15 meter.
LÄS ÄVEN: Öresundsfiskare i protest mot sandsugning
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen