Samhälle
Förslaget till vårdreform innebär att de danska regionerna tvingas lämna det dansk-svenska samarbetet inom Greater Copenhagen
![](https://www.newsoresund.se/wp-content/uploads/2024/09/Greater-Copenhagen-Folkemodet-web.jpg)
Om förslaget till ny dansk sjukvårdsreform genomförs utan ändringar får de danska regionerna inte längre medverka i det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen eller arbeta med EU:s gränsregionala Interregprogram. Det innebär även att det tysk-dansk-svensk-norska politiska samarbetet STRING påverkas. Istället blir det de danska kommunerna som får ansvaret för att driva de gränsregionala frågorna. Men det följer ingen finansiering med till kommunerna för att hantera deras utökade gränsregionala uppgifter. Region Skånes regionstyrelses ordförande och Greater Copenhagens vice ordförande Carl Johan Sonesson (M) säger till News Øresund att Region Skåne kommer att sända en skrivelse till den danska regeringen i ett försök att rädda kvar de danska regionerna i det gränsregionala samarbetet.
Carl Johan Sonesson anser att samarbetet över Öresund kraftigt kommer att försvagas om de danska regionerna inte tillåts vara med i de gränsregionala samarbetena Greater Copenhagen och STRING.
– Jag är orolig för att det dansk-svenska samarbetet i Greater Copenhagen skulle kastas tillbaka flera årtionden i utvecklingen om de danska regionerna inte längre tillåts vara med. Det handlar om åratal av samarbete, nätverk och plattformar som byggts upp, nu senast Greater Copenhagen Task Force som lett till att det dansk-svenska skatteavtalet, Öresundsavtalet, kunnat förhandlas om.
Den information Carl Johan Sonesson fått i samband med fredagens styrelsemöte i Greater Copenhagen pekar mot att sjukvårdsreformens förslag om att slå samman Region Själland och Region Hovedstaden till Region Östdanmark med stor sannolikhet kommer att bli verklighet. Förhandlingarna om den föreslagna vårdreformen ”Sundhed tæt på dig” väntas genomföras relativt snabbt under oktober och där hoppas han att det finns ett utrymme för ändringar just när det gäller detaljerna kring det gränsregionala samarbetet.
Att Köpenhamns kommun skulle kunna ta över ansvaret för den danska delen av samarbetet inom Greater Copenhagen skulle visserligen kunna fungera menar Carl Johan Sonesson.
– Men enligt förslaget till sjukvårdsreform följer det inte med några pengar från regionerna till kommunerna om de tar över ansvaret för det gränsregionala samarbetet. Jag tror inte heller att det skulle bli ett lika kraftfullt samarbete som när regionerna i båda länderna driver de gränsregionala frågorna tillsammans.
Enligt Carl Johan Sonesson kommer man från Greater Copenhagens sida att kontakta den danska regeringen, ledamöter i Folketinget samt de danska näringslivsorganisationerna för att försöka få tillstånd en ändring av sjukvårdsreformen när det gäller regionernas roll i det framtida gränsregionala samarbetet.
– Från Region Skåne kommer vi att skriva till den danska regereingen och ledamöter i Folketinget och berätta hur viktigt det är för oss att ha en regional motpart i Danmark i det gränsregionala samarbetet.
När det nuvarande dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen startade sin verksamhet 2016 var det de danska och svenska regionerna som var huvudaktörer men med samtliga kommuner som medlemmar. Även när det gäller det dansk-tyska gränsregionala samarbetet är det regionerna på båda sidor som är huvudaktörer.
Ännu så länge är sjukvårdsreformen, ”Sundhed tæt på dig” ett regeringsförslag som ska förhandlas innan det antas i sin slutliga form av Folketinget. Den grundläggande frågan är om ”Sundhed tæt på dig” kommer att införas i enlighet med förslaget eller om det kommer att göras ändringar t.ex. när det gäller regionernas arbete med gränsregionala samarbeten.
När en ny lag om det näringslivsfrämjande arbetet i Danmark, ”lov om erhvervsfremme”, presenterades 2018 innehöll förslaget delar som kraftigt skulle begränsa de danska regionernas medverkan i det gränsregionala samarbetet. Lagen antogs och började gälla 2019. Enligt näringslivsministerns kungörelse innebar den nya lagen att de danska regionerna inte längre skulle få inneha ordförandeskapet i Greater Copenhagen eller medfinansiera och ha rösträtt i frågor som rör gränsregionala frågor med fokus mot näringslivsfrämjande arbete och turism. Greater Copenhagen skrev därför om sina stadgar i början av 2019. Men 2020, ett år efter att lagen trätt i kraft, gjordes ett ekonomiavtal mellan den danska regeringen och regionerna som som åter öppnade upp för gränsregionala samarbeteten som rör näringslivsutveckling och som åter gav de danska regionrådsmedlemmarna rätt att vara ordförande i Greater Copenhagen. Regionerna har däremot inte kunnat återuppta sin medfinansiering av den dansk-svenska informationstjänsten Øresunddirekts danska del.
Enligt den föreslagna sjukvårdsreformen ska en rad uppgifter knutna till de regionala utvecklingsstrategierna och arbetet som kopplas till dessa slopas. När det gäller regionernas gränsöverskridande arbete föreslås att detta uppdrag flyttas till kommunal nivå och det inkluderar såväl arbetet inom Greater Copenhagen och STRING som med EU:s Interregfonder. De medel som regionerna använder till dessa uppgifter ska dock användas till att finansiera den samlade reformen som har till syfte att stärka den danska vården. Det innebär att det inte följer med någon finansiering för att utföra de uppgifter som överförs från regioner till kommuner. Det bör dock noteras att inom vårdområdet innebär reformförslaget att vissa uppgifter flyttas från de danska kommunerna till regionerna.
(News Øresund)
Läs mer: Danska regeringen föreslår vårdreform – ny jätteregion och satsning på fler allmänläkare
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle5 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle5 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle5 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen