Näringsliv
Förlusterna ökar för svenska Coops livsmedelsbutiker – likheter med krisen för danska Coop
Marknadsandelarna fortsätter minska och förlusterna öka för de svenska Coop-butikerna visar en ekonomisk sammanställning gjord av Dagligvarunytt och uppgifter från Dagens Nyheter. Det finns likheter med krisdrabbade danska Coop som i år räddas av att det medlemsägda energiföretaget OK går in som hälftenägare i butiksverksamheten.
En sammanställning visar att de 15 största av landets 26 konsumentföreningar gick med en samlad förlust på 721 miljoner kronor under 2023. Det kan jämföras med att samtliga föreningar redovisade en förlust på 698 miljoner kronor under 2022. De 15 största föreningarna svarar för cirka 97 procent av den samlade försäljningen hos konsumentföreningarna som idag driver de 820 enskilda dagligvarubutikerna under olika varianter av namnet Coop samt X:-tra.
I Danmark redovisade dagligvarukoncernen Coop enligt Danmarks Radio en förlust på 717 miljoner danska kronor under 2023. I Danmark har en räddningsplan beslutats av Coops landsråd och som innebär att halva Coop Danmark säljs till det medlemsägda energiföretaget OK. Beslutet innebär att Coop Danmark får in två miljarder danska kronor i nytt kapital.
Enligt Dagens Nyheter finns det ingen penningstark aktör som på motsvarande sätt kan skjuta till nytt kapital till svenska Coop.
Svenska Kooperativa förbundet, KF, var på 1990-talet Nordens största industri- och handelskoncern med omkring 80 000 anställda med butiker, Domusvaruhus, Hugin dammsugare, Lumalampor, Gustavsbergsporslin och Gislaved däck. Idag finns bara de 820 butikerna kvar och de drivs av de 26 konsumentföreningarna. Coop Sverige beskrivs av Dagens Nyheter som en distributör med Kooperativa förbundet en nivå upp.
Mellan 1966 och 2022 har Koperativa förbundets marknadsandelar inom svensk dagligvaruhandel minskat från 35 till 17,5 procent enligt en rapport från Dagligvaruleverantörerna (DLF): ”Sista striden för Coop – en granskning av Coops och KF:s affärer”. Under 2023 krympte marknadsandelarna ytterligare när Coops försäljning ökade med 4,4 procent samtidigt som marknaden växte med 7,5 procent.
För drygt 20 år sedan gjordes ett försök att skapa en skandinavisk kooperativ detaljhandelsjätte. 2002 bildades Coop Norden av konsumentkooperationerna i Danmark, Sverige och Norge varvid alla butiker blev en del av samma företag. Men det vid årsskiftet 2007/2008 avvecklades Coop Norden och butikskedjorna återfördes till de nationella kooperativa organisationerna i respektive land. Därefter har Kooperativa förbundet gjort en rad omorganisationer, köpt danska Nettokedjans svenska butiker och till slut fört ner ägandet på de enskilda konsumentföreningarna.
(News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna