Danmark
Bekräftat: Vikingaborg hittad i Köge – kan vara Harald Blåtands borg


Så här såg Norden ut på Harald Blåtands tid. På kartan finns Jelling utsatt där Harald reste den berömda runstenen Jellingstenen. Illustration – Ida Maria Schouw Andreasen, Benni Schouw Andreasen, Vejle Kommune (CC BY 2.0)
Danmark har fått sin femte vikingaborg. Med hjälp av så kallad kol14-analys har arkeologer nu kunnat bekräfta att fyndet i Köge tidigare i år rör sig om en borg från 900-talet. Det är första gången på 60 år som en ”ny” vikingaborg upptäcks i Danmark. Enligt arkeologerna kan borgen ha tillhört den kända vikingakungen Harald Blåtand.
Det var i september som danska arkeologer gjorde upptäckten i Köge, cirka 40 kilometer söder om Köpenhamn. Redan från början trodde man att det rörde sig om en så kallad trelleborg, en ringformad borg från vikingatiden, något som kol14-analysen nu bekräftat.
Borgen, som döpts till Borgring, har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Bland annat har den amerikanska tidsskriften Archaeology klassat den som ett av de tio viktigaste fynden i år.
Borgen ligger väst om Köge, vid det lilla samhället Lellinge. Arkeologerna har förvånats över hur vikingarna, i arbetet med att anlägga fortet, byggt om landskapet. En platå har anlagts på konstgjord väg för att borgen skulle få en imponerande plats som skulle signalera makt, säger arkeologen Nanna Holm i ett pressmeddelande. Det har också visat sig att borgen låg vid vattnet – havet sträckte sig nämligen betydligt längre in i landet på den tiden.
Kol14-analysen fastslår att borgen byggdes någonstans mellan år 900 och början av 1000-talet. Men ytterligare undersökningar ska nu datera fyndet mer exakt – något som är viktigt för att förstå borgens roll i historien.
Det arkeologerna vill få svar på är om den byggdes före, samtidigt, eller efter de berömda vikingaborgar som tidigare hittats. De byggdes med största sannolikhet av kung Harald Blåtand omkring år 980.
Det är ännu för tidigt säga att fyndet i Köge är Harald Blåtands borg, säger Søren Sindbæk, professor i medeltidsarkeologi vid Aarhus universitet, men nästa år hoppas arkeologerna kunna göra en exakt datering av fyndet. (News Øresund – Linus Lindqvist)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen