Life Science
Snabbväxande AGC Biologics bygger ut i Søborg – 19 000 fler kvm och 300 nya anställda de kommande åren

CDMO-bolaget AGC Biologics har varit ett av de snabbast växande life science-bolagen i Danmark under de senaste åren. Sedan 2016 har antalet anställda mer än tredubblats och på grund av ökad efterfrågan investerar bolaget nu 1,2 miljarder danska kronor i en ny produktionsanläggning i Søborg. Satsningen väntas innebära 300 nya jobb de kommande åren, och den kompetens som efterfrågas allra mest är manufacturing scientists. Bolagets site lead i Köpenhamn Andrea Porchia upplever en hög konkurrens om rätt kompetens i Danmark och vill därför attrahera medarbetare från utlandet och de omkringliggande universiteten.
2001 bildade sex tidigare anställda hos Novo Nordisk och Novozymes ett eget bolag med namnet CMC Biologics. 2016 blev det uppköpt av det japanska bolaget AGC Asahi Glass för runt 3,5 miljarder danska kronor, och därefter bildades AGC Biologics. AGC köpte även CDMO-verksamheter i bland annat Tyskland och USA, och blev därmed till en global aktör inom CDMO-sektorn som idag samlat sett har runt 800 anställda på den danska sidan av Medicon Valley.
Anläggningen i Köpenhamn servar idag bolag från både USA, Asien och Europa med tillverkning och utveckling av exempelvis proteinbaserade antikroppar och enzymer, och det senaste året har bolaget haft ett stort fokus mot cell- och genterapi. AGC Biologics kunder består av allt ifrån små bolag med 1-2 anställda till de riktigt stora spelarna på pharmamarknaden. Bland annat var det AGC Biologics som tillverkade vaccinet som det danska joint venture-bolaget AdaptVac utvecklat mot covid-19 på bakgrund av forskning från Köpenhamns universitet, och som Bavarian Nordic nu äger rättigheterna till.

AGC Biologics har växt ur sina lokaler och kommer att bygga en 19 000 kvm stor anläggning i Søborg. Foto: News Øresund
Ny anläggning i Søborg väntas skapa 300 jobb
Sedan 2016 har antalet anställda på AGC Biologics i Köpenhamn växt från 200 till runt 800 anställda. Tillväxten väntas fortsätta i hög takt även under de kommande åren, då en ökad efterfrågan har gjort att bolaget växt ur sin nuvarande Köpenhamns-anläggning. Därför investerar AGC Biologics nu 1,2 miljarder danska kronor i en ny produktionsanläggning på 19 000 kvadratmeter på granntomten i Søborg.
– Vi har fyllt all vår nuvarande plats och har många kunder som efterfrågar mer kapacitet eller vill ha större batches, och därför har vi fått flytta uppdrag till andra sites. Den stora efterfrågan vi har upplevt är orsaken till att vi nu bygger en ny fabrik, berättar Andrea Porchia och tillägger att siten i Søborg därmed kommer att bli en av de största i koncernen. Samtidigt byggs även anläggningar i bland annat Tyskland ut.
I samband med att den nya anläggningen tas i bruk 2023 förväntar AGC Biologics att rekrytera ytterligare 300 medarbetare, och en av de kompetenser som bolaget kommer att leta efter är manufacturing scientists. Men för att kunna styra produktionen behövs personer med andra ämnesprofiler också rekryteras, menar Andrea Porchia.
– Vi har behov av mycket stöd från quality assourance, som kan assistera produktionspersonalen ”i frontlinjen”. Därbakom görs parallellt mycket arbete med processutveckling av QA forskare och QC forskare eller QC tekniker, säger hon.
Tuff konkurrens om efterfrågad kompetens
Att rekrytera 300 personer på kort tid kan bli en utmaning, då konkurrensen om de efterfrågade kompetenserna är stor bland Öresundsregionens life science-bolag.
– Vi är många företag som letar efter samma kompetenser. Konkurrensen på marknaden är hög just nu. Vi undersöker möjligheten att rekrytera utomlands och samarbeta med olika universitet för att få phd-studerande till AGC, så att vi kan utbilda dem och erbjuda dem jobb. Vi arbetar med en rekryteringsstrategi, säger hon.
Redan idag har bolaget många forskare som kommer från bland annat Köpenhamns universitet och DTU, och Andrea Porchia berättar att anläggningen i Köpenhamn har ovanligt många phd-utbildade forskare jämfört med bolagets andra sites.
Planerna på att växa i Köpenhamn stannar för AGC Biologics inte med den nya produktionsanläggningen. Nästa steget är att även bygga ut utvecklingslaboratorierna för att matcha den ökade tillverkningen, avslutar Andrea Porchia.
(News Øresund – Sofi Eriksson)
Life science i Østdanmark
Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.
Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.
Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier