Näringsliv
Riksbanken och Sveriges regering vill rädda jobben och näringslivet

Regeringens och Riksbankens förslag och förordningar för att rädda svenska jobb och svenskt näringsliv i Coronakrisens kölvatten avlöser varandra i rask takt. News Øresunds sammanställning visar de stödpaket som hittills presenterats.
- Regeringen presenterade under fredagen ett stödpaket till den svenska kulturen och idrotten. Stödet, som ligger på 1 miljard kronor samlat sett, ska fördelas av expertmyndigheter och utgå i lika stora delar till kulturen och idrotten.
- Riksbanken erbjuder på grund av den oroliga finansmarknaden lån i både svenska kronor och amerikanska dollar från och med 19 mars. Dessutom ökar Riksbanken sina köp av värdepapper, för att stabilisera ekonomin.
- Sveriges regering presenterade i onsdags ett stödpaket till flygbranschen med kreditgarantier på sammanlagt 5 miljarder kronor. 1,5 av dessa miljarder är direkt riktade till SAS, som delägs av den svenska staten.
- I måndags meddelade Riksbanken att man kommer att utöka sina köp av statsobligationer med 300 miljarder kronor. Dessutom sänks räntan för kortare lån till banker, och kraven på säkerhet görs om för att bli mer flexibla. Detta för att bankerna enklare ska kunna låna större belopp till lägre ränta, för att hålla kunna verka som ett stöd för näringslivet.
- Under måndagen gav den svenska regeringen besked om att staten tar över ansvaret för sjuklöneutbetalningar under april och maj. I normalfallet betalar arbetsgivare sjuklön under sjukdomens första två veckor, men de undantas nu från detta för att inte företag med sjuka anställda ska sättas under ytterligare press. Sedan tidigare har även karensdagen, det vill säga att anställda under första sjukdomsdagen inte får någon ersättning, slopats.
- Företagens arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatter kan nu skjutas upp i som mest 12 månader. Regeringen har gett näringslivet anstånd, för att deras likviditet ska stärkas under Coronakrisen.
- Korttidspermittering har införts, vilket innebär att företag och anställda kan komma överens om att arbetstiden under en period minskas, för att undvika uppsägningar när företagens lönsamhet drabbas under Coronakrisen. Stat, arbetsgivare och arbetstagare delar på kostnaden för arbetstidsförkortningen. Korttidspermitteringen började att gälla 16 mars.
Kostnaden för regeringens stödpaket uppskattas till 300 miljarder kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen