Politik
Dansk Folkparti går markant tillbaka
Dansk Folkeparti tappar väljarstöd enligt opinionsmätningarna. Om det var val idag skulle partiet få runt 15 procent vilket kan jämföras med 21 procent valet 2015. Det är för lite för att gå i regering på säger partiledare Kristian Thulesen Dahl. Väljarna går dels till Nye Borgerlige och dels tillbaka till Socialdemokratiet enligt Altingets mätningar av väljarsympatier.
Väljarnas stöd till Dansk Folkeparti har minskat under de senaste åren och ligger nu runt sex procent under valresultatet från 2015. Då var det partiets bästa resultat med 21,1 procent och partiet fick positionen som det borgerliga blockets största parti. Ändå ville inte Dansk Folkeparti gå i regering utan ville fortsätta agera stödparti till den borgerliga Venstre-regeringen. Men förra året meddelade partiet att de var klara till att gå i regering efter nästa val om det blir ett bra valresultat på mer än 17 procent. Enligt opinionsmätningarna skulle partiet idag få runt 15 procent.
– Det är inte ett mål i sig själv att gå i regering. Ska vi ingå i en regering efter ett val så ska det vara för att vi har danskarnas uppbackning, och då ska vi upp kring 17 procent, säger partiledaren för Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl till DR.
Han anser att nergången hänger ihop med de pågående förhandlingarna kring en hälsoreform som ska förstatliga sjukhusen och avveckla de politiska regionerna. Opinionsmätningarna visar att väljarna går tillbaka till Socialdemokratiet eller till det nya partiet Nye Borgerlige som också driver en restriktiv flyktingpolitik som kärnfråga men i kombination med en mer höger-liberal fördelningspolitik. Dansk Folkeparti har istället positionerat sig som ett mittenparti med fokus på välfärdspolitik under de senaste åren och samtidigt har Socialdemokratiet tagit delar av Dansk Folkepartis flytkingpolitik till sig. Detta kan vara en av anledningarna till att väljarna hittar tillbaka till Socialdemokratiet. (News Øresund)
Genomsnitt av aktuella opinionsmätningar mars 2019 (valresultat)
Socialdemokratiet: 28,5 (26,3)
Radikale Venstre: 6,4 (4,6)
Socialistisk Folkeparti: 5,9 (4,2)
Enhedslisten: 9,0 (7,8)
Alternativet: 3,9 (4,8)
Venstre: 18,3 (19,5)
Konservative Folkeparti: 4,1 (3,4)
Liberal Alliance: 5,0 (7,5)
Dansk Folkeparti: 15,4 (21,1)
Kristendemokraterne: 0,9 (0,8)
Nye Borgerlige: 2,6 (-)
Källa: Berlingske Barometer som gör ett genomsnitt av flera aktuella mätningar.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen