Danmark
Allt djupare sprickor i de danska allianserna
Socialdemokratiet avslutade i veckan ett 25 år långt samarbete med de Radikale och meddelade att partiet vill bilda en enpartiregering. Även det blåa regeringsblocket skakades om då Dansk Folkeparti gick ut med att de vill bilda regering tillsammans med Venstre. Med ett år kvar till Folketingsvalet blir sprickorna i allianserna allt djupare.
Mette Frederiksen, ordförande för Socialdemokratiet, meddelade under måndagen att partiet inte kommer gå till val på en koalitionsregering tillsammans med de Radikale. Därmed bryts ett 25 år långt partisamarbete i dansk politik. Istället kommer Socialdemokratiet gå till val på en ren socialdemokratisk regeringsbildning.
– Vi vill leda danskarna i en grönare och mer rättvis riktning. Men vi håller samtidigt fast vid en stram invandringspolitik. Och vill man allt det på en gång, så kan vi samarbeta med många politiska partier. Men det finns inte ett parti vi kan göra allt med, säger Mette Frederiksen till Danmarks radio.
Orsaken till det avslutade samarbetet stavas i hög grad invandringspolitiken. Den senaste tiden har Socialdemokratiet stramat åt partiets integrations- och invandringspolitik och ökat samarbetet med Dansk Folkeparti. Det är något de Radikale, som står fast vid en öppnare invandringspolitik, inte står bakom.
– Om hon vill föra vidare Dansk Folkepartis politik så är vi i tydlig opposition mot det. Vi har ingen ambition om att hjälpa Mette Frederiksen till makten utifrån de förutsättningarna, säger Morten Østergaard, partiledare för de Radikale, till Berlingske.
Samtidigt har Dansk Folkeparti – som stått nära Socialdemokratiet i flera frågor den senaste tiden – meddelat att deras plan inför det kommande valet är att bilda en ny regering tillsammans med det sittande regeringspartiet Venstre.
Statsministerpartiet Venstre, som idag sitter i regering tillsammans med Liberal Alliance och de Konservative, har tidigare gjort klart att de även efter nästa val kommer att satsa på att bilda samma koalitionsregering. Men efter att Dansk Folkeparti uttryckt sin önskan om gemensam regeringsbildning öppnade Venstres politiska ordförande Britt Bager för andra möjligheter i en utfrågning i Folketinget:
– Jag tycker att det är positivt att Dansk Folkeparti nu är på banan, och resten av bokstavsleken får vi ta när Folketingsvalet är avklarat och vi känner till resultatet och vet vad vi har att arbeta med, sade hon enligt Berlingske.
På frågan om Dansk Folkeparti kan tänka sig att bilda regering tillsammans med den nuvarande regeringskonstellationen svarar partiets vice ordförande Søren Espersen följande:
– Nej, jag kan omöjligen föreställa mig en situation där vi sitter i samma regering som Liberal Alliance. Jag menar att det partiet ska hitta sig själva först och komma på vad de vill, säger han i en kommentar till Berlingske.
Däremot är vill han inte avvisa ett samarbete med De Konservative.
Det danska valet till Folketinget utlyses av den sittande statsministern senaste fyra år efter föregående val. Det senaste valet var den 18 juni 2015, och därmed är 17 juni 2019 den sista möjliga dagen för det kommande valet. Statsministern kan utlysa val med cirka tre veckors varsel och valrörelsen blir därför kort men mycket intensiv i Danmark. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna