Life Science
Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal
Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen för att få till en lösning på skatteproblematiken för gränspendlare som arbetar hemifrån på grund av coronapandemin. Novo Nordisk arbetar också för att gränspendlare i ljuset av coronapandemin ska kunna arbeta mer flexibelt hemifrån utan att de ska beskattas extra eller belastas med mer administration. Det berättade representanter från bolagen under en paneldebatt i tisdags i förbindelse med en ny branschrapport, där Øresundsinstituttet har kartlagt ett omfattande nätverk av life science-förbindelser på tvärs av Öresund.
Ferring Pharmaceuticals i Danmark diskuterade i förra veckan tillsammans med flera bolag och organisationen Dansk Erhverv behovet för att ändra på skattereglerna för Öresundspendlere med den danska statsministern Mette Frederiksen (S).
Bolagen önsker att deras danska och svenska anställda ska kunna arbeta hemifrån utan att bli extra beskattade eller behöva lägga extra tid på skattedokumentation.
– Man behöver rätta till Öresundsavtalet, sade Marianne Kock, som är managing director på Ferring Pharmaceuticals i Danmark, i en paneldebatt i tisdags som hölls i Örestad i den snart nyöppnade kontorsbyggnaden HUBNORDIC.
Paneldebatten arrangerades i förbindelse med lanseringen av en ny rapport, Life Science Across the Øresund, som Øresundsinstituttet står bakom tillsammans med Medicon Valley Alliance inom det EU-stöttade projektet Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative.
Rapporten beskriver bland annat gemensamma dansk-svenska styrkepositioner i life science-branschen i Öresundsregionen, som har minst 900 gränspendlare.
Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals har omkring 600 anställda i Örestad i Köpenhamn, varav cirka 110 är gränspendlare från Sverige,
Enligt skatteavtalet mellan Danmark och Sverige ska danska och svenska gränspendlare idag arbeta minst halva delen av arbetstiden i arbetslandet under en period på tre månader för att följa skattereglerna och därmed beskattas i arbetslandet. Restriktioner under coronapandemin och en önskan om mer flexibla arbetssätt även efter pandemin får flera branschaktörer, exempelvis Ferring Pharmaceuticals, att efterfråga ändringar i skattereglerna för gränspendlare i Öresundsregionen.
Det samma gäller Niels Abel Bonde, som är Sverigechef för Novo Nordisks svenska dotterbolag i Malmö med cirka 75 anställda, och som också deltog i paneldebatten.
– För att vi ska kunna ha utbyte av arbetskraft på tvärs så måste skattereglerna förbättras på sikt, sa han och betonade att Öresundsregionen är viktig för bolaget.
En tredje paneldeltagare, Mef Nilbert, som är forskningschef på Kræftens Bekæmpelse i Köpenhamn nämnde behovet för stärka forskningssamarbetet i regionen strukturellt.
– Vi måste ha en bättre struktur för stöd. Det är så många som vill och som fixar det själva – företagen förstås men även vi forskare – men vi måste skatt, sjukförsäkringar och skapa en enkel pendling, sade hon.
Petter Hartman, vd för den dansk-svenska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance lyfte i paneldebatten också betydelsen av att ökat dansk-svenskt samarbete växer ut av konkreta projekt.
– Relationerna, som driver samarbetena, kommer ofta på grund av att forskare, som kanske har lärt känna varandra i unga år och som har jobbat och forskat tillsammans möts på konferenser och har byggt upp ett förtroende för varandra, och just förtroende är helt avgörande, när man ska jobba i en gränsregional kontext, för det är en kamp mot strukturerna, som kan hämma utvecklingen. Men när vi samlar resurserna så får vi bättre användning för våra gemensamma resurser, vi får större synlighet, och vi kan attrahera kapital, sade han och föreslog att nationella stödpengar från exempelvis danska Innovationsfonden eller svenska Vinnova kunde öronmärkas till gränsregionala projekt. (News Øresund)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen