Infrastruktur
Ny rapport fokuserar på mindre investeringar som kan öka kapaciteten på järnvägen under de kommande tio åren

Den så kallade underhållsskulden ökar när tågtrafiken växer medan spårkapaciteten nästintill är oförändrad. Det är utgångspunkten för en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Omtag Svensk Järnväg, ett initiativ från SJ. I rapporten listas en rad förslag på åtgärder som kan göras för att öka kapaciteten inom de närmaste tio åren, däribland trimningsåtgärder och reinvesteringar, men även en särskild närtidssatsning, en tydligare underhållsplan och tillåtelse att köra längre godståg.
Uppdraget som rapportförfattarna har fått av Omtag Sverige är att ”författa en rapport om kostnadseffektiva åtgärder som kan vidtas för att höja järnvägssystemets tillförlitlighet och kapacitet, i väntan på större kapacitetsåtgärder i framtiden”. I rapporten konstateras att trafiken på järnvägen i Sverige har ökat med 65 procent under de senaste trettio åren och att det finns ett uppdämt behov av investeringar, en så kallad underhållsskuld, på omkring 60 miljarder kronor.
Bland åtgärderna som lyfts fram finns trimningsåtgärder och ökade reinvesteringar, men även förslag om en särskild närtidssatsning, där mindre åtgärder som inte kommit med i den nationella planen eller har en byggstart först kring 2030 kan tas upp, en tydligare underhållsplan, där prioriteringar ska göras tillsammans med de som använder järnvägen, och att längre godståg än dagens maximala 630 meter ska tillåtas.
För den södra delen av landet lyfts det i rapporten exempelvis fram att det ”tycks finnas konsensus i branschen om att det på sikt är nödvändigt att etablera en helt ny stor rangerbangård i södra Sverige, ett projekt som brukar benämnas Riksbangård Syd”.
I en debattartikel i Dagens industri på ämnet konstaterar Monica Lingegård, vd SJ AB, och Henrik Dahlin, vd Green Cargo, att det under decennier har slarvats med järnvägsunderhållet och att vi ”konsumerat mer tjänster än vad vi har betalt för”.
Rapporten “Järnvägslyftet – kostnadseffektiva åtgärder för ökad kapacitet i järnvägssystemet” är skriven av Fredrik Bergström, doktor i nationalekonomi med den egna verksamheten FB Strategi, och Tor Englén, senior rådgivare på WSP. I rapporten framgår att reinvesteringar avser ”investeringar som syftar till att byta ut delar av järnvägsanläggningen som har nått sin maximala tekniska livslängd”. När investeringarna har varit mindre än vad som anses vara en tekniskt motiverad nivå byggs det upp en reinvesteringsskuld eller uppdämt upprustningsbehov, enligt författarna.
Omtag Svensk Järnväg är ett initiativ från SJ för att aktualisera järnvägsfrågan i debatten, bland annat genom att utarbeta rapporter. Nästa rapport som är planerad till i början av 2024 ska handla om järnvägssystemets betydelse för regional tillväxt.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen