Connect with us

Samhälle

Sverige återöppnas i fem steg – ännu inget besked om gränsregler

Publicerad

den

I fem steg ska Sverige återöppnas. Ovanliga tider ska bli normala tider. Foto: News Øresund

Med start den första juni ska Sverige återöppnas i fem steg meddelade statsminister Stefan Löfven under torsdagen. När det gäller reglerna för att passera den svenska gränsen gavs inga nya besked, men ett beslut väntas inom kort. Med undantag för den 1 juni är alla tidpunkter preliminära. Regeringens beslut bygger på den plan Folkhälsomyndigheten presenterade för några veckor sedan.

1 juni: Restauranger och andra serveringsställen kan förlänga öppettiderna till kl 22.30 men begränsningen om att sitta i sällskap om fyra och hålla avstånd finns kvar en tid till. Deltagartaken vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs något. Tivolin och marknader kommer att få vara öppna enligt samma regler som gäller övriga samhället. All vuxenutbildning, på högskolor, universitet, komvux och folkhögskolor, kan återgå till undervisning i skolorna från den 1 juni, men regeringen vill framför allt att återgången sker till höstterminen.

Regeringen ska i mitten av juni ge besked om vaccinintyg kan användas för att släppa in fler människor till ett evenemang, t.ex. konserter eller vid andra folksamlingar.

1 juli: Höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och höjda deltagartak för privata sammankomster. På en privat fest ska då 50 personer få träffas. Vid inomhusevenemang får nu upp till 300 personer närvara medan upp till 3 000 personer kan närvara vid utomhusevenemang. Folkhälsomyndighetens rekommendationer till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet tas bort i sin helhet. Öppettiderna för restauranger och andra serveringsställen förlängs samtidigt som reglerna om sällskaps storlek och avstånd på uteserveringar tas bort. Rådet om att endast umgås med den närmaste kretsen tas bort. Råd till föreningar om möten och stämmor på distans lättas upp så att dessa kan hållas, dock utan trängsel.

15 juli: Begränsningar för långväga kollektivtrafik samt regleringar som begränsar antalet personer per kvadratmeter i inom- och utomhusmiljöer tas bort. Rådet om att använda munskydd i rusningstid i kollektivtrafiken tas bort.

September: Deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktioner för restauranger lättas avseende storlek på sällskap.

Tidpunkt ej klar: Kvarvarande restriktioner lyfts bort.

När det gäller resor till och från Sverige gavs inga besked under torsdagen. Regeringen uppger att de återkommer när det gäller gränsfrågorna. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.