Danmark
Danmarks energiförbrukning ökade för första gången på åtta år under 2016
Efter att energiförbrukning i Danmark sjönk varje år mellan 2006 och 2015 gick den upp med sju procent under 2016. Men preliminära siffror över förra årets energiförbrukning tyder på att inget trendbrott har skett – Danmark går fortsatt mot ett mer effektivt användande av energi och mindre utsläpp. Även energiförbrukningen i Sverige följer samma trend.
Mellan 2006 och 2015 sjönk energiförbrukningen varje år i Danmark. Under 2016 steg den med sju procent, jämfört med året innan. Men preliminära siffror över energiförbrukningen 2017 visar att det inte har skett något trendbrott. Det menar Poul Erik Morthorst, professor vid Danmarks Tekniske Universitet och medlem av Klimarådet, en organisation som agerar rådgivare till regeringen i klimatfrågor.
– Den totala användningen av energi gick upp under 2016 men sedan har den stabiliserats under 2017. Så energianvändningen var ungefär den samma under 2016 och 2017. Men då har samtidigt tillväxten ökat och trots det ligger energianvändningen på samma nivå, säger han.
Enligt Poul Erik Morthorst är tillväxt en viktig faktor bakom att energiförbrukningen gick upp under 2016. Men eftersom förbrukningen har stabiliserats verkar inget trendbrott ha skett. Danmark går fortsatt mot minskat användande av energi, även om takten har minskat.
Danmark har även minskat utsläppen av växthusgaser under de senaste tio åren. En av orsakerna är att förbrukningen av energi från förnybara källor har stigit varje år sedan 1990.
– Vi ser att energianvändningen från förnybara källor ökar, framförallt på bekostnad av kol. Även om utsläppen gick upp något under 2016 gick de ner igen under 2017. Det betyder att 2016 var ett avvikande år i en nedåtgående trend, säger Poul Erik Morthorst.
Internationellt ligger andelen av energi från förnybara källor högt i Danmark, omkring 30 procent av den totala förbrukningen. Omkring hälften kommer från vindkraft som byggts ut mycket snabbt i landet de senaste åren. Men jämfört med Sverige ligger Danmark efter. 54 procent av energiförbrukningen i Sverige kommer från förnybara energikällor.
Även i Sverige har förbrukningen av energi minskat något de senaste tio åren. Men det går inte att se en lika tydlig trend som i Danmark. Den genomsnittliga energiförbrukningen för åren 2012–2016 var 558 terawattimmar per år. Det är något lägre än de fem föregående åren, då energiförbrukningen i snitt låg på 570 terawattimmar per år.
Total energiförbrukning i Danmark (terawattimmar)
2016: 213
2005: 236
Total energiförbrukning i Sverige (terawattimmar)
2016: 569
2006: 600
Källor: Energistyrelsen, Energimyndigheten
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen