Connect with us

Life Science

Ny rapport: Mer än 900 gränspendlare hos life science-bolag i Öresundsregionen

Publicerad

den

Fler än 900 gränspendlare har sammantaget identifierats inom life science-företagen i Öresundsregionen, enligt en ny rapport 'Life Science Across the Øresund', som Øresundsinstituttet står bakom. Foto: News Øresund

Kontakterna på tvärs av Öresundsregionens life science-bransch är omfattande med gränspendlare, forskningssamarbeten, bolagsetableringar och investeringar. Det fastslår en ny rapport, Life Science Across the Øresund, som Øresundsinstituttet står bakom. Rapporten bygger bland annat på 53 intervjuer med danska och svenska branschaktörer, statistik och omfattande företagskontakter.

Ett av huvudresultaten i den nya rapporten är att det finns fler än 900 gränsependlare i life science-företagen i Öresundsregionen. Minst 800 personer pendlar från Skåne för att arbeta i life science-företag på Själland och minst 100 pendlare från Själland jobbar inom life science-branschen i Skåne.

Novo Nordisk är det företag som har flest gränspendlare i Medicon Valley. De har omkring 200 anställda från Sverige på sitt danska huvudkontor strax utanför Köpenhamn. Även Ferring Pharmaceuticals i Örestad och LEO Pharma i Köpenhamnsområdet har många anställda som är gränspendlare från Sverige.

Rapporten fastslår också att minst 20 danska vd:ar arbetar i life science-bolag i Skåne – i både stora, mellanstora och mindre företag. Strömmen av danska vd:ar till Skåne har varit stigande sedan 2017.

Cancer-, diabetes- och reproduktionsforskning lyfts i rapporten fram som tre framträdande dansk-svenska forskningsområden i Öresundsregionen, och cirka 27 000 life science-studenter är tillknutna till världsledande universitet i Öresundsregionen. Nationala strukturer hindrar dock ofta att utbytet på tvärs av Öresund växer, enligt rapportens intervjupersoner.

Branschaktörer nämner att Novo Nordisk Fondens etablering av BioInnovation Institute i Köpenhamn 2017 har varit en viktig händelse i förhållande till tillväxtkapital i regionen, vilket också har gynnat svenska life science-bolag i exempelvis Lund.

Slutligen behandlar rapporten kapitalstrukturer i life science-branschen. Det står klart att det är cirka tre gånger fler börsnoterade life science-bolag i Skåne än på Själland men att det  samlade marknadsvärdet bland de börsnoterade bolagen är större på Själland – exempelvis på grund av storbolag som Novo Nordisk. (News Øresund)

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.