Politik
Nya statsministern Ulf Kristersson (M) fokuserade på det ökade våldet i regeringsförklaringen
Ulf Kristersson (M) blev på måndagen vald till ny statsminister i Sverige med röstsiffrorna 176 mot 173 ledamöter. Med en knapp majoritet av mandaten i riksdagen kommer han att leda en regering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Även Sverigedemokraterna är en del av uppgörelsen om nytt regeringsunderlag och partiet får stort inflytande i sakpolitiken, men hålls utanför regeringen av de andra partierna och kommer istället att få tjänstemän på regeringskansliet. I regeringsförklaringen som presenterades av Ulf Kristersson sattes fokus på en skärpt integrationspolitik, hårdare straff mot gängkriminaliteten med inspiration från dansk politik, samt att ta Sverige igenom den stundande lågkonjunkturen. I avtalet som den nya regeringen och Sverigedemokraterna förhandlat fram finns också en utökad möjlighet att införa id-kontroller mellan Sverige och Danmark.
Ulf Kristersson presenterade fyra utmaningar som Sverige står inför när han på tisdagen presenterade den nya regeringens politik i riksdagen. Det handlar om att minska gängkriminaliteten och få ner antalet dödsskjutningar som i år har slagit rekord med 53 stycken. Att ta landet igenom lågkonjunkturen samtidigt som hög inflation och höga energi- och bränslepriser drabbar svenskarnas ekonomi. Att öka energiproduktionen för att hjälpa företag och hushåll, bland annat genom att öppna upp för mer kärnkraft. Dessutom ska regeringen ta den svenska Nato-ansökan i mål och Ulf Kristersson lovade att Sverige ska fullfölja det avtal som finns med Turkiet, som är det land som ännu inte har godkänt den svenska medlemsansökan till försvarsalliansen.
– Mitt budskap idag är rätt kärvt. Det är ett mycket tufft läge som kan bli betydligt sämre, men mitt budskap är också hoppfullt. Vi i Sverige har löst svåra problem förr och vi kan göra det igen, summerade Ulf Kristersson i riksdagen.
Straff utifrån dansk förebild
Valdebatten inför valet kom mycket att handla om det ökade våldet i samhället. Bland annat har antalet skjutningar i landet slagit nytt rekord med 53 stycken hittills i år och flera våldsamma upplopp ägde rum i våras. Partierna på högersidan, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har gått till val på att införa hårdare straff och i flera fall utifrån en dansk förlaga. Socialdemokraterna har infört flera straffskärpningar under den senaste mandatperioden innan de nu tvingades lämna över makten. Ulf Kristersson förklarade att regeringen bland annat kommer att införa slopad straffrabatt för de personer som är över 18 år och att ett nytt straff som kallas förvaringsdom ska införas.
Ökade krav för invandring
Regeringen vill även kraftigt skärpa den svenska invandringspolitiken, bland annat genom att höja kraven för rätt till asylinvandring samt att höja kraven för arbetskraftsinvandring. Personer som har invandrat och bryter mot vissa regler eller har kopplingar till kriminella organisationer eller deltar i extremistiska organisationer ska riskera utvisning. Dessutom vill regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna ge stärkta möjligheter att utöka gränskontrollerna samt upprätta nya id-kontroller vid gränserna. En departementspromemoria ska tas fram för att undersöka hur gränskontroller i högra grad kan förhindra ”irreguljär migration” till Sverige, står det skrivet i Tidö-avtalet, det avtal som Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har förhandlat fram. Läs mer här.
Energipolitiken ska omdirigeras till satsning på ny kärnkraft
Ulf Kristersson lovade även en satsning på kärnkraft för att öka svensk energiproduktion. Den nya regeringen byter ut ordet förnybar till fossilfri när det gäller det målet för den framtida svenska energiproduktionen, sa statsministern, och lovade att flera nya reaktorer ska planeras och upphandlas. Det ska säkra energiproduktionen i framför allt södra Sverige.
Avgående statsministern Magdalena Andersson (S) gratulerade Ulf Kristersson till statsministerposten. Det saknas viktiga satsningar på bland annat välfärden och på att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng, kommenterade hon efter regeringsförklaringen.
– Det är ”walk over” när det gäller nyrekryteringen till gängen. Det är viktigt med hårdare straff och där fortsätter de vår politik med att skärpa straffen, men här fanns inga nya förslag på hur man ska stoppa nyrekryteringen, sa hon till SVT.
(News Øresund – Erik Ottosson)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år