Danmark
Öresundsfiskare i protest mot sandsugning


Ett 30-tal fiskebåtar i olika storlekar deltog i protestseglingen mot sandsugningen i Öresund. Foto: News Øresund – Peter Mulvany
Arga danska och svenska fiskare fick stöd av EU-parlamentariker och experter när de under fredagen protesterade mot sandsugningen vid fiskevattnen i Öresund. Ett 30-tal fiskare deltog i protestseglingen som gick till det danska miljöministeriet i Köpenhamn.
Missnöjet med de företag, däribland svenska NCC, som tar upp stora mängder sand från fiskevattnen i Öresund fick under fredagen upprörda fiskare från danska och svenska hamnar att segla till Köpenhamn i protest mot att fiskeområden som Disken och Lappegrunden i norra Öresund förstörs.
– Vi vill ha ett totalt stopp för råvaruutvinning i Öresund, säger initiativtagaren till protestseglingen, Jesper Larsen, till News Øresund.
Han ledde flottan med 30 små och stora fiskebåtar genom Köpenhamns hamn till den gamla flygbåtsterminalen. Därifrån gick uppemot 100 demonstranter till det danska miljöministeriet utanför Christiansborg.
På den svenska sidan av Öresund är det förbjudet att muddra eller suga upp sand, medan de danska myndigheterna tillåter utvinning av sand som används i stora mängder till byggen och anläggningsarbeten på land. Ett generellt förbud mot trålfiske har sidan 1932 skyddat farvattnen mot ödeläggelse av havsbotten.
De protesterande fiskarna från de danska och svenska båtarna fick stöd av EU-parlamentarikerna Margrethe Auken (danska Socialistisk folkeparti) och Isabella Lövin (svenska Miljöpartiet), som talade mot ödeläggelsen av fiskevattnen.
– Torsken är inte dansk eller svensk, men från Öresund. Det är samma fiskebestånd på båda sidor, så vi har en skyldighet att värna om miljön i havet, säger Isabella Lövin till News Øresund.
Hon kräver i ett brev till de danska och svenska regeringarna att Öresund blir en marin nationalpark.
Sedan det svenska bygg- och entreprenadföretaget NCC förra året fick tillstånd att ta upp stora mängder sand på den danska delen av Disken ska vattendjupet på vissa ställen ha ökat från sju till femton meter.
– Det ska ganska lite till för att förstöra fisket och det tar upp till 20 år innan livet återvänder. Jag har aldrig sett en så stor förstörelse, hördes det från talarstolen från Jens Peter Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet. (News Øresund – Peter Mulvany)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen