26 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on april 1st, 2019 | by Johan Wessman

0

Tågtrafiken på Själland och med Öresundståg över bron är igång igen efter vild strejk

2019-04-01:

Vid 16-tiden på måndagen började tågtrafiken på Själland och med Öresundståg över bron komma igång igen efter den avtalsstridiga strejk som utbröt hos DSB tidigare på dagen. Under dagen har Skånetrafiken kört ersättningsbussar mellan Hyllie och Kastrup.

Tidigt på måndagsmorgonen upphörde DSB:s tågtrafik och S-tågstrafik på Själland på grund av en avtalsstridig strejk bland tågpersonalen. Det innebar att Öresundstågen, som på dansk sida bemannas av DSB, inte heller kunde köra över Öresundsbron så länge strejken pågick. Skånetrafiken satte därför in ersättningsbussar i pendeltrafik mellan Hyllie och Kastrup där det sedan gått att byta till Metro och buss. Vid 15-tiden på måndagen meddelade DSB att att tågpersonalen börjat återgå i tjänst och vid 16-tiden slutade Skånetrafiken att köra ersättningsbussar över Öresund.

Konflikten mellan det statliga danska tågbolaget DSB och Dansk Jernbaneforbund går tillbaka till 2017 då DSB blev medlem i arbetsgivarorganisationen Dansk Industri för att få nya kollektivavtal med villkor som är mera lika konkurrenter som Arrivas. Enligt Politiken har DSB sedan dess sagt upp en rad lokala arbetstidsavtal. Dessutom vill DSB minska antalet fackliga ombudsmän på betald arbetstid, tillidsfolk, från 99 till 41 personer. Dansk Jernbaneförbund har dock inte velat skriva under det nya avtalet om antalet fackliga ombud, som skulle börja gälla den 1 april i år, förrän övriga avtal är klara. Fackförbundet meddelade därför i fredags att det från 1 april inte finns några fackliga ombudsmän i DSB och att detta inte var något aprilskämt. Uppgiften startade ett rykte om att DSB sparkat de fackliga ombuden.

Lite senare sände någon ett anonymt pressmeddelande till Ekstra Bladet där det uppgavs att tågpersonalen lägger ned arbetet mellan kl 04.00 och 15.00 idag måndag. Dansk Jernbaneforbund har därefter i ett nytt pressmeddelande sagt att de inte uppmanar till eller står bakom den vilda strejk som sedan utbröt på måndagmorgonen.

Berlingske uppger nu att DSB vill att danska Arbejdsretten ska ta ställning till om strejken ska få konsekvenser för Dansk Jernbaneforbund. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑