24 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on november 22nd, 2018 | by Johan Wessman

0

Danska politiker vill lära av svensk dom mot utnämning till “årets fuckgirl”

2018-11-22:

Vid gymnasieskolor i bland annat Rungsted norr om Köpenhamn har danska medier avslöjat liknande problem som vid den studentbal i Malmö där en ung man dömts till dagsböter för grovt förtal av en kvinnlig student som utnämnts till “årets fuckgirl”. Nu vill danska socialdemokratiens rättsordförande Trine Bramsen studera den svenska domen för att se om de danska rättsreglerna medger en liknande tillämpning. Foto: News Øresund

Danmarks jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (V) och  Socialdemokratiets rättsordförande Trine Bramsen vill studera erfarenheterna av den svenska domen mot den man som vid en studentbal utnämnde en kvinnlig student till “årets fuckgirl”. Liknande problem finns vid så kallade puttemiddagar på gymnasieskolor på Själland. Det uppger Berlingske.

Med intresse har Danmarks jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen följt den svenska rättegång där Malmö tingsrätt nyligen dömde en ung man för grovt förtal till dagsböter och att betala skadestånd till den kvinna han utnämnde till “årets fuckgirl” vid en studentbal.
Nu hoppas hon att den svenska domen ska bli språngbräda för unga danskar att pröva fall med sexuella kränkningar vid de så kallade puttemiddagarna vid danska gymnasieskolor.
– Jag kan bara uppmana män och kvinnor i Danmark som utsätts för liknande saker att också anmäla det till polisen, säger Eva Kjer Hansen till Berlingske.

Även danska socialdemokratiens rättsförande Trine Brassen vill enligt Berlingske titta närmare på om de danska reglerna på området öppnar för att skapa motsvarande rättsärende i Danmark som i Sverige. Ett domslut som det i Malmö skulle enligt Trine Bramsen ha stor betydelse genom att man blir “ansedd som reellt kriminell vid den slags gärning som skedde i Malmö och som sker vid danska så kallade puttemiddagar. Hon påpekar att det först och främst handlar om att ändra tankegången hos de unga samt om en förebyggande insats på utbildningsinstitutionerna.
– Men det kan alltså vara med till att skapa en bredare förståelse för att det kan vara djupt, djupt skadligt, säger hon till Berlingske och tillägger att att det sänder en signal till offren om att det inte är något fel på dem.

Tidigare i år avslöjade den danska kvällstidningen B-T att det förekom gränsöverskridande och sexualiserade aktiviteter under så kallade puttemiddagar som arrangerades av elever vid Rungsted Gymnasium norr om Köpenhamn. Vid puttemiddagarna fick utvalda kvinnor från första årskursen i gymnasiet vara med vid middagar med män från avslutningsklasserna där kvinnorna bland annat fick slicka av grädde från männens överkroppar och föra gurkor med påmonterad kamera ner i halsen. Därefter har bland andra Berlingske avslöjat att denna sorts sexualiserade puttemiddagar förekommer vid en lång rad gymnasieskolor i främst välbärgade områden norr om Köpenhamn. De unga kvinnorna som bjuds in till puttemiddagarna uppges ha blivit utvalda på bakgrund av utseende och popularitet. Vid middagarna har de sedan agerat tjänare åt de äldre manliga eleverna. (News Øresund)

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑