16 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2B xx

Published on oktober 28th, 2018 | by Johan Wessman

0

BioInnovation Institute i Köpenhamn hämtar ny dansk chef från Chalmers

2018-10-28:

Från Chalmers i Göteborg till BioInnovation Institute i Köpenhamn – Jens Nielsen. Foto: BioInnovation Institute.

Novo Nordisk Fondens storsatsning på att skapa en dansk innovationsmiljö i världsklass för ny bioteknikföretag får ny chef. Den 1 februari tillträder professor Jens Nielsen som ny direktör för BioInnovation Institute med lokaler på Cobis i Köpenhamn och en budget på 392 miljoner danska kronor under tre år. Det framgår av ett pressmeddelande.

Jens Nielsen är för närvarande professor på avdelningen för systembiologi vid Chalmers i Göteborg där han leder en forskargrupp på 60 personer. Den 1 februari tillträder han som direktör för Novo Nordisk Fondens storsatsning på att bygga upp en ny innovationsmiljö, BioInnovation Institute, med lokaler hos Copenhagen Bio Science Park (Cobis) i centrala Köpenhamn. BioInnovation Instituts tillförordnade direktör Thomas Nagy kommer att fortsätta att arbeta på deltid med ansvar för verksamhetens företagsrelationer.

Novo Nordisk Fonden har beslutat att satsa 392 miljoner danska kronor under tre år för att skapa BioInnovation Institute, BII, där forskare ska få hjälp att skapa nya företag utifrån deras forskningsresultat. De första åtta unga företagen är nu på plats hos BII som erbjuder allt från en undersökningsfas till accelerator- och inkubatormiljöer med rådgivning och grundläggande finansiering.

Om BII efter tre år blir den succé man hoppas på kommer ytterligare medel att skjutas till så att BioInnovation Institute blir en självständig fond. I första hand ska BII jobba mot forskare vid de danska universiteten men på sikt ska även forskare utanför Danmark kunna få hjälp där. BII får nu med sina nya direktör en god kontakt med Chalmers i Göteborg och har redan en koppling till Lunds genom att Lunds universitets vice rektor Bo Ahrén utnämnts till vice ordförande i BioInnovation Institutes styrelse. Ordförande i BII är dansken Sten Scheibye som tidigare varit ordförande i Novo Nordisk Fonden. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑