Life Science
PolyPeptide vill fortsätta växa i Malmö – söker kemister med talang för automation
Life science-företaget PolyPeptide Group har tillgång till den kompetens som krävs för fortsätta växa i Malmö. Det menar Jacob Nilsson, Global HR Director i PolyPeptide. Han tror dock att konkurrensen kommer att öka kring kemister och ingenjörer som kan arbeta med automatiska och digitala processer inom läkemedelsutveckling.
Med anläggningar i Frankrike, Belgien, USA och Indien är PolyPeptide att betrakta som en av life science-jättarna i Skåne. Omkring 900 personer arbetar i företaget globalt sett, och på Limhamn i Malmö arbetar omkring 275 heltidsanställda med 27 olika nationaliteter.
Planen är att rekrytera ännu fler till företaget under det kommande året, berättar Jacob Nilsson, företagets Global HR Director.
– Vi är i en ganska expansiv fas. Det går väldigt bra för oss, och vårt problem är snarare att kunna möta efterfrågan, säger han och tillägger att coronapandemin har gett PolyPeptide nya beställningar, och att de varit involverade i utvecklingen av ett vaccin mot Covid-19.
Jacob Nilsson tar emot i receptionen, där en skeppsmålning pryder väggen. En gång i tiden var företagets röda tegelbyggnad huvudkontor för en producent av skeppsrep. I dag produceras istället peptider, vilket är kedjor av aminosyror.
Kunderna varierar från forskare och mindre biotech-företag till 15 av världens 20 största läkemedelsföretag.
PolyPeptide är ett CDMO-företag (Contract Development Manufacturing Organization) som inte utvecklar egna läkemedel utan istället tar fram produkter, processer och erbjuder regulatorisk support som andra företag kan använda för vidare utveckling av exempelvis läkemedel och kosmetik.
Inom det kommande året ska PolyPeptide rekrytera inom kommunikation, lager och logistik samt distribution. Men det är särskilt kompetenser inom kärnverksamheten kring peptidkemi, i kombination med kunskap om processteknik, digitala plattformar och automatisering, som är viktiga att knyta till företaget, berättar Jacob Nilsson. Han förklarar vidare att manuella processer i högre grad ska omvandlas till automatiska och digitala processer.
– Vi behöver mer kunskap kring processer, alltså kemister och ingenjörer som är duktiga på process och automation. Kemister är relativt enkelt att rekrytera, men personer som kan automation och Manufacturing Execution Systems är svårare. Det är många företag som slåss om dem, säger Jacob Nilsson.
Utmaningar med rekrytering
Även på andra håll inom life science-branschen ligger fokus på att påskynda utvecklingen av exempelvis peptider med mer digital automatisering.
Exempelvis hos Novo Nordisk, som tillsammans med en amerikansk robotfirma arbetar med att effektivisera utvecklingen av molekyler och peptider.
Utvecklingen medför att flera företag söker samma kompetens inom automation, och därmed har konkurrensen skärpts, säger Jacob Nilsson. De som har expertisen vet att de är värdefulla.
– Om vi har ett problem, så är det att vi ses som attraktiva och ger våra anställda en god läroprocess, och sen försvinner de ofta vidare efter 2-3 år, säger Jacob Nilsson. Därmed finns en uppdelning bland personalen med en roterande grupp, och en stabil grupp anställda som varit här i över 10 år.
Därför håller PolyPeptide också utkik efter nya kompetenser via LinkedIn, headhunters och sin egen hemsida, berättar Jacob Nilsson. Han menar också att Skånes många startups är en talangpool för kompetens. Företaget blickar även mot Danmark, där Köpenhamnsområdets högre utbildningsinstanser är duktiga på peptidkemi, berättar han. Men det finns flera grundläggande utmaningar. Danskar har av naturliga skäl bättre koll på Danmark än Sverige, och många föredrar att ha tio minuter till jobbet snarare än en timme, säger Jacob Nilsson.
– Det är sådant som är svårt att konkurrera med. Hade det varit enklare hade vi gärna haft mer personal från Danmark. Det är inte viktigt om man kan perfekt svenska. Det viktigaste är att man har kunskapen, säger han och tillägger att 14 av företagets 275 anställda trots allt pendlar från Danmark till Sverige, och att även vd:n för PolyPeptide i Malmö är dansk.
En förklaring som kan göra det svårare att rekrytera från Danmark ligger i skillnaden mellan CDMO-branschen och den traditionella läkemedelsbranschen, menar Jacob Nilsson.
Kunderna kommer ofta med nya önskningar på veckobasis, och det ställer krav på en stor flexibilitet, där det i läkemedelsbranschen istället finns mer tid till utveckling, säger han. Därför är det inte enkelt att rekrytera därifrån, eftersom kärnverksamheten är en annan, men det händer.
Koppling till Ferring
Att det finns vissa utmaningar kring kompetens i Malmö får inte PolyPeptide att flytta från Skåne, berättar Jacob Nilsson. De trivs bra på Limhamn, där företaget grundades 1952 av Frederik Paulsen Sr.
Då hette företaget Nordiska Hormonlaboratoriet, som senare blev Ferring Pharmaceuticals.
Namnet PolyPeptide kom först till under 1996, då företaget blev självständigt från Ferring, och PolyPeptide Group bildades. Företaget ägs dock fortsatt av en stiftelse som kontrolleras av Frederik Paulsen Jr.
Medan Ferring 2002 flyttade verksamheten från Limhamn till dagens svarta höghus i Ørestad, och två år senare flyttade huvudkontoret vidare till Schweiz, så har PolyPeptide delvis flyttat i andra riktningen, från Danmark till Sverige
Under 2016 stängde peptid-företaget sin anläggning i danska Hillerød, för att samla verksamheten i Malmö. Under de senaste fem åren har omsättningen för PolyPeptides anläggning i Sveriges tredje största stad fördubblats till omkring 812 miljoner kronor.
PolyPeptide är nöjda med sin placering i Medicon Valley, och betraktar närheten till bron som en fördel. Just nu diskuterar företaget en möjlig expansion av produktionsanläggningen på Limhamn med Länsstyrelsen, och inväntar återkoppling inom det kommande halvåret.
Jacob Nilsson tror att life science- och CDMO-branschen i regionen kommer att få ökad konkurrens från Indien och Kina. Dessutom hoppas han att man i framtiden, förutom ett bygglov för en utbyggnad av PolyPeptides fabrik i Limhamn, även kommer att se fler ingenjörer och kemister inom peptidkemi som utbildas i Skåne.
– Vi vill gärna att fler läser till ingenjör eller kemist, att vi blir mer attraktiva för danska kemister, och att Sverige får fler utbildningar i peptidkemi, säger Jacob Nilsson.
News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen