Connect with us

Samhälle

Öresundsdebatten vecka 25: Kaos som tidsbild, dansk flygplats och svensk kolleketivtrafik som vinnare

Publicerad

den

Foto och bildmontage: News Øresund

Kaos som tidsbild, Danmark är i ryska ögon den svaga länken i Norden, Kastrup fortsätter utklassa Arlanda som flygplats och dansk kollektivtrafik i kris blickar mot Sverige. Det är några rubriker från den senaste tidens Öresundsdebatt. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och krönikor samt fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige.

Børsen/Linkedin 16 juni 2024: Mit folkemøde: Kaos som tidsbillede, pølsens paradoks og kåring af det mest magtfulde træf
Nyss avslutade Folkemødet, Danmarks Almedalsvecka, var ännu mera kaotiskt, larmande och oöverskådligt än tidigare och det är en iaktagelse i sig själv skriver den danska affärstidningen Børsens chefredaktör Niels Lunde i en summering på Linkedin. Han lyfter fram hur kaoset illustrerar tidens växande komplexitet där vi tvingas fatta beslut i ett högre tempo än tidigare och på ett underlag som många gånger inte är fullständigt. ”Folkemødet illustrerar det svåra utrymme som vår generations ledare måste prioritera i, och många av dem var på plats i Allinge”, skriver Lunde som också funderar över Novo Nordisk Fondens mottagning under Folkemødet där stjärnkocken Rasmus Munk från Alchemist bjöd en anrättning som byggde på så kallad biosolutions. Ville gästerna hellre haft en korv funderar han och fortsätter tankarna kring vilka mottagningar som samlade flest makthavare, att näringslivet blir mer synligt på Folkemødet och att den bästa nyheten är att ungdomarna tar mer och mer plats.

Danmarks Radio 18 juni 2024: Danmark er det svageste nordiske led i russernes øjne
Den nya danska informationsbroschyren ”Forberedt på kriser” som ger råd om beredskap väcker diskussion i Danmark. Krigshistorikern Niels Klingenberg Vistisen säger till Danmarks Radio att det inte räcker med individuella förberedelser om vi ska vara förberedda på en större kris. Han menar att Danmark inte är förberett för möjliga hybridooperationer från Ryssland eller från andra aktörer. ”Danmark är den svagaste länken i NATO:s norra flank när det gäller hybridhot. Därför måste vi anses vara extra utsatta, säger han i Deadline”

Sydsvenskan 17 juni 2024: ”Den sorte svane” har fått marken att skälva i Danmark
”Dolda kameror avslöjar samarbete mellan makten och gängen. Nu visas dokumentärserien på SVT Play”, skriver Sydsvenskan på kultursidan. Tidningen beskriver hur marken skälvde under Danmark när tv-dokumentären ”Den sorte svane” hade premiär på TV2 den 28 maj. I fem avsnitt beskriver tv-serien ett okänt Danmark där det blir tydligt hur ”den undre världen samarbetar med den etablerade” och där ”våldsverkare med ryggmärken diskuterar i relativt sansad samtalston med välrenommerade män i strukna skjortor”. Det är en uppgörelse med föreställningen om att det är personer med utländsk bakgrund som är de kriminella som förstör Danmark. Bakom tv-serien står journalisten Mads Brügger som är känd för att infiltrera miljöer under falsk flagg. Denna gång samarbetar han dock med en ung affärsjurist som gör upp med sitt förflutna och med dold kamera avslöjar en för många okänd värld.

Sydsvenskan 12 juni 2024: Ett steg närmare visionen om en gränslös Öresundsregion
Öresund består av pusselbitar som passar ihop och bland annat de många jobben i Köpenhamn och de många arbetslösa i Sverige skriver Sydsvenskan i en ledare. Tidningen pekar på att förra veckans undertecknande av ett uppdaterat dansk-svenskt skatteavtal, Öresundsavtalet, innebär att ännu en pusselbit har fallit på plats. 

Sydsvenskan 8 juni 2024: Norge kan begrava Malmös utsläpp – 2,6 km under havsbotten
Sysav i Malmö (Sydskånes avfallsaktiebolag, red) vill stoppa 400 000 ton koldioxid från att komma upp ur skorstenen – varje år. Kanske kan den komma att hamna här, utanför Norges kust”, skriver Sydsvenskan och frågar sig om det är lösningen på klimatkrisen. Rent konkret planerar Sysav för att infångad koldioxid ska pumpas över i fartyg och transporterars till Nordsjön utanför Norges kust och pumpas bergrunden vid olje- och gasfälten av företaget Northern Lights. Metoden kallas för Carbon Capture Storage, CCS.

Dagens Industri 3 juni 2024: Efter SAS krisdrag: Kastrup fortsätter utklassa Arlanda
”Köpenhamns flygplats fortsätter att utklassa Arlanda. Inte minst gynnas flygplatsen när SAS lägger om sina rutter” skriver Dagens Industri och citerar Köpenhamns flygplats vd Christian Poulsen: ”Som SAS viktigaste hub sedan länge har vi naturligtvis en stark position när flygbolaget nu optimerar sitt linjenät”.

Dagens Nyheter 19 juni 2024: Hög andel distansarbete ligger bakom raset i SL-trafiken
”Resandet med SL-trafiken har rasat – och de låga siffrorna biter sig fast. Orsaken är att andelen som kan jobba på distans är ovanligt hög i Stockholmsområdet”, skriver Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter 2 juni 2024: Kollektivtrafiken går oväntat bra (i Sverige, red) – men inte i Stockholm
Den svenska kollektivtrafikens ekonomi är oväntat god som en följd av ökat resande, höjda priser och civila kontrollanter skriver Dagens Nyheter och lägger till att Stockholm utgör ett undantag. Där är läget dystert och den senaste prognosen visar på en väntad förlust på 465 miljoner kronor.  ”I Skåne går kollektivtrafikens ekonomi betydligt bättre än vad man budgeterat för. Efter första kvartalet är prognosen för 2024 ett reslutat på 196 miljoner över budget. Skånetrafiken skriver i en kommentar till DN att den positiva prognosen främst beror på högre biljettintäkter kopplat till hög försäljning”.

Berlingske 28 maj 2024: Den offentlige transport er inde i en dødsspiral – vi bør gøre som Sverige og rette op nu
”Stram finansiering, brist på utveckling och skyhöga priser har lett till vad som kallas kollektivtrafikens dödsspiral”, skriver Emil Ulrik Andersen som är Folketingskandidat och byrådsmedlem för Enhedslisten i Allerød. Lösningen menar han finns att hämta på andra sidan Öresund. ”Medan Danmarks kollektivtrafik har varit underfinansierad i många år så har kollektivtrafiken i Sverige varit prioriterad, även ekonomiskt. Som ett resultat av detta har Sverige kunnat utveckla kollektivtrafiken med nya linjer, fler avgångar och nya tåg/bussar samtidigt som biljettpriserna har hållits på en mycket rimlig nivå, åtminstone i jämförelse med de danska priserna”.

Realdania 27 maj 2024: Fire kommunale projekter skal reducere CO2-udledning via byplanlægning
”Fyra pilotprojekt i Greve, Samsø, Herning, Aalborg och Aarhus kommuner ska hjälpa oss att lära oss mer om hur kommunala och lokala planer kan användas för att stödja en grönare stadsplanering. Projekten stöds av Plan22+ – ett partnerskap mellan danska Planstyrelsen och den filantropiska organisationen Realdania”, skriver Realdania på sin hemsida.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark23 timmar sedan

Danskt krismöte och ökad press på Grönlands självständighet efter Trumps utspel

Diskussionen om Grönland självständighet har de senaste dagarna blossat ännu mer efter den kommande amerikanska presidenten Donald Trumps utspel om...

Hållbarhet3 dagar sedan

Danska regeringen vill se skärpta regler för klimatanpassning vid nybyggnation

Under de senaste åren har vädret i Danmark blivit mer extremt, vilket ökar risken för översvämningar. Den danska regeringen vill...

Danmark3 dagar sedan

Ekonomer tror på fortsatt dyrare bostäder i Danmark under 2025

Bostäderna i Danmark blev dyrare under 2024. Nu tror bostadsekonomer Berlingske pratat med att priserna kommer att fortsätta uppåt även...

Danmark4 dagar sedan

Första spadtaget till utbyggnaden av tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup

På måndagen togs första spadtaget till utbyggnaden av tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup skriver Sund & Bælt i ett...

Samhälle1 vecka sedan

Malmöborna blir rikare – knappar in på rikssnittet

Välståndet stiger i Malmö, och det går snabbare än i resten av Sverige. Snart är Malmöbornas ekonomi i nivå med...

Danmark1 vecka sedan

Sjukfrånvaron i Danmark ökar – särskilt inom offentlig sektor

Sjukfrånvaron i Danmark har ökat sedan 2019. Under 2023 uppgick den genomsnittliga sjukfrånvaron för offentliganställda till 14,1 dagar per heltidsanställd,...

Danmark1 vecka sedan

Affärsman donerar 100 miljoner DKK till sin hemstad Esbjerg

Affärsmannen Johan Hoffmann donerar 100 miljoner danska kronor till konst-, kultur- och idrottsinitiativ i Esbjergs kommun. Samtidigt lämnar han vid...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.