Connect with us

Danmark

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Publicerad

den

Tidigt på tisdagsmorgonen började Børshuset i centrala Köpenhamn brinna. Foto: Hasse Ferrold

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska medier rapporterade direkt ifrån. Strax innan klockan 08 rasade den ikoniska ”drakspiran”, och därefter rasade delar av taket in. Även fram på onsdagseftermiddagen brann det fortfarande i byggnaden, och på torsdagseftermiddagen rasade Børshusets yttervägg. Flera röster har nu höjts för att Børsen ska byggas upp igen.

Klockan 07.36 på tisdagsmorgonen gick brandlarmet i Børshuset i centrala Köpenhamn. Inom kort brann det i halva byggnaden och strax innan klockan 08 rasade den ikoniska ”drakspiran”, och senare rasade delar av taket in. Tidningen Sydsvenskan rapporterade att röken syntes över Sundet till Malmö.

Børshuset i Köpenhamn, som idag är kontor till Dansk Erhverv, började renoveras 2022 och var vid branden helt täckt med byggnadsställningar. Bilden är från i fjor. Foto: Johan Wessman/News Øresund

Børshuset, som byggdes 1625 när Skåne var danskt, har sedan 2022 varit under renovering och täckt av byggnadsställningar. På grund av renoveringen var Børsen extra utsatt för brand, även om det inte går att säga med säkerhet om branden var relaterad till det. Det upplyste brandrådgivaren Jens Kastvig från Copenhagen Fire Engineering Ritzau om.

– Det kan vara så att man täcker för brandlarmen om man utför dammande arbete, för att undvika fellarm. Ofta plockar hantverkare bort branddörrar för att det inte nödvändigtvis är ett krav under byggperioden, sade han till nyhetsbyrån.

120 brandmän och 60 försvarsanställda deltog i släckningsarbetet. Mitt under branden hjälpte de även anställda på Dansk Erhverv, däribland vd:n Brian Mikkelsen själv, att få ut att få ut fleravärdeföremål ur den brinnande byggnaden.

Under pågående brand sade Mikkelsen under en hastigt ordnad presskonferens att byggnaden ska återuppbyggas ”no matter what.”

Även en rad politiker, bland annat kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), vill åter se drakspiran ”torna upp sig över Köpenhamn.” Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) har varit i kontakt med Paris borgmästare för att höra hur de gick till väga för återställningen och finansieringen av Notre Dame, som brann för fem år sedan, rapporterar Danmarks radio.

Fortfarande under onsdagen brann det i byggnaden. Den andra delen fick bara rök- och vattenskador och kan fortfarande användas som arbetsplats, skriver Dansk Erhverv som på onsdagen bjöd in flera medier på rundvandring i den eldhärjade byggnaden.

Fortfarande på onsdagen brann det i delar av Børshuset och området runt om var avspärrat. Foto: Finn Möller/News Øresund

Torsdag eftermiddag rasade en yttervägg på Børshuset in, något räddningstjänsten varnat för men också jobbat för att förhindra, bland annat genom att stapla skeppscontainrar på varandra mot väggen.

– Det som har kollapsat har vält in på en brandtomt, så skaderna kunde knappt bli större. Jag kan inte beskriva det som annat än att det delvist är en ruin, säger Tim Ole Simonsen, insatschef vid Hovedstadens räddningstjänst till tidningen Børsen, och varnar för att fler delar av byggnaden fortsatt kan rasa.

Köpenhamnspolisen skrev i ett pressmeddelande att man inleder en ”omfattande undersökning” för att få reda på brandorsaken, en komplicerad process ”som kan pågå i flera månader.”

Eftersom byggnaden höll på att renoveras har man mycket noggranna och helt uppdaterade ritningar, 3D-skanningar och mätningar av byggnaden, berättar Camilla van Deurs, tidigare stadsarkitekt för Berlingske. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Forskning16 maj, 2024

Lundaprofessor ny rektor vid Malmö universitet

Mia Rönnmar blir Malmö universitets nya rektor. Det meddelade regeringen under torsdagen. Hon kommer att tillträda tjänsten den 1 augusti...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.