Arbetsmarknad
Dansk-svenskt socialförsäkringsavtal omförhandlat i det tysta – ger större flexibilitet

Medan ändringarna i det omförhandlade dansk-svenska skatteavtalet Öresundsavtalet ska träda i kraft 2025 har ett annat dansk-svenskt avtal redan kommit på plats, i det tysta. Den nya versionen av Öresundsöverenskommelsen, som reglerar socialförsäkringsfrågor på tvärs över sundet, gäller sedan 1 maj och ger större flexibilitet för gränspendlare som vill jobba hemifrån.
Öresundsöverenskommelsen ger pendlare möjlighet att få dispens att jobba upp till 49,9 procent hemifrån utan att socialförsäkringen påverkas, under förutsättning att de bara har en arbetsgivare. Hittills har omfattningen räknats utifrån tremånadersperioder, men i den nya versionen av överenskommelsen gäller tolvmånadersperioder.
– Det ökar flexibiliteten. Tidigare skulle personen utföra minst hälften av arbetet på arbetsplatsen och resten kunde vara i bosättningslandet under en tremånadersperiod. Nu gäller det över ett år, så det gör stor skillnad för hur man kan lägga upp sitt arbete, säger Emma Stallman, ansvarig för Försäkringskassan på Øresunddirekt, till News Øresund.
Vilket land som en person är socialförsäkrad i avgör bland annat vilket lands föräldraförsäkring som pendlaren tillhör, men det styr också vilket lands arbetsgivaravgifter som arbetsgivaren ska betala. Eftersom de svenska arbetsgivaravgifterna är avsevärt högre än de danska är danska arbetsgivare oftast mycket angelägna om att de anställda håller sig socialförsäkrade i Danmark.
Dispensen, som Öresundspendlare och deras arbetsgivare kan söka tillsammans, ges framåt i tiden, för upp till tre år. Utan dispens gäller den allmänna EU-gränsen att högst 24,9 procent av arbetet får utföras hemifrån utan att socialförsäkringen påverkas – och så är det alltid för gränspendlare med ett annat extrajobb i bosättningslandet eller fler än en arbetsgivare, oavsett land.
Tolvmånadersperioden för socialförsäkringen räknas från och med det datum då personen begär dispens.
– Det kan vara från 1 januari, men lika gärna 1 mars. Ofta är det rutinerade gränspendlare som har detta år efter år efter år. Dispensen kan beviljas som längst tre år framåt i tiden, men den kan förlängas och rulla på så länge villkoren i överenskommelsen är uppfyllda. I ansökan till Försäkringskassan eller Udbetaling Danmark intygar den ansökande och arbetsgivaren att arbetet framöver kommer att bedrivas på detta sätt, säger Emma Stallman.
Även i det omförhandlade Öresundsavtalet ska perioden för hur skatten räknas ut ändras från löpande tremånadersperioder till tolvmånadersperioder, men ännu är det oklart exakt hur det kommer att fungera och hur de båda regelverken kommer att samspela. Tills vidare gäller det nuvarande Öresundsavtalet, där skatten på lönen räknas ut utifrån löpande tremånadersperioder och utgår från var arbetet rent faktiskt har utförts.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Uppdaterad Öresundsöverenskommelse
Normalt sett är en person socialförsäkrad i det land där den arbetar. Öresundsöverenskommelsen ger möjlighet att Öresundspendlare under vissa villkor (bland annat att personen enbart arbetar för en arbetsgivare) kan få dispens att arbeta upp till 49,9 procent av tiden i bosättningslandet utan att socialförsäkringstillhörigheten flyttar över dit från arbetslandet. För den som inte fått dispens gäller att personen kan arbeta högst 24,9 procent av tiden i bosättningslandet utan att socialförsäkringen flyttar över mellan länderna.
Detta har ändrats i den nya uppdateringen av Öresundsöverenskommelsen, som gäller från 1 maj 2024:
- Omfattningen av arbetet i arbets- respektive bosättningslandet räknas utifrån en tolvmånadersperiod i stället för en tremånadersperiod.
- Det har förtydligats att dispensen ges framåt snarare än bakåt i tiden, men den kan ges retroaktivt förutsatt att sociala avgifter inte har betalats in och/eller att personen fått socialförsäkringsförmåner (till exempel barnbidrag, föräldrapenning eller tandvårdsbidrag) från sitt bosättningsland under perioden.
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan