Samhälle
Danmarks statsminister överväger att tillfälligt stoppa gränspendlingen

Den danska regeringen fortsätter att diskutera möjligheten att kunna stoppa gränspendling för att minska risken för att smitta sprids utifrån när landet börjar öppnas upp igen. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens under måndagskvällen. Frågan var uppe redan förra veckan, men förslaget drogs tillbaka i sista stund efter kritik från andra partier.
– Vi sitter och tittar just nu på hur vi klokast framöver ska hantera frågan om arbetstagare som kommer utifrån eftersom vi självklart är upptagna av att inte underminera den strategi vi har och den insats som pågår i samhället. Det är en svår utmaning, det är ganska många utifrån som arbetar i Danmark och det är en arbetskraft som på många ställen är värdefull och viktig. Men det självklart viktigt att det inte är folk utifrån som tar smitta in i det danska samhället. Det arbetet är igång nu, sade statsminister Mette Frederiksen (S) på måndagens presskonferens och fortsatte:
– Om jag kunde svara mer konkret så skulle jag göra det, det är ett arbete som pågår just nu. Det är en fråga som vi gärna vill dryfta med Folketingets partier.
Förra veckan rapporterade Berlingske att den danska regeringen övervägde att lägga fram ett tillägg till ett lagförslag som skulle ge möjlighet att stänga gränserna även för pendlare och danska medborgare, men att det i sista stund drogs tillbaka. Enligt förslaget skulle det vara möjligt att begränsa enskilda gränser, till exempel pendlingen över Öresund, om det ansågs nödvändigt.
Frågan är nu, enligt statsministern, uppe för diskussion igen. Hon beskriver det som en balansgång mellan att öppna upp samhället igen, i ett första steg gäller det förskolor och de lägsta årskullarna i grundskolan, samtidigt som hon vill säkra att ny smitta inte kommer in utifrån.
– Vi ska fortsatt maximalt vara tio personer samlade på ett ställe och gränserna ska fortsatt vara stängda så att vi skärmar oss från smitta utifrån. Därför är vi också igång med att nu se på hur vi kan minimera den risk som kan finnas när folk reser till Danmark för att arbeta, sade hon.
Siffror om smittspridningen visar att Skåne hittills har haft en lägre nivå av antal smittade av covid-19 än Region Hovedstaden, samt att utvecklingen har sett annorlunda ut i Skåne jämfört med i Stockholm där de flesta svenska fallen har upptäckts. (Jenny Andersson – News Øresund)
Läs mer: Färre coronasmittade i Skåne än i Region Hovedstaden
Fakta: Många svenskar jobbar i danska sjukvården
Totalt 1270 personer bosatta i Skåne är för närvarande anställda av Region Hovedstaden, Köpenhamns kommun och Helsingörs kommun visar uppgifter från Köpenhamns kommun och TV2Lorry. I Köpenhamns kommun arbetar 629 personer som pendlar från Skåne till Danmark. Många av de svenska anställda arbetar inom vården. Enligt den senaste pendlarstatistiken från 2015 var totalt 1525 personer eller motsvarande 11 procent av Öresundspendlarna som bor i Skåne och arbetar i Östdanmark anställda inom vården. (News Øresund)
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier