Connect with us

Life Science

Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal

Publicerad

den

Niels Abel Bonde, direktör för Novo Nordisks svenska dotterbolag i Malmö, och Marianne Kock, direktör för Ferring Pharmaceuticals i Danmark, diskuterade perspektiv för ökat dansk-svenskt samarbete i life science-branschen på utifrån en ny rapport, Life Science Across the Øresund, som Øresundsinstituttet står bakom. Paneldebatten arrangerades i Ørestad i nybyggda HUBNORDIC, som äga av KLP Ejendomme A/S. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen för att få till en lösning på skatteproblematiken för gränspendlare som arbetar hemifrån på grund av coronapandemin. Novo Nordisk arbetar också för att gränspendlare i ljuset av coronapandemin ska kunna arbeta mer flexibelt hemifrån utan att de ska beskattas extra eller belastas med mer administration. Det berättade representanter från bolagen under en paneldebatt i tisdags i förbindelse med en ny branschrapport, där Øresundsinstituttet har kartlagt ett omfattande nätverk av life science-förbindelser på tvärs av Öresund.

Ferring Pharmaceuticals i Danmark diskuterade i förra veckan tillsammans med flera bolag och organisationen Dansk Erhverv behovet för att ändra på skattereglerna för Öresundspendlere med den danska statsministern Mette Frederiksen (S).

Bolagen önsker att deras danska och svenska anställda ska kunna arbeta hemifrån utan att bli extra beskattade eller behöva lägga extra tid på skattedokumentation.

– Man behöver rätta till Öresundsavtalet, sade Marianne Kock, som är managing director på Ferring Pharmaceuticals i Danmark, i en paneldebatt i tisdags som hölls i Örestad i den snart nyöppnade kontorsbyggnaden HUBNORDIC.

Paneldebatten arrangerades i förbindelse med lanseringen av en ny rapport, Life Science Across the Øresund, som Øresundsinstituttet står bakom tillsammans med Medicon Valley Alliance inom det EU-stöttade projektet Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative.

Rapporten beskriver bland annat gemensamma dansk-svenska styrkepositioner i life science-branschen i Öresundsregionen, som har minst 900 gränspendlare.

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals har omkring 600 anställda i Örestad i Köpenhamn, varav cirka 110 är gränspendlare från Sverige,

Sofi Eriksson och Kristoffer Dahl Sørensen, analytiker på Øresundsinstituttet, presenterade som huvudskribenter några av resultaten i den nya rapporten vid livesändningen. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

Enligt skatteavtalet mellan Danmark och Sverige ska danska och svenska gränspendlare idag arbeta minst halva delen av arbetstiden i arbetslandet under en period på tre månader för att följa skattereglerna och därmed beskattas i arbetslandet. Restriktioner under coronapandemin och en önskan om mer flexibla arbetssätt även efter pandemin får flera branschaktörer, exempelvis Ferring Pharmaceuticals, att efterfråga ändringar i skattereglerna för gränspendlare i Öresundsregionen.

Det samma gäller Niels Abel Bonde, som är Sverigechef för Novo Nordisks svenska dotterbolag i Malmö med cirka 75 anställda, och som också deltog i paneldebatten.

– För att vi ska kunna ha utbyte av arbetskraft på tvärs så måste skattereglerna förbättras på sikt, sa han och betonade att Öresundsregionen är viktig för bolaget.

Mef Nilbert, forskningschef i Kræftens Bekæmpelse i Köpenhamn och Petter Hartman, direktör för klusterorganisationen Medicon Valley Alliance, deltog också i paneldebatten tillsammans med Øresundsinstituttets vd, Johan Wessman. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

En tredje paneldeltagare, Mef Nilbert, som är forskningschef på Kræftens Bekæmpelse i Köpenhamn nämnde behovet för stärka forskningssamarbetet i regionen strukturellt.

– Vi måste ha en bättre struktur för stöd. Det är så många som vill och som fixar det själva – företagen förstås men även vi forskare – men vi måste skatt, sjukförsäkringar och skapa en enkel pendling, sade hon.

Petter Hartman, vd för den dansk-svenska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance lyfte i paneldebatten också betydelsen av att ökat dansk-svenskt samarbete växer ut av konkreta projekt.

– Relationerna, som driver samarbetena, kommer ofta på grund av att forskare, som kanske har lärt känna varandra i unga år och som har jobbat och forskat tillsammans möts på konferenser och har byggt upp ett förtroende för varandra, och just förtroende är helt avgörande, när man ska jobba i en gränsregional kontext, för det är en kamp mot strukturerna, som kan hämma utvecklingen. Men när vi samlar resurserna så får vi bättre användning för våra gemensamma resurser, vi får större synlighet, och vi kan attrahera kapital, sade han och föreslog att nationella stödpengar från exempelvis danska Innovationsfonden eller svenska Vinnova kunde öronmärkas till gränsregionala projekt. (News Øresund)

 


News Øresund bad två stora danska företag med verksamhet på båda sidor Öresund att kommentera hur deras verksamhet och personal påverkas av skattereglerna i det dansk-svenska Öresundsavtalet under coronapandemin.
Kresten Ørnbjerg, vice president och head of global public affairs vid danska vindkraftsföretaget Vestas med kontor bl.a. i Ørestad och i Svågertorp i Malmö och som har mellan 20 och 30 medarbetare som pendlar över Öresund:
Hur upplever du som arbetsgivare situationen när det gäller din personal som pendlar över Öresund?
– Som en följd av reserestriktioner mellan Sverige och Danmark har Vestas Öresundspendlare inte haft möjlighet att komma in till kontoret, trots att det har varit öppet på kontoret för ett begränsat antal medarbetare på bägge sidor av Öresund.
– Öresundsavtalet är ett skatteavtal som bygger på öppna gränser, varför kriterierna för avtalet självklart inte har varit möjligt att hålla för våra medarbetare, när gränserna har varit stängda. Vi ser gärna en lösning, som möter den här problematiken så att Vestas pendlande medarbetare inte drabbas av onödigt höga personliga kostnader.
 
Hur påverkar ovanstående dina framtida planer, när det gäller rekrytering av personal på tvärs av Öresund?
– Det är klart att sådana här situationer gör det mindre attraktivt för arbetsgivare och anställda att arbeta på tvärs av Öresund. Samtidigt ser vi ett stort värde i att arbeta på tvärs av Öresundsregionen. Öresundsregionen är en viktig hörnsten i relationen mellan Sverige och Danmark. Regionen skapar ramar för företagare och stora verksamheter på bägge sidor av sundet. Det är helt avgörande att den starka kontakten mellan Danmark och Sverige upprätthålls och prioriteras politiskt. Därför hoppas vi också att det kan finnas en lösning så att Öresundspendlare slipper att betala en oväntat stor och orättvis räkning. I Vestas ser vi gärna en fair lösning. Det finns behov för en hjälpande hand till de många Öresundspendlare som står inför att betala en oväntat stor och orättvis räkning. Antingen ska ordningen om skatte-moratorium återinföras, eller också bör det göras en form för Covid-19-relaterat undantag.

Niels Abel Bonde, managing director Novo Nordisk Scandinavia AB med kontor på flera orter på Själland samt i Malmö med drygt 200 medarbetare som pendlar över Öresund:
Hur upplever ni som arbetsgivare situationen när det gäller er personal som pendlar över Öresund?
– På Novo Nordisk i Sverige har vi ett antal medarbetare, som bor i Danmark och jobbar i Sverige och som har svensk SINK skatt. Eftersom vi har haft kontoret stängt i linje med myndigheternas och interna riktlinjer kring att jobba hemma kommer vissa av medarbeterna att bli beskattade i Danmark, vilket är ett problem. Det skapar såklart en osäkerhet kring skatten på toppen av en lite osäker arbetssituation i relation till Covid-19. Det kostar både medarbetare och arbetsgivare tid och pengar och vi hade förväntat oss att danska och svenska myndigheter kunde samarbeta i denna mycket speciella situation för oss alla. Det har ju helt enkelt varit möjligt att komma till kontoret och vi har såklart valt att prioritera medarbetarnas hälsa först, i linje med myndigheterna rekommendationer.
 
Hur påverkar detta era framtidsplaner när det gäller att rekrytera personal över Öresund? 
– Vi hoppas inte att vi ska uppleva detta igen, men det tydliggör den risk man som medarbetare har i relation till skatt och de reglar som finns och som är helt rimliga i ett normalt läge – men som utmanas av Covid-19. På Novo Nordisk Sverige jobbar vi numera flexibelt när det gäller kontor och hemarbete – men reglerna for skatt begränsar detta i förhållande till medarbetare, som bor i Sverige. Sist men inte minst har vi som företag extra kostnader för rådgivning mm.

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Øresund11 oktober, 2024

Skånska kommundirektörer besökte tunnelfabriken till Fehmarn Bält-förbindelsen

Under torsdag-fredag har Skånes kommuner med hjälp av Øresundsinstituttet arrangerat en resa för skånska kommundirektörer till Köpenhamn och till Rødbyhavn....

Øresund11 oktober, 2024

Fullsatt på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn när Øresundsinstituttet förhandspresenterade ny analys av samarbetet över Öresund

Med Sveriges nya ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, som värd samlades på torsdagskvällen diplomater, akademiker, politiker, tjänstemän och företagare med...

Danmark10 oktober, 2024

Bostadsförmedlingen Boplats Syd etablerar sig på andra sidan sundet

Från och med den 17 oktober kan bostadssökande vända sig till Boplats Syd för att söka lägenhet även i Köpenhamn....

Danmark10 oktober, 2024

Danmarks regering vill reformera utbildningen

Under tisdagen presenterade den danska regeringen förslag på två omfattande skolreformer. Dels slopar man den frivilliga ”10. Klassen”, dels vill...

Samhälle8 oktober, 2024

Sveriges bidrag till Nato: 600 armésoldater och åtta stridsflygplan

600 armésoldater till Lettland, åtta Jas Gripenplan och ett av marinens krigsfartyg. Det är några delar av Sveriges bidrag till...

Samhälle8 oktober, 2024

Danska polisen stärker gränsbevakningen mot Sverige efter ambassaddåden

Efter attackerna mot Israels ambassader i Köpenhamn och Stockholm stärker den danska polisen bevakningen av gränserna mot både Sverige och...

Arbetsmarknad7 oktober, 2024

Öresundsavtalet godkänt av Sveriges regering – bereds i Folketinget på fredag

Den svenska regeringen beslutade den 3 oktober 2024 om en proposition för att godkänna det nya Öresundsavtalet, som skrevs under...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.