Connect with us

Danmark

11 000 personer i Danmark måste hitta nya hem

Publicerad

den

15 så kallade ”hårda ghettoområden” och cirka 16 500 personer berörs direkt av ghettoplanen under de kommande åren. Foto: Flickr/Steen Eiler Rasmussen (CC BY 2.0)

15 socialt hårt utsatta områden, på danska benämnda hårda ghettoområden, och cirka 16 500 personer berörs de kommande åren direkt av den så kallade ghettoplanen, som blev politiskt beslutad i Danmark år 2018. Enligt Mandag Morgen, som gjort en kartläggning av antalet boende som påverkas av ghettoplanen, ska omkring 11 000 boende i 15 extra utsatta områden hitta ett nytt permanent ställe att bo och ytterligare 5 500 boende ska flytta tillfälligt.

Den 22 november i fjol röstade den dåvarande borgerliga regeringen tillsammans med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet och Socialistisk Folkeparti igenom en så kallad ghettoplan, som innebär att bostadsområden som klassificerats som ”hårda ghettoområden” fram till år 2030 måste minska andelen allmännyttiga familjebostäder till att utgöra högst 40 procent av det totala antalet bostäder i de aktuella områdena. Det ska bland annat ske genom att bostäder rivs eller görs om till ungdoms- eller äldrebostäder, säljs till privata köpare och investerare, samt genom nybyggen. Sammantaget är målet att skapa blandade bostadsområden och ett Danmark utan parallella samhällen.

Kommuner och bostadsbolag i de aktuella områdena har arbetat fram utvecklingsplaner för hur de lokalt ska minska andelen allmännyttiga familjebostäder till 40 procent. Alla utvecklingsplaner har godkänts av bostadsminister och totalt sett ska cirka 3 700 bostäder rivas, cirka 700 säljas och cirka 900 allmännyttiga familjebostäder ska göras om till ungdoms- eller äldrebostäder. Därutöver ska det byggas nästan 10 000 nya bostäder, i första hand genom privata nybyggen.

Det har varit möjligt att söka om dispens för ett bostadsområde, såvida området har färre än 2 100 invånare och låg kriminalitet, så att andelen allmännyttiga familjebostäder i ett område till exempel bara ska minskas till 60 procent. Sju hårda ghettoområden har sökt sådan dispens, men Finlandsparken i Vejle på Jylland är det enda område som fått sin ansökan godkänd. Fyra bostadsområden, Motalavej och Agervang på Själland samt Sundparken och Munkebo på Jylland har fått sina ansökningar delvis godkända, medan Ringparken på Själland och Skovparken/Skovvejen på Jylland fått avslag.

Enligt kartläggningen handlar det alltså om att 11 000 boende i de 15 bostadsområdena ska hitta ett nytt hem innan 2030 och ytterligare 5 500 boende ska hitta tillfälliga bostäder medan deras hem renoveras. Bostadsminister Kaare Dybvad Bek säger till Mandag Morgen att han förstår att det kan ses som ett stort ingrepp att folk måste flytta och bostäder rivas, men enligt erfarenhet flyttar varje år en del boende från sin allmännyttiga bostad och därför kommer flera bostäder tillfälligt att stå tomma. Det minskar behovet av tillfälliga bostäder, samtidigt som färre tvingas från sina hem.

Många boende i de 15 bostadsområden behöver dock fortfarande flytta till tillfälliga bostäder och Bent Madsen, vd för för Danmarks Almene Boliger, säger till Mandag Morgen att det nu handlar om att hantera omflyttningen på ett så skonsamt sätt som möjligt och med respekt för de berörda. (News Øresund)

Fakta:
I Danmark delas socialt utsatta bostadsområden upp i tre grupper:

Udsatte boligområder er almene boligområder, hvor der bor flere end 1000 beboere, og som opfylder minimum to ud af fire kriterier om beskæftigelse, kriminalitet, uddannelsesniveau samt indkomst.

Ghettoområder er almene boligområder, hvor der bor flere end 1000 beboere, hvor over 50% af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande samt opfylder minimum to ud af de fire førnævnte kriterier.

Hårde ghettoområder er områder, som har figureret på listen over ghettoområder i de sidste fem år.

 

Läs mer: Färre utsatta bostadsområden och ghettoområden i Danmark

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv13 augusti, 2020

Flera miljardinvesteringar i skånska bolag under sommaren

Flera skånska företag har fått tillskott i miljardklassen under sommaren efter att en rad större investeringar offentliggjorts, skriver Sydsvenskan. Detta...

Life Science13 augusti, 2020

Stort intresse för ny life science venturefond: 200 förfrågningar om finansiering på en månad

Eir Ventures är namnet på en ny venturefond som primärt kommer att investera i den nordiska life science-branschen. Sedan fonden...

Danmark13 augusti, 2020

Smittspridningen ökar i danska kommuner – krav på munskydd i kollektivtrafiken i Århus och Silkeborg

I Danmark har en ökning av antalet smittade av coronaviruset skett den senaste veckan. Noteringen från lördagen (169 nya smittade)...

Samhälle13 augusti, 2020

Coronasmittan ökar svagt i Skåne – från låg nivå

I Sverige ökar spridningen av coronaviruset något igen i början av augusti. Samma tendens syns i Region Skåne med 35...

Infrastruktur13 augusti, 2020

Svenskt nattåg till Bryssel och Hamburg kan avgå från augusti 2022

Nattåg som kör sovande passagerare mellan Malmö och Bryssel och Stockholm och Hamburg kan snart bli verklighet. På dansk sida...

Arbetsmarknad13 augusti, 2020

Var fjärde medarbetare på Köpenhamns flygplats i Kastrup sägs upp

Den drastiska minskningen i flygtrafiken på grund av covid-19 slår hårt mot Köpenhamns flygplats i Kastrup och bara i juli...

Okategoriserade12 augusti, 2020

Malmöföretaget Boozt Fashions satsning på e-handels outlet lyft fram som succé under coronakrisen av dansk tidning

Börsnoterade e-handelsföretaget Boozt Fashion med huvudkontor i Malmö, lager i Ängelholm och en nästan helt dansk företagsledning lyfts fram av...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.