Connect with us

Samhälle

Aktuellt i Öresundsdebatten vecka 6: skånska hamnar, danskt bottenslam och svensk-danskt arbete mot kriminalitet

Publicerad

den

Foto och bildmontage: News Øresund

Skånska hamnar behöver byggas ut, ett fortsatt trekantsdrama med dansk och svensk kritik mot Köpenhamns dumpning av bottenslam utanför Køge Bugt och Falsterbonästet samt hur den svenska debatten om hårdare tag mot kriminaliteten har fokus på danska lösningar. Det är några ämnen som hamnat i fokus för den senaste tidens debatt. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige.

Sydsvenskan 11 februari 2022: Sverige behöver Skånes hamnar – bygg ut dem
I sin huvudledare noterar Sydsvenskan att Skåne är viktigt för varuflödet till hela Sverige och att utöver Öresundsbron så är de skånska hamnarna mycket betydelsefulla för svensk export och import. Nästan en tredjedel av handelsvärdet och en fjärdedel av den svenska importens och exportens godsvolym går via Helsingborg, Trelleborg, Malmö eller Ystad. Skåne är porten till Sverige och den måste byggas ut konstaterar Sydsvenskan.

Berlingske 10 februari 2022: Trekantsdrama om to millioner kubikmeter havbund fra København
I en artikel i Berlingske noteras hur Köpenhamns arbete med att muddra havsbotten under den kommande nya halvön Lynetteholm möts av kritik både från borgmästarna i sju kommuner vid Køge Bugt och från Sverige. Anledningen är att det bottenslam som muddras upp i hamninloppet till Köpenhamn dumpas i Öresund vid Køge Bugt helt nära den svenska gränsen.

Sydsvenskan 8 februari 2022: ”Varför ringer inte Katrin Stjernfeldt Jammeh sina danska partikollegor och ställer krav?”
Under rubriken Aktuella frågor skriver miljöpartisterna Stefana Hoti och Rasmus Ling att de vill “att Malmö som en god och uppriktig granne till Köpenhamn” kontaktar grannstaden om det bottenslam som just nu muddras upp för att ge fast grund åt den konstgjorda halvön Lynetteholm och som sedan tippas i Køge Bugt nära svenska gränsen. Skribenterna menar att Malmö ska kräva ett stopp för dumpningen och att bygget av Lynetteholm sätts på paus. 

Sydsvenskan 6 februari 2022: Danska russin gör ingen svensk kaka
Tidningens huvudledare tar upp den svenska debatten om hårdare tag mot kriminaliteten och ställer den i kontrast till ett reportage från Dagens Nyheter om “Sociala insatser stryper rekryteringen till kriminella nätverk i Danmark” och att det förebyggande sociala arbetet i Danmark anses mera framgångsrikt än de beslut som politikerna på Christiansborg fattar om hårdare straff och snabba lösningar. “Visst kan Sverige lära av Danmark. Men lärdomen borde vara att det inte är russinen som håller ihop en kaka, utan degen runt om”, konstaterar Sydsvenskan.


Tidigare inlägg:

Dagens Nyheter 1 februari 2022: Sociala insatser stryper rekrytering till kriminella nätverk i Danmark
DN har besökt Nørrebro i Köpenhamn där socialarbetare “punktmarkerat” en grupp pojkar under flera år för att de inte ska lockas att bli gängkriminella. Så här sammanfattar tidningen Danmarks arbete mot gängkriminalitet: “På tio år har antalet gängkriminella i Danmark minskat med en tredjedel. Straffskärpningar lyfts ofta som metoden bakom framgångarna – men enligt forskarna är det sociala insatser i tidiga år som har störst effekt”.

TV2/Lorry 23 januari 2022: 300 skudepisoder om året på den anden side af sundet: Får vi svenske tilstande i hovedstaden?
Dansk regional-tv rapporterar från Malmö om att Sverige är det enda landet i Europa där antalet ihjälskjutna har ökat under de senaste 20 åren. “I Sverige har der de seneste tre år været over 300 skudepisoder i gennemsnit. Otte ud 10 er bande- og rockerrelateret. Det danske tal for netop bande- og rockerrelaterede skudepisoder de seneste tre år ligger i gennemsnit på 38”. skriver TV2/Lorry.

TV2/Lorry 1 februari 2022: Kæmpevindmøller skaber vrede og frustrationer
“Planer om 220 meter høje vindmøller ud for Stevns’ kyst får kritik fra borgmester, grundejere og Danmarks Naturfredningsforening. Vil spolere udsigt fra Stevns Klint og gå ud over et af de største fugletræk i verden, lyder kritikken” enligt TV2/Lorry.

TV2/Bornholm 31 januari 2022: Minister trodser bekymringerne: En kæmpe chance
Bornholm ska bli en av Danmarks två energiöar och navet i en kraftig utbyggnad av havsbaserad vindkraft som ska göra Danmark till ne”Energiøen og de 130 store, kommende havvindmøller er blevet genstand for bornholmsk skepsis, rapporterar TV2/Bornholm. Men klimaminister Dan Jørgensen (S) fastholder, at projektet kommer med et stort potentiale for Bornholm”.

TV2/Lorry 27 januari 2022: Svensk politiker efter resultatløst møde om Lynetteholm i Riksdagen: “Vi bliver nødt til at agere”
Den danskfödde svenska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen har tagit upp den skånska miljökritiken mot Lynetteholm med den svenska regeringen som dock anser att de dansk-svenska miljöförhandlingarna sköts korrekt. “Den svenske regering gør ikke nok for at presse den danske regering til at stoppe dumpningen af slam i Øresund. Sådan lyder det fra Niels Paarup-Petersen, der er medlem af den svenske Riksdag for Centerpartiet efter et seminar om Lynetteholm i Stockholm”, rapporterar TV2/Lorry.

TV2/Lorry 27 januari 2022: Syv borgmestre danner alliance mod Lynetteholm: ”Vi står fælles front”
“Det er ikke hver dag, at en række politikere på tværs af partier og fløje stiller sig op sammen og råber ”Fælles front”. Men det var netop tilfældet torsdag formiddag, hvor borgmestrene fra syv kommuner beliggende ud til Køge Bugt mødtes for at diskutere de fremtidige konsekvenser, som, man frygter, vil komme i forbindelse med anlæggelsen af den kunstige ø Lynetteholm”. Det rapporterar TV2/Lorry.

Sydsvenskan 24 januari 2022: Tänk när metron går till Lynetteholm
Malmös dagstidning ställer fördelarna med Köpenhamns påbörjade bygge av nya halvö Lynetteholm (stormflodssäkring samt plats till 35 000 nya invånare och lika många arbetsplatser och en viktig pusselbit när det gäller planerna på en Öresundsmetro mellan Köpenhamn och Malmö) mot de miljörisker som påpekats såväl av danska som kommuner som svenska Länsstyrelsen. Sydsvenskans ledarredaktion menar att det inte är första gången meningsskiljaktigheter kan överbryggas och oro för miljön lugnas om alla frågor tas upp på bordet och arbetet präglas av arbete, framsynthet och ingenjörsskap. “För Lynetteholm är inte bra bara för Köpenhamn, utan en viktig pusselbit för planerna på en Öresundsmetro till Malmö – och därmed för ett framväxande infrastruktursystem som på allvar kan knyta samman denna arbetsmarknadsregion och samtidigt spela en betydelsefull roll i klimatomställningen”.

Sydsvenskan 21 januari 2022: Malmö får inte bygga halvö i Norra hamnen
Samma argument och samma lösning om än i mindre skala än i Köpenhamn men ett annat besked – nej. “
Om Norra hamnen i Malmö fylls ut ytterligare, skadas de grunda bottnarna runt Malmö och vattenmiljön påverkas negativt. Därför säger mark- och miljödomstolen nej till Malmös planer på en ny halvö”, skriver Sydsvenskan.

TV2/Bornholm 20 januari 2022: Minister afviser oprustning: Russerne kommer ikke
Intet indikerer, at Bornholm er særligt truet, eller at der er behov for ekstra indsats trods storkonflikt mod øst, påpeger forsvarsminister Trine Bramsen (S) till TV2/Bornholm. (den 4 februari utsågs Morten Bødskov till ny försvarsminister medan Trine Bramsen är ny transportminister).

TV2/Bornholm 24 januari 2022: Hvad sker der, hvis Rusland tager Bornholm?
“Bornholm, Gotland og Åland er “nøglerne til Østersøen” og har strategisk vigtighed, hvis situationen i mellem Rusland og Ukraine eskaleres yderligere. Men hvad taler for at tage Bornholm fra russisk side? Det frågar sig Bornholms egen tv-kanal.

Sydsvenskan 20 januari 2022: Köpenhamns nya halvö – C och V kräver skarpare svar från regeringen om miljöriskerna för Öresund
“Danmark måste sluta använda Öresund som kloak – och Sverige måste sluta acceptera att de gör det” säger den danskfödda svenska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) till Sydsvenskan som rapporterar om att protesterna mot bygget av Lynetteholm nu nått svensk regeringsnivå. Niels Paarup-Petersen har stället en skriftlig fråga till Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll om hon tänker agera för att danska regeringen garanterar att vatten- och kustområden på svenskt territorium inte påverkas negativt av bygget av Lynetteholm i Köpenhamn. Även riksdagsledamoten och Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Elin Segerlind ställde en liknande skriftlig fråga till Annika Strandhäll och där hon även frågade om Sverige ska börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholm.
Enligt Sydsvenskan har Annika Strandhäll skriftligen svarat att regeringen högprioriterar skyddet av Öresunds marina ekosystem och poängterade i svaret att Sveriges samråd med Danmark om Lynetteholm fortfarande pågår.
”Just nu handlar samrådet bland annat om miljöövervakningen av dumpningen av muddermassor i Köge bukt där svenska myndigheter fortfarande har synpunkter”, skriver Annika Strandhäll till Sydsvenskan.

TV2/Lorry 16 januari 2022: Store protester mod dumpning af slam i Køge Bugt – borgmester frygter for havmiljøet ud for Stevns
“Demonstranter var i dag draget til Københavns Havn for at ytre deres harmdirrende protest mod Lynetteholmen – et bolig- og klimasikringsprojekt på en kunstig ø i havet ud for nationens hovedstad. Ifølge kritikerne medfører projektet en anseelig risiko for miljøforurening også her i sendeområdet”, skriver TV2/Lorry.

TV2/Lorry 15 januari 2022: 100 både demonstrerede mod Lynetteholm: “Vores fælles hav – ikke jeres losseplads. Slam jer”
“Op mod 100 både demonstrerede lørdag mod dumpningen af slam i Køge Bugt som konsekvens af det gigantiske anlægsbyggeri Lynetteholm i Københavns Havn. Demonstranterne frygter for havmiljøet”, skriver TV2/Lorry.

Sydsvenskan 20 januari 2022: Sex ryska landstigningsfartyg styr försvarets rörelser i Skåne
“Sedan julhelgen grupperas svenska försvarsstyrkor på ständigt nya platser längs Skånes kuster. Omgrupperingarna styrs av hur sex ryska landstigningsfartyg rör sig”, skriver Sydsvenskan. Enligt överste Per Nilsson, som leder det territoriella försvaret av Skåne sker rörelserna förhindra tillfället till fientlig landstigning.

Sveriges Television 16 januari 2022: Fler soldater har förstärkt Gotland under lördagen
På lördagseftermiddagen anlände en extrainsatt passagerarfärja till Visby hamn med ett större antal stridsfordon och militär personal rapporterar Sveriges Television. Det var den tredje militära förstärkningen av Gotland på ett dygn. Tidigare har ytterligare en färja samt ett flygplan anlänt till ön med militär personal och utrustning. Enligt Försvarsmakten handlar det om en beredskapsanpassning som sker på grund av det säkerhetspolitiska läget.

TV2/Bornholm 16 januari 2022: Analytiker: Militære bevægelser øget i Østersøen
Både NATO og Rusland øger i disse uger sin militære tilstedeværelse i Østersøen, efter at spændingerne imellem dem er øget, lyder det fra en militæranalytiker rapporterar TV2/Bornholm.

Politiken 16 januari 2022: Har du haft et billede af Sveriges strategi som værende helt til rotterne? Så har du misforstået noget
När Politiken skriver om Danmarks och Sveriges olika coronastrategier noterar tidningen att konsekvenserna inte skiljer sig lika mycket åt: “Og meget tyder på, at når vi med misundelse i øjnene har set billeder af svenskere på cafeer og restauranter, mens vi selv har gemt os væk inden døre og hver for sig, så er det om Sveriges mindre heldige strategi nok ikke hele sandheden. For måske afviger de to strategiers konsekvenser slet ikke så meget fra hinanden, som vi går og tror”.

Dagens Nyheter 15 januari 2022: DN Debatt. ”70 år av fri rörlighet inom Norden är hotad”
I ett debattinlägg i Dagens Nyheter skriver kommunalråden i Lund, Strömstad och Haparanda: “Tänk er att en gränskontroll sattes upp på Guldbron vid Slussen och Stockholm slets isär. Så är verkligheten i Haparanda-Tornio. I Strömstad gapar butikerna tomma och Öresundsregionen drabbas hårt i pandemins spår. När det nordiska samarbetet behövdes som mest har det fungerat som sämst”.

Børsen 11 januari 2022: Arbejds­mar­kedet skriger på hænder: Sverige kan være en del af løsningen
Danmark har en växande brist på arbetskraft och danska affärstidningen Børsen konstaterar att en del av lösningen kan finnas genom ökad arbetspendling över Öresund och pekar på att medan det finns 155 000 arbetslösa (AKU-tal) i Danmark så finns det 462 000 arbetslösa i Sverige. “Men det er ikke i stort tusindtal, at vi kan rekruttere fra Sverige”, säger Peter Halkjær, arbetsmarknadschef hos Dansk Ehrverv till Børsen och tillägger: “Der er dog særligt ét forbehold, som er værd at hæfte sig ved: Ledighedstallene i Sverige inkluderer en stor andel af personer, som ikke kommer fra EU, herunder flygtninge og familiesammenførte. Den gruppe vil have en begrænset adgang til det danske arbejdsmarked”.

Sydsvenskan 11 januari 2022: Länsstyrelsen: Lynetteholms byggstart hotar havsmiljö vid Falsterbo
Länsstyrelsen Skånes vattenhandläggare Carl Lindqvist uttrycker i en intervju i Sydsvenskan en oro för att dumpningen av bottensediment från bygget av Lynetteholm i Kögebukten inte långt från Falsterbonäset ska få konsekvenser för det skyddade Natura 2000-området där. Att bottensedimentet tas bort beror på att det inte är tillräckligt stabilt för att kunna bygga Lynetteholmen på.
– Bottenmassorna som grävs bort där ön ska anläggas innehåller allt man kan tänka sig hitta i en hamn: alltifrån tungmetaller till PCB:er, säger Carl Lindqvist till tidningen och menar att beskedet från By & Havn om att de mest förorenade massorna ska läggas på land inte är en tillräcklig garanti mot miljöriskerna.

Sydsvenskan 8 januari 2022: Ledaren för Marint Kunskapscenter om Lynetteholm: Förödande för Öresund
Arbetet för att skapa den konstgjorda halvön Lynetteholm i Köpenhamn har börjat och Sydsvenskan rapporterar om en svensk oro för miljökonsekvenserna av byggarbetet, då främst dumpningen av uppgrävt bottensediment i Kögebukten. Michael Palmgren, verksamhetsledaren för Marint Kunskapscenter i Malmö, menar att det inte är bra för Öresund. “Man tar förorenad mark som man grävt upp inne i Köpenhamn och slänger den på ett av de viktigaste områden som vi har på vår planet: våra grunda havsområden med tumlare, fiskbestånd och fantastiska ålgräsängar”, säger han till Sydsvenskan.

TV2/Lorry 6 januari 2022: Trods massiv modstand: Nu er det første slam smidt i Køge Bugt
“Trods stor bekymring blandt kystkommuner og de svenske myndigheder, påbegyndte By & Havn natten til torsdag dumpningen af slam i Køge Bugt. Det sker i forbindelse med anlægningen af Lynetteholm”, rapporterar TV2/Lorry.

TV2/Bornholm 3 januari 2022: Mange afvist ved grænsen til Sverige
“Ifølge det svenske politi er 1.456 personer blevet afvist ved de svenske grænser, efter nye krav om fremvisning af negativ test ved indrejse til Sverige trådte i kraft den 28. december”, skriver TV2/Bornholm på sin hemsida.

TV2/Bornholm 30 december 2021: Kø ved grænsen til Sverige
“I denne uge har der flere gange været lang kø, da Sverige den 28. december strammede kravene for at få adgang til landet. Hvis du skal med færgen fra Ystad, opfordrer Bornholmslinjen til at køre hjemmefra i god tid”, rapporterar TV2/Bornholm på sin hemsida. För invånarna på Bornholm har de svenska gränsreglerna stor betydelse eftersom den vanligaste vägen till och från övriga Danmark går via färja till Ystad och sedan en transitresa genom Skåne till Öresundsbron och Köpenhamn.

Berlingske 29 december 2021: Sverige har længe været Nordens coronasyge mand. Men dette efterår er flere danskere end svenskere døde med covid-19
Berlingskes reporter Thure Ahrenkilde Holm skriver om hur Sverige under den inledande coronapandemin drabbades mycket hårdare än Norge och Danmark men att bilden under de senaste månaderna blivit den omvända.
“For hvor Norge i december har oplevet sin dødeligste måned under hele pandemien, og Danmark for tiden registrerer de højeste antal daglige dødsfald med covid-19 i hele Norden, ser coronakrisens måske mest centrale nøgletal langt mildere ud hos vores nabo mod øst”.

 Sydsvenskan 29 december 2021: Krav på effektivare gränskontroller: ”Köer försvagar tilliten till Bron”
Trots att trafiken över Öresundsbron under hösten 2021 började återhämta sig blev 2021 ännu ett förlorat år konstaterar Sydsvenskan i en intervju med Øresundsbro Konsortiets vd Linus Eriksson. Anledningen är att den ökade smittspridningen i Danmark fick den svenska regeringen att i slutet av året besluta om skärpta inreseregler från de övriga nordiska länderna. Resultatet av de skärpta reglerna blev en tidvis omfattande köbildning för bilister som körda över bron i riktning mot Sverige.
– Köer är inte bra. Tilliten till bron försvagas. Polisen måste få tillräckliga resurser, säger Linus Eriksson, vd för brokonsortiet, till Sydsvenskan.

Sydsvenskan 26 december 2021: Ett kallt dansk-svenskt tågkrig utkämpas mellan SJ och DSB
“Ett kallt tågkrig pågår mellan danska DSB och svenska SJ, skriver Sydsvenskans reporter Erik Magnusson efter intervjuer med danske framtidsforskaren Uffe Palludan och den svenske järnvägsexperten Lennart Serder. I artikeln beskrivs hur de båda statliga järnvägsbolagen strider om tågtrafiken över Öresund, om kontrollen över tillgången till spår på Københavns hovdbanegård och om den framtida trafiken till Tyskland genom den kommande Fehmarn bält-tunneln.

 

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Forskning16 maj, 2024

Lundaprofessor ny rektor vid Malmö universitet

Mia Rönnmar blir Malmö universitets nya rektor. Det meddelade regeringen under torsdagen. Hon kommer att tillträda tjänsten den 1 augusti...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.